− Forse toename van hoofdpijn.− Herhaaldelijk braken.− Verwardheid.− Sufheid (uw kind is moeilijk te wekken).
Klachten over duizeligheid of wazig of dubbel zien. Moeite om wakker te blijven, verwarring en onsamenhangend praten bij het ontwaken. Zweterig en bleek blijven. Onregelmatige of rare ademhaling.
Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding.
Bij een hersenschudding kan het kind enkele minuten bewusteloos zijn geweest, niet meer goed weten wat er juist gebeurd is, misselijk zijn en moeten braken. Het is ook moe en wil slapen. Nadien kan het klagen van hoofdpijn en duizeligheid, en zal het wat suf zijn.
Bij baby's en dreumesen zijn de signalen van hoofdpijn vaak grijpen naar de oren, trekken aan de oren, het hoofd scheef of gedraaid houden en soms leidt dat tot ontroostbare huilbuien.
Verwijs kinderen jonger dan 2 jaar en een val van > 1 meter laagdrempelig naar de kinderarts in verband met verhoogde kans op hersenoedeem. Verwijs met spoed (U1) bij verminderd bewustzijn, insult, neurologische uitval, vermoeden schedelletsel of hoogenergetisch trauma (val van > 2-3 maal lichaamslengte).
Meestal kan een val, stoot of klap op het hoofd geen kwaad en gaan de (pijn)klachten vanzelf over. Bij een heftige klap is er wel een kleine kans dat er een zwelling of bloeding in het hoofd ontstaat. Zonder medische hulp kan een kind hierdoor bewusteloos of in coma raken.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Deze folder geeft u uitleg waar op u moet letten. − Hoofdpijn: Als u met de arts heeft gesproken mag u om de 6 uur paracetamol geven om de pijn te verminderen. Houdt daarbij de maximale dosering aan die op het doosje staat. − Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val.
Symptomen van een hersenschudding
Dan kun je een hersenschudding hebben opgelopen. Je merkt dat soms meteen, maar soms ook uren of zelfs dagen na de klap. Vooral dat laatste is goed om te weten, omdat de tijd die ertussen zit maakt dat mensen hun klachten soms niet aan een hersenschudding koppelen.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
− U kunt in de eerste dagen uw kind paracetamol geven tegen de pijn: Door de pijn voldoende te onderdrukken kan uw kind overdag zo normaal mogelijk functioneren en 's nachts goed slapen. Houdt hierbij de dosering aan zoals voorgeschreven op het doosje, dus passend bij de leeftijd en het gewicht van uw kind.
Vaak is het een reactie van je baby op negatieve prikkels, zoals pijn, huilen of stress. Maar ook lawaai, fel licht, veel speelgoed of een onrustige omgeving kunnen ervoor zorgen dat je baby zijn rugspieren aanspant. Andere redenen voor overstrekken: Je baby wordt te vaak opgepakt en weer neergelegd.
De veiligste slaaphouding voor een baby is slapen op de rug. De baby kan dan niet met de mond of neus tegen het matras aan liggen, wat de ademhaling zou kunnen belemmeren. Wij raden slapen op de zij of op de buik sterk af, zolang de baby zichzelf nog niet snel en makkelijk om kan draaien.
Waarom wil baby niet in eigen bedje slapen? In de meeste gevallen wil je baby niet in het eigen bed slapen omdat hij/zij hier nog niet aan gewend is. Dit is namelijk een compleet andere omgeving als in de baarmoeder. Je baby zal simpelweg nog even moeten wennen aan het eigen bedje.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Pijn kunnen ze laten zien door te huilen, een ander gezicht te trekken, te kreunen, hun lichaam te spannen of juist door heel stil te liggen. De comfortschaal scoort op 6 punten, te weten: lichaamsbeweging, spierspanning, gelaatsspanning, huilen, alertheid en kalmte / onrustig.
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond,epileptische aanvallen,bewusteloosheid,vergrote pupillen.
Een lichte stoot of slag op het hoofd kan al genoeg zijn om je een hersenschudding te bezorgen. Bij een hersenschudding ontstaat er (tijdelijk) letsel aan de hersenen. Dit kan variëren van licht tot zwaarder, met ook andere symptomen en klachten. Neem een hersenschudding altijd serieus.