Heeft mijn partner recht op mijn huis?

Een van ons is eigenaar De eigenaar van de woning bepaalt wat er met de woning gebeurt en wie er mag wonen. De andere partner heeft dus niet het recht om in het huis te blijven. De eigenaar kan de andere partner vragen om direct weg te gaan. Maakte u samen afspraken, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Kan je partner je zomaar uit huis zetten?

Je mag niet zomaar je partner uit de woning zetten als de woning van jullie beiden is. Bij een echtscheiding moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de woning. Dit kan betekenen dat één van jullie beiden de woning overneemt of dat de woning verkocht wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsinformatie.nl

Wie heeft recht op het huis?

Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheiding-wijzer.nl

Wie heeft er recht op het huis bij scheiding?

Bij echtscheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Wie dat is, hangt af van uw situatie. Bent u allebei eigenaar, dan moet u de woning verdelen of verkopen. U kunt ook in het echtscheidingsconvenant afspreken wie er blijft wonen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Heeft mijn vriendin recht op mijn huis?

Let op. U heeft alleen recht op de woning als u er tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap echt woonde. Tijdelijk ergens anders wonen tijdens de scheiding maakt niet uit. U houdt beiden recht op de woning.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wordt de woning die ik vóór het huwelijk bezat meegenomen in mijn echtscheiding?

21 gerelateerde vragen gevonden

Kan mijn partner mij buiten zetten?

Ja, maar niet zomaar. Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter. Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helderrecht.be

Kan de achterblijvende partner in het huis blijven wonen als één van beiden overlijdt?

Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaristeeuwen.nl

Kan je partner je uit huis zetten als je er gedomicilieerd bent?

Als de woning samen is aangekocht, dan bepaalt de daartoe opgestelde notariële akte hoe de woning wordt verdeeld. Als één van de partners eigenaar is en je bent feitelijk samenwonend, dan kan die de andere partner uit huis zetten. Als je wettelijk samenwonend bent, dan kan dit niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gidsvoorgezinnen.be

Hoe ver mag je als gescheiden ouders uit elkaar wonen?

Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sarahkoller.nl

Heeft ex-partner recht op overwaarde huis?

Wat zegt de wet? Op grond van de wet kunnen ex-partners de verdeling van de woning niet weigeren. Indien één partner de woning niet langer samen wil aanhouden, dan moet de woning worden verkocht of worden verdeeld. Indien jij de woning toebedeeld krijgt, dan moet je de helft van de overwaarde aan de ander betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op easy-echtscheiding.nl

Hoe lang mag ex in huis blijven?

Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheiding-wijzer.nl

Wat als partner huis niet wil verlaten?

Komen jullie hier samen niet uit en weigert jouw ex om de huurwoning te verlaten, dan kan je de rechter vragen om jou de woning toe te wijzen. De rechter zal de situatie bekijken en uiteindelijk een knoop doorhakken en bepalen wie er in de woning mag blijven wonen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheiding-wijzer.nl

Wat moet je regelen als je bij je partner intrekt?

Als je intrekt bij je partner die al een eigen woning heeft, dan wordt je – als je niets regelt – geen mede-eigenaar. Ook niet als je meebetaalt aan de hypotheek. De eigendom van de woning blijft bij je partner, en je partner is verplicht om de schulden en kosten te voldoen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenhuis.nl

Hoe krijg ik mijn vriend uit mijn huis?

Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtswinkelrotterdam.nl

Hoe krijg ik mijn ex het huis uit?

Er kan een kort geding (voorlopige voorziening) gestart worden.Je kan dan aan de rechter vragen wie in de woning mag verblijven.De rechter kan je ex dan dwingen om de woning direct te verlaten. Als de partner nog steeds niet gehoorzaamt, krijgt hij mogelijk een dwangsom opgelegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsinformatie.nl

Wat houdt het woonrecht in?

Wat is woonrecht? Wanneer u tijdens uw huwelijk samenwoont in een gemeenschappelijke koopwoning of gezamenlijk gehuurde woning, wordt er gesproken over 'woonrecht'. Als u samen eigenaar bent van de woning, of beiden op het huurcontract staat, verwacht u het recht te hebben hiervan gebruik te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op descheidingsadvocaat.com

Kan ex-partner verhuizing tegen houden?

De verhuizing van uw ex-partner met de kinderen tegenhouden

Wanneer u er samen niet uitkomt en u vreest dat uw ex-partner de verhuizing alsnog doorzet, kunt u met behulp van een advocaat zelf een procedure starten bij de rechter. In die procedure verzoekt u de rechter vervolgens een verbod tot verhuizing op te leggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op silkadvocaten.nl

Heeft de vader net zoveel rechten als de moeder?

Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgelooschscheiden.nl

Hoe bewijs je dat je gescheiden bent?

Bent u gescheiden? Dan kunt u hiervan een schriftelijk bewijs aanvragen. U krijgt dan een Nederlands afschrift of meertalig (internationaal) uittreksel van de akte. U vraagt deze aan bij de gemeente waar u bent getrouwd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op denhaag.nl

Kan ik iemand gratis in mijn huis laten wonen?

Kostgangers- of huurcontract

Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geldloket.nl

Wat kan je doen als je ex partner nog op je adres gedomicilieerd is?

Je kan je partner laten schrappen.Je moet bij de gemeente een verklaring afleggen dat je ex-partner niet meer op je adres woont. De gemeente start een onderzoek voor ze je ex-partner schrapt. De wijkagent komt bij je langs om te controleren of je ex-partner inderdaad niet meer bij je woont.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helderrecht.be

Hoe lang mag iemand op je huis passen?

Oppassen op een woning mag maximaal 1 keer met 1 jaar verlengd worden. Oppassen op een woning mag niet met een jaar worden verlengd bij proef samenwonen, proef emigreren of gevangenisstraf. Je moet een bewijs laten zien waarom je iemand op je huis wilt laten passen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woonstadrotterdam.nl

Kan mijn vriend bij mij komen wonen?

Als huurder mag je zelf bepalen wie je toestemming geeft om samen met jou in je huis te wonen. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven. Daar heeft de verhuurder niets mee te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woonbond.nl

Wat gebeurt er met je huis als je partner overlijdt?

Na overlijden gaan jouw bezittingen en schulden over op de nabestaanden. Wettelijk is vastgelegd wie de erfgenamen zijn en in een testament kun je andere wensen vastleggen. Je huis valt ook in jouw nalatenschap, net als de resterende hypotheekschuld op het huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanoverbeek.nl

Wat krijg je als je weduwe wordt?

Het nabestaandenpensioen bedraagt maximaal 70 procent van het opgebouwde pensioen van je partner en wordt de rest van je leven uitgekeerd. Je hebt er in de volgende gevallen recht op: Je partner werkt(e) bij een bedrijf dat is aangesloten bij een pensioenfonds.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Populaire vragen