Meestal tref je dit aan op handdoeken, beddengoed en schoonmaakdoekjes. 90 en 95 graden refereren aan de kookwas, de heetste stand van je wasmachine (of ouderwets het wasgoed aan de kook brengen in een pan op het gasfornuis).
90 graden: ook de machine zelf is graag schoon
Deze temperatuur is voor een kookwas. Je wast er theedoeken en vaatdoekjes mee die een stevige wasbeurt kunnen gebruiken. Maar tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze temperatuur. Een was op 90° C kost 5 keer zoveel als een wasje op 30° C.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.
Wassen op 90 graden werd vroeger ook wel de kookwas genoemd. Luiers werden bijvoorbeeld altijd op deze hoge temperatuur gewassen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig door de moderne wasmiddelen en kost het wassen op 90 graden alleen maar heel veel energie.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Zwarte en Donker gekleurde is geschikt voor handwas en machinewas. Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Het kookwas programma is met name geschikt voor hittebestendig textiel zoals katoen. Dankzij de hoge temperaturen (tot 95 graden) worden de meeste kiemen en bacteriën gedood en wordt wit weer stralend wit. Daarom is dit wasprogramma vooral geschikt voor babykleding, handdoeken, beddengoed en werkkleding.
Benieuwd op hoeveel graden je jouw dekbedovertrek moet wassen? Je kunt standaard en voor de veiligheid gebruik maken van 40 graden Celsius. In combinatie met een kreukherstellend of fijn wasprogramma voorkomt het dat je jouw overtrek zal moeten strijken.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Over het algemeen geldt dat je sokken op maximaal 40 graden moet wassen. Dat geldt ook voor Happy Socks en naadloze sokken. Wollen sokken daarentegen kun je beter op maximaal 30 graden wassen, anders krimpen ze.
Toch kun je handdoeken en theedoeken beter niet samen wassen. Je zou misschien denken dat een theedoek niet zo vies kan zijn. Je droogt er immers je schone handen of schoon servies mee af. Toch zitten ze vaak vol bacteriën.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Je mag gele vaatdoeken gewoon hergebruiken. Ze zien er misschien broos uit, maar schijn bedriegt. Ze kunnen best tegen een aantal wasmachinebeurten, voordat ze langzaam maar zeker uit elkaar vallen.
Hoeveel procent krimpt katoen
Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.
Tijdens het maken van het kledingstuk komt de stof onder spanning te staan. De hitte van wassen en drogen tast deze spanning aan, met krimpen als gevolg.
Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur. Haal je kleding uit de wasmachine zodra het programma klaar is, en stop ze meteen in de droger. Laat de kledingstukken niet aan de lucht drogen, dan koelen ze te snel af.