Bij een inductie kookplaat creëren elektrische spoelen een magnetisch veld onder de pan. Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan?Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Kookgerei dat alleen van glas (inclusief Pyrex), aluminium of koper is gemaakt, werkt niet op een inductiekookplaat . Sommige fabrikanten van kookgerei bieden echter aluminium of koperen pannen met een gemagnetiseerde bodem die speciaal is ontworpen voor inductiekookplaten.
Zo controleer je of je oude pan geschikt is voor inductie
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Inductiekookplaten verwarmen doorgaans geen koperen of aluminium pannen omdat het magnetische veld geen geconcentreerde stroom kan produceren, maar gietijzeren, koolstofstalen en roestvrijstalen pannen werken doorgaans wel. Elke pan kan worden gebruikt als deze op een geschikte metalen schijf wordt geplaatst die als een conventionele kookplaat fungeert.
Als de magneet blijft plakken, zijn je pannen magnetisch en geschikt voor een inductie kookplaat. In dat geval hoef je je pannen niet weg te gooien, let wel het is zeer belangrijk dat de bodem van de pan vlak is.
Niet-magnetisch kookgerei kan de magische magnetische stromen niet ontvangen en zal niet opwarmen. U hebt een stuk metaal nodig tussen de niet-magnetische pan en het fornuis om het te laten werken met bijvoorbeeld een aluminium pan . Stalen of gietijzeren platen worden verkocht om te worden gebruikt zodat niet-magnetisch kookgerei kan worden verwarmd op een inductiekookplaat.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
Let op bij het inbranden op een inductieplaat. Hoewel deze pannen geschikt zijn voor zeer grote hitte, moeten ze wel enigszins rustig naar die temperatuur gebracht worden. Zeker bij een zeer efficiënte warmteoverdracht, zoals inductie, trekt de pan krom als hij te snel heet wordt.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
Zonder magnetisch materiaal kan de technologie in de kookplaat geen verbinding maken met de pan en warmte effectief overdragen. Dus als u pannen hebt die van koper of aluminium zijn gemaakt, werken ze niet, tenzij er extra lagen aan de onderkant zijn toegevoegd om ervoor te zorgen dat de warmte wordt overgedragen.
Pannen bestaan vaak uit het metaal aluminium. Aluminium mag niet worden gebruikt in een pan als het direct in contact komt met voedsel. Pannen van aluminium hebben dus altijd een anti-aanbaklaag. Aluminium is licht en kan goed warmte geleiden.
Als je thuis keramisch, elektrisch of op inductie kookt, heb je ook een percolator nodig die op inductie warm wordt. Kies dan voor een percolator van roestvrijstaal. De meeste percolators zijn gemaakt van aluminium.Alleen werken die niet op inductiekookplaten.
Pannen hebben dus een magnetische bodem nodig als u ze op een inductiekookplaat wilt gebruiken. Dit omdat inductie de pannen verwarmt met behulp van magneten. Heeft een pan geen magnetische bodem?Dan wordt deze ook niet warm.
De Demeyere ControlInduc X wordt beschouwd als de beste koekenpan voor inductie. Deze pan heeft vijf lagen materiaal, wat zorgt voor een stevige en dikke bodem. Verkrijgbaar met zowel een roestvrijstalen baklaag als een Duraslide anti-aanbaklaag, biedt deze pan flexibiliteit voor elke keuken.
Een 100% aluminium pot of pan werkt niet. Is er een magnetische laag aangebracht, dan kan je ze wel gebruiken. Let wel, oude aluminium pannen zijn over het algemeen niet magnetisch.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Wanneer je de inductiekookplaat niet op tijd schoon maakt kunnen etensresten inbranden en kunnen er permanente vlekken ontstaan. Met onze tips is het schoonmaken van de inductiekookplaat zo gedaan.
Afwasmiddel voor vaatwassers
Doe ongeveer 2 dl water in de pan, voeg het vaatwasmiddel toe en kook het ongeveer 10 minuten (langer geeft geen beter resultaat). Maak de pan daarna schoon met water en gewoon vloeibaar afwasmiddel (voor de handafwas) - gebruik eventueel een spons.
U veroorzaakt geen schade aan uw kookplaat of uw pan, maar de brander zelf gaat gewoon niet aan, dus uw pan wordt niet heet . Dit komt omdat elke pan die op een inductiekookplaat wordt gebruikt, gemaakt moet zijn van of een bodem moet hebben die magnetisch materiaal bevat, wat effectief het circuit binnen de kookplaat voltooit.
Wanneer u per ongeluk een pan of een ander zwaar voorwerp op uw kookplaat laat vallen dan kan een barst in de kookplaat ontstaan. In veel gevallen vergoedt de verzekering deze schade aan een kookplaat. Raadpleeg hiervoor uw verzekering.
Impactschade - dit wordt veroorzaakt wanneer een voorwerp op het glas van de kookplaat is gevallen; of wanneer een kookpot te hard op het oppervlak is geplaatst . Het glas kan 'knappen' op de hoeken van de kookplaat waar druk is uitgeoefend; of waar ze zijn gestoten.
U kunt middelzware aluminium pannen met deksels gebruiken .
Kun je alle vier de kookzones op een inductiekookplaat gebruiken? Ja, de meeste inductiekookplaten laten je alle kookzones tegelijk gebruiken .
Nee, aluminiumfolie kan schade toebrengen aan je kookplaat.