In het ergste geval, als de wond niet goed wordt ontsmet, bestaat het risico op bloedvergiftiging of zelfs tetanus als het tetanusvaccin niet up-to-date is.
Door de wonde te ontsmetten kunnen de aanwezige micro-organismen gedood worden.Een besmette wonde veroorzaakt pijn, roodheid en kan etter afscheiden. Opgelet: Gebruik geen ontsmettingsmiddel op basis van alcohol, aangezien alcohol prikt.
Ontsmetten of desinfecteren doe je alleen met wonden die je zelf definitief behandelt. Wonden die door een huisarts gezien moeten worden mogen niet gespoeld en niet ontsmet worden. Ontsmetten en spoelen kan de wond verkleuren waardoor een huisarts de wond moeilijker kan beoordelen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Hoe kun je een wond schoonmaken? Het beste is om jouw wond voorzichtig schoon te spoelen met lauw, steriel water. Daarna kun je de wond verder reinigen met bijvoorbeeld de. Dep je wond droog met een schone, niet-pluizende doek.
Voorkom ontsteking en infecties
Bij een open wond, ook een kleine of een flinke schaafwond, is er altijd een risico op infecties. Dit komt omdat er vuil in de wond kan komen. Zorg er daarom ook voor dat je direct de wond ontsmet.
Hoe herken je een ontstoken wonde? “Als de huid rondom de korst vuurrood is en warm aanvoelt, als het wondvocht vuil en troebel is, als er geel of zwart in de wonde zit, als je koorts hebt …
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien. In de apotheek zijn hiervoor steriele gazen, wondfolies en verbanden te koop die niet aan het huidoppervlak kleven.
De afvoerende lymfevaten zijn beschadigd en niet meer in staat dit vocht voldoende af te voeren. Hierdoor ontstaat een zwelling. Stoffen die zijn vrijgekomen bij het beschadigen van de cellen prikkelen de pijnzenuwen. Er ontstaan ontstekingsverschijnselen; roodheid, warmte, zwelling en pijn.
3 Verzorgen van wonden
☞ Een wond dient regelmatig te worden geïnspecteerd, in ieder geval bij koorts, of wanneer de wond tekenen van roodheid, zwelling of pijn vertoont. ☞ De frequentie van het vervangen van verband is afhankelijk van de mate van wondvochtproductie en het materiaal dat wordt gebruikt.
In het begin kan het spoelen pijnlijk zijn. Het is verstandig om toch even door te zetten. Elke dag zal het uitspoelen beter gaan en minder pijnlijk zijn. Als de pijn eenmaal weg is, moet u nog drie dagen doorgaan met spoelen.
Gebruik geen zeep bij het reinigen van een open wond, dit kan alleen maar irriteren. Gebruik ook geen ontsmettingsmiddel zoals jodium, soda of biotex. Spoelen met water is even effectief om een infectie te voorkomen. Gebruik een ontsmettingsmiddel alleen als er geen water beschikbaar is.
Wat moet ik doen als er te veel vocht uit mijn wond komt? Maak een afspraak met uw huisarts. Of met het ziekenhuis als u daar behandeld bent voor uw wond. Bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u verband.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Rode wond. Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen.
Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige open wonden maar niet willen genezen. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Proteïnen of eiwitten vormen naast water het belangrijkste bestanddeel van je lichaam. Heb je een wond, dan is het belangrijk dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt. Die zorgen ervoor dat nieuw weefsel kan aangroeien. Proteïnen zitten onder andere in vlees, kip, ei en zuivelproducten.
Een ontstoken wond ziet er in de meeste gevallen ernstig uit, maar kan dus met een goede verzorging vanzelf genezen.
Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken. De stelling is waar, met name bij ondiepe wonden. Maar waarom jeukt een wond? Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is.
De oorzaak is meestal een zeer klein wondje waar net de verkeerde (huid)bacterie in terecht komt. Deze huidbacterie draagt iedereen bij zich en is principe onschuldig. Vaak staat het opgelopen wondje niet in verhouding met de pijnklachten die mensen ervaren.