Als DHCP je een IP gegeven heeft, en je de DHCP vervolgens uitzet zonder de connectie te verbreken, is het afwijkend dat je het IP verliest en/of de connectie verloren gaat. Rebooten of andere handelingen kunnen wel zorgen voor een verbroken connectie, maar dat staat weer los van de DHCP.
De beste en meest veilige manier om je IP-adres te verbergen is met een VPN-dienst. Dit is eigenlijk ook een proxy, maar veel geavanceerder. Een VPN maakt je IP-adres niet traceerbaar, en zorgt er ook voor dat jouw data voor buitenstaanders niet meer te bekijken is. Een VPN dienst werkt als een doorgeefluik.
Dynamische IP-adressen worden daarentegen automatisch toegewezen via een DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Sommige netwerkapparatuur werkt niet met DHCP. Dan ben je aangewezen op een statisch adres. DHCP kan ook per vergissing een adres toewijzen dat al elders in gebruik is.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen.
Meestal krijgen uw pc's automatisch een IP adres toegewezen door de DHCP server van u router. DHCP betekent Dynamic Host Configuration Protocol. De DHCP server kijkt welke IP adressn vrij zijn en kent het eerstvolgende IP adres dat vrij is toe aan een computer die verbinding met het thuisnetwerk wil maken.
Elke computer die verbonden is met een netwerk, moet een uniek IP-adres hebben. Dat wil zeggen als je twee computers hebt op je netwerk, moeten beide een verschillend IP-adres hebben om met elkaar te kunnen communiceren.
Wil je je IP-adres veranderen, dan heb je een VPN nodig. Zo'n 'virtual private network' laat je anoniem surfen op het internet door je eigen IP-adres te veranderen naar dat van de VPN-server. Je online activiteit kan daardoor niet teruggeleid worden naar jou als persoon.
Alle IP-adressen zijn altijd uniek. Gebeurt dit niet, dan raakt een netwerk in de war. In een netwerk hebben twee apparaten dus nooit hetzelfde IP-adres.
Zonder IP-adres kunt u niet online gaan, maar u kunt wel uw adres veranderen of verbergen met een VPN (Virtual Private Netwerk) als AVG Secure VPN. Een VPN versleutelt uw gegevens en leidt uw onlineverkeer om naar een speciale VPN-server voordat u verbinding maakt met het openbare internet.
Dit is mogelijk. In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Je router zendt wifi uit via een bepaald kanaal. Wanneer je router en je nieuwe toegangspunt op hetzelfde wifi kanaal zitten storen ze elkaar, waardoor je juist een minder goede verbinding krijgt. Daarom is het belangrijk om de wifi kanalen van beide apparaten aan te passen.
Universal Plug And Play (UPnP) staat apps en andere apparaten op je netwerk toe om poorten te openen en te sluiten als ze met elkaar verbinden. Een voorbeeld: je wilt een printer met iedereen in je huishouden delen. Zonder UPnP zou je de printer voor ieder apparaat apart moeten installeren.
Hoe vaak dit gebeurt, verschilt per provider. Uw IP adres is direct gekoppeld aan uw internetverbinding. Dit betekent dat het verandert zodra u gebruik maakt van een verbinding op een andere locatie. Op uw werk zult u dus een ander IP adres hebben dan thuis.
Een apparaat dat verbonden is via 4G krijgt echter een dynamisch IP-adres toegewezen, wat betekent dat het IP-adres regelmatig verandert. Hierdoor is het niet standaard mogelijk om het apparaat op afstand te benaderen.
Je IP-adres vinden
Om het IP-adres van je telefoon te vinden, ga je achtereenvolgens naar Instellingen > Info telefoon en Status. Je huidige IP-adres wordt weergegeven tussen andere informatie, zoals je IMEI en je Wi-Fi MAC-adres: Operators van mobiele telefonie en internet wijzen ook een zogenaamde openbare IP-adres.
Open de netwerkconfiguraties van de computers in je netwerk. In Windows ga je naar Configuratiescherm -> Netwerkverbindingen -> LAN-verbinding (of Draadloze verbinding) en selecteer IP-adres automatisch verkrijgen. Op de Mac ga je naar Systeemvoorkeuren en klik op het netwerk. Selecteer nu DHCP gebruiken.
Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via het VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit verbergt je IP-adres wanneer je het internet gebruikt, waardoor de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is.
In 2013 werd er per IP-adres gemiddeld zo'n 5 of 6 euro betaald, in 2014 steeg dat naar 7 tot 8 euro en vorig jaar schommelde de prijs volgens Bais tussen de 9 en 12 euro. Toch leuk als je toevallig nog wat IP-adressen hebt liggen.
Afhankelijk van de blokgrootte betaal je nu tussen de 20 en 25 euro per adres. Onderstaande grafiek laat zien hoe dit bedrag al jaren gestaag oploopt.
De router is dan op internet bereikbaar door naar dit externe IP adres te gaan. Stel nu dat er een pakket wordt afgeleverd aan dit adres, dan bevindt zich in de router een firewall. De firewall controleert of de aard van het pakket wordt toegestaan.