De straf is 2 jaar gevangenisstraf of een boete van de vierde categorie in vredestijd, en 7½ jaar gevangenisstraf of een boete van de vijfde categorie in oorlogstijd. Desertie is een minder zwaar misdrijf dan hulp aan de vijand, maar is toch iets dat niet getolereerd wordt in een leger.
Desertie is in Nederland, zoals in de meeste andere landen, een strafbaar feit. Het is als misdrijf strafbaar gesteld in artikel 100 van het Wetboek van Militair Strafrecht. Wanneer een ongeoorloofde afwezigheid langer dan 30 dagen duurt (in oorlogstijd 7 dagen), is sprake van desertie.
iemand die wegloopt uit het leger
Het overloopen, verlaten der vaandels zonder verlof of toestemming.
De straf is 2 jaar gevangenisstraf of een boete van de vierde categorie in vredestijd, en 7½ jaar gevangenisstraf of een boete van de vijfde categorie in oorlogstijd. Desertie is een minder zwaar misdrijf dan hulp aan de vijand, maar is toch iets dat niet getolereerd wordt in een leger.
het in opstand komen tegen wettige autoriteit (specifiek voor militairen of bemanningen van schepen).
[militair] een militair die uit eigen wil zijn legeronderdeel in de steek laat.
Nee, men kan ook burgers aanhouden en bekeuren! Dat is correct! Als de politie een militair aanhoudt, wordt de verdachte overgedragen aan de Marechaussee.
In §81 is ´´Hochverrat´´ tegen de Staat strafbaar gesteld, §82 behandelt Hochverrat tegen een Bundesland (deelstaat) en §83 stelt de voorbereiding voor Hochverrat strafbaar. Het rechtsgoed dat wordt beschermd is de territoriale en het grondwettige voortbestaan van de Staat en de deelstaten.
Sinds 22 augustus 1996 werden er al geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen. De opschorting wil zeggen dat burgers geen militaire dienst hoeven te vervullen zolang de veiligheidssituatie dat niet vereist. De Nederlandse krijgsmacht bestaat sindsdien volledig uit (vrijwillige) beroepsmilitairen.
De Nederlandse krijgsmacht heeft 4 legeronderdelen: de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Deze legeronderdelen kunnen zelfstandig opereren, maar werken vaak samen.
Insubordinatie is het actief of passief verzet van iemand lager in rang tegen iemand die hoger in rang staat. In de meeste gevallen houdt dit verzet in dat de persoon in kwestie een direct bevel van zijn meerdere weigert uit te voeren. De term wordt vooral in verband gebracht met militairen.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.
Oudere zeugen krijgen grotere worpen. Het aantal jongen is ook afhankelijk van de voedselsituatie en de conditie van de zeug in de periode van bevruchting. Meestal krijgt een zeug één worp per jaar, maar mocht de eerste worp vroeg verloren gaan, dan kunnen de zwijnen nog in de zomer een tweede worp krijgen.
het in opstand komen tegen wettige autoriteit (specifiek voor militairen of bemanningen van schepen).
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
In 2019 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,245 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 445.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 180.000, Nederland had er 40.000 en België 25.000.
Een militair kan alleen schriftelijk zijn ontslag indienen. Afhankelijk van de rang van de militair beslist of de minister erover, of het gaat bij koninklijk besluit. Een ontslagaanvraag van een militair ambtenaar kan worden afgewezen.
Mocht je gewetensbezwaren hebben – bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging of pacifistische overwegingen – dan kun je militaire dienst weigeren. Defensiewoordvoerder: “Je komt dan voor een commissie die jouw gewetensbezwaren onderzoekt. Keurt deze het goed, dan krijg je een vervangende dienstplicht.
In Nederland bestaat nog steeds een dienstplicht. Deze is niet afgeschaft. Als 17-jarige man of vrouw of (op)nieuw ingeschreven Nederlander jonger dan 35 jaar krijgt u daarom wel een dienstplichtbrief. Maar het ministerie van Defensie roept dienstplichtigen niet meer op.
Doodslag is het opzettelijk, maar niet met voorbedachte rade, beroven van het leven van een ander. Het verschil tussen doodslag en moord is dus dat bij doodslag geen sprake is van een daadwerkelijk vooropgezet plan om een ander van het leven te beroven.