Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht.
Bollen worden geplant in de bollenplanttijd. Voor voorjaarsbloeiende bollen is dit september t/m half december. In de regel geldt dat hoe eerder ze geplant worden, hoe beter de bol aan zal slaan! Sommige soorten kunnen ook nog in het voorjaar geplant worden.
In februari is het vaak nog te koud om de bollen, die in het najaar in de tuin geplant zijn, vanuit de grond omhoog te zien groeien en bloeien. Maar daar is een oplossing voor: Voorjaarsbollen op pot. Hiermee vervroegt u het voorjaar in de tuin en in de huiskamer.
In het voorjaar, vanaf maart tot mei, plant u zomerbloeiende bloembollen.
➤Heb jij net zoals ik elk jaar weer dat je tijdens een grote garage schoonmaak/opruiming nog ergens bloembollen tegenkomt? Bloembollen zoals bijvoorbeeld tulpen kunnen nog prima in januari in de volle grond geplant worden!
Tulpenbollen en narcissenbollen plant je in het najaar, vanaf september tot en met december, vóór de eerste nachtvorst. Als de grond nog te warm is in september, dan zijn de schimmels nog te actief en kun je beter nog even wachten met planten.
Bloembollen planten doe je ongeveer vanaf half september tot half december. Hoe eerder ze in je tuin staan, hoe vroeger ze het volgende voorjaar in bloei komen. Alleen tijdens de vorstperiode en bij een te natte grond mag je de bloembollen niet in de grond zetten; ze zullen dan namelijk gelijk bevriezen of verrotten.
Laat loof zitten en plant 1-jarige planten bij uw Tulpen. U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine (2,5 - 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Bloembollen in potten hebben ook water nodig in de periode na het planten, omdat de grond in potten sneller uitdroogt. Ook zomerbloeiende bollen of knollen hebben direct na het planten extra water nodig.
Als je je nu afvraagt of je in januari of februari nog tulpen kan planten, dan kunnen we je geruststellen : jazeker!
Veel voorjaarsbollen proberen zo veel mogelijk zonlicht te vangen. Maar ook met bloembollen voor schaduw heb je genoeg keuze. En door ze te combineren met vaste planten of andere schaduw bloembollen jubelt je tuin straks het voorjaar in.
Geef ze geregeld – één tot twee keer per week - een slokje water, maar ook niet meer dan dat. Bij te veel water gaat de bol rotten. Als de aarde lichtjes vochtig aanvoelt, doe je het goed. Extra voeding hebben bollen-op-pot niet nodig; alle maaltijden voor enkele weken groei en bloei zitten in de bol opgeslagen.
Alleen via vegetatieve vermeerdering is het mogelijk een nieuwe partij bloembollen te telen met hetzelfde uiterlijk en eigenschappen als de oorspronkelijke plant. Een aantal van de kleine voorjaarsbloeiende bloembollen verwildert eenvoudig door zaad of broedbolletjes (zie verwilderingstips).
Knip het blad niet af, maar laat blad en stelen vergelen. Dat betekent dat de bladeren afsterven. Zo voedt de bol zich en komt hij volgend jaar terug. Geef in het najaar wat gedroogde koemest of compost en de bloemen komen gedurende een periode van 5 à 6 jaar jaarlijks tevoorschijn in de lente.
Alle bollen willen op zijn minst een paar uur zon. Tulpen, narcissen, krokussen: ze willen minstens zo'n vijf uur zon per dag. En heeej: bij loofbomen komt het blad meestal pas in april-mei op gang, komt dat even goed uit voor vroegbloeiers als krokussen, sommige narcissen, sneeuwroem, botanische tulpen!
3) Tulpenbollen uit de grond halen en weg gooien
Wanneer je je uitgebloeide tulpen niet wilt bewaren, kan je ervoor kiezen om ze uit de grond te halen en weg te gooien. Zo voorkom je dat je het volgende jaar wordt teleurgesteld door de minder rijkelijke bloei.
Een gezonde Nederlandse bol heeft al het voedsel die het nodig heeft, om te groeien en bloeien, al bij zich. Bloembollen die in de grond worden gelaten voor meerjaren bloei zullen beter groeien door gedroogde oude stalmest of een speciale bollen meststof toe te voegen in het voorjaar of in de volgende herfst.
Maar aan het eind van die bloei, is het echt wel belangrijk dat je de uitgebloeide bloemen gaat weghalen. Dat kun je heel makkelijk doen met een schaar. Waarom doe je dat, dat is eigenlijk om ervoor te zorgen dat de plant geen energie zal steken in het vormen van zaaddozen.
Na het koppen van je uitgebloeide tulpen mogen ze in de grond blijven staan. De bladeren mag je gewoon aan de steel laten. Je plant haalt daar dan namelijk nog steeds voeding uit. Je mag de bollen van je uitgebloeide tulpen in de grond laten tot de bladeren bruin kleuren en de planten zijn bestorven.
Aan het einde van de winter bloeien al de eerste voorjaarsbloemen. Zij hebben hun eigen voedsel bij zich. Dat zit in de bol. In zes weken groeit er een bloem uit de bol.
Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
Al die mooie tulpen, narcissen en andere lentebloeiers, daar wordt iedereen blij van. Vaak denken mensen dat je de bollen in de lente of iets daarvoor moet planten. Maar dat is niet zo. Bloembollen plant je in het najaar van september tot en met december.
Welke bloem jouw favoriet ook is, bij Action is er volop keuze in bloembollen.