Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.
Hoe gevaarlijk is het voor mijn hond of kat als er een deel van de teek is blijven zitten? Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen.
Wanneer je een teek niet verwijdert, zal deze na enkele dagen vanzelf loslaten en van je hond afvallen. Het is echter onverstandig een teek bij je hond te laten zitten. Je hond kan last krijgen van de tekenbeet en gaan krabben en bijten op deze plek. Hierdoor is er een verhoogde kans op infectie van de tekenbeet.
Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb? Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
Teek onderhuids
Daar kan ze zich namelijk niet verder ontwikkelen of voortplanten, en zou ze bovendien stikken, waardoor ze sterft. Moest dit toch het geval zijn, dan kan dit leiden tot een lokale ontsteking waarbij de teek uiteindelijk uit de huid ettert.
Een paar dagen tot weken na de teek kun je je ziek voelen. Je kunt deze klachten hebben: koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.
De ziekte van Lyme
Deze ziekte is meestal goed te behandelen met medicijnen tegen bacteriën. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt, is klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er 2 of 3 de ziekte van Lyme. Hoe langer een teek in je huid zit, hoe groter de kans dat je de bacterie krijgt.
Als de bacterie wel in uw lichaam komt, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt na een tekenbeet wordt geschat op 2% (2 op de 100 tekenbeten).
Dus niet zomaar in de prullenbak gooien. Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen. Je kunt een teek het beste gesealed tussen een plakbandje in de vuilnisbak gooien. Als laatste tip: Probeer nooit een teek met alcohol te verwijderen.
Ziekteverschijnselen ziekte van Lyme
Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.
' Voel je een tekenbeet? 'In Nederland komen vooral zachte teken voor, als ze bijten voel je dit niet. Wel kan je jeuk of irritatie aan de huid krijgen als de teek er langer zit.
TIP: Trek een cirkel rond de plek waar de teek zich vasthechtte. Wanneer er een rode, ringvormige vlek of cirkel ontstaat, die toeneemt in grootte, kan er sprake zijn van een besmetting. Schakel meteen je huisarts in!
Conclusies. Het is aangetoond dat antibiotische profylaxe begonnen binnen 72 uur na verwijderen van een teek het risico op het krijgen van lymeziekte verlaagt.
Een plakkende kledingroller of kleefroller, kan bij het controleren van de kleding een handig hulpmiddel zijn. Hoewel teken de wasmachine (< 60 graden) vaak overleven, gaan ze meestal wel dood als je de kleding een half uur in de wasdroger doet, teken kunnen niet tegen droge lucht.
Verwijder de teek rustig in één beweging met een tekenverwijderaar. Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. Verbrand een vastgehechte teek ook niet.
Iedere volgezogen vrouwtjesteek zal na een paar dagen tot een paar weken eitjes gaan leggen. Gelukkig kunnen de Nederlandse teken niet tegen droogte. Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is.
Gebruik voor het verwijderen van de teek een pincet waarmee u de teek goed kan vastpakken en niet fijn kan drukken. De drogist en apotheek verkopen speciale tekenpincetten. Plaats het pincet zo dicht mogelijk op de huid en trek de teek met een loodrechte beweging uit de huid. Let erop dat u de teek niet platdrukt.
Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!)inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden. Zodra je de teek verwijderd hebt, kun je het wondje even ontsmetten met alcohol.
De infectie heeft zich dan teruggetrokken in het lichaam en kan later ziekten van het zenuwstelsel, het hart, de gewrichten en de huid geven. Wanneer erythema migrans op tijd herkend en behandeld wordt met antibiotica, zijn erythema migrans en de ziekte van Lyme volledig en definitief genezen.
Persisterende Lymeziekte
Als de bacteriën ondanks de aanbevolen kuur niet volledig opgeruimd zijn, dan kan de infectie blijven bestaan. We spreken dan van persisterende Lymeziekte. Dit komt gelukkig niet vaak voor.
Testen direct na de tekenbeet
Onderzoek naar antistoffen in het bloed kan pas vanaf minimaal 3-8 weken na de beet, omdat je lichaam na een besmetting eerst tijd nodig heeft om voldoende antistoffen aan te maken. De eerdergenoemde PCR test kan in principe wél in een vroeg stadium van de ziekte gebruikt worden.
Een tekenbeet is normaal gesproken pijnloos, maar er kan wel jeuk optreden. Ook kan er een bultje ontstaan. Jeuk of een bultje betekent niet direct dat je de ziekte van Lyme krijgt.
Ontwikkeling van een tekenlarf
Eenmaal volgezogen (dat kan enkele dagen duren!) maakt de teek zich los en laat zich op de grond vallen. Daar legt de teek een 2000-tal eitjes, waarna de teek sterft.
De ziekte van Lyme komt door een tekenbeet. Het is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt. Het meest voorkomende verschijnsel van de ziekte van Lyme is een rode ring of vlek op de huid (erythema migrans) op de plaats waar de teek heeft gebeten.