Hollandse aardbeien, en zeker de onze, hoef je niet te wassen. Je kunt ze gelijk lekker bij de automaat, of na de kassa bij de Jumbo opeten. Ga je ze toch wassen, laat dan het kroontje er op, anders zuigt hij zich vol water. Voor mensen met een allergie wordt gezegd dat met lauw water wassen zou kunnen helpen.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken. Ze worden dan niet extra schoon. Soms kunnen er op groente en fruit ook bacteriën en virussen zitten, zoals E. coli, salmonella en listeria.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
In de videos wordt geadviseerd je aardbeien (en andere bosvruchten) niet alleen maar af te spoelen met water, maar ze te wassen in zout water, eventueel met een scheutje azijn.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
Aardbeien schoonmaken
Was de aardbeien voorzichtig in een kommetje onder stromend water. Ze raken namelijk snel doortrokken met water. Houd de aardbeien niet direct onder de stromende kraan, daarmee kun je ze kneuzen. Verwijder na het wassen pas de kroontjes.
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Op veel plaatsen wordt onderzoek gedaan om ze te voorkomen. Wetenschappelijke onderzoekers kijken naar allerlei producten en hun invloed op de huid en het ontstaan van puistjes. Tot nog toe is er geen enkele bewijs gevonden dat vlees of bijvoorbeeld chocola, patat of aardbeien puistjes veroorzaken.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Als je voedsel eet waar fruitvliegjes of insecten op hebben gezeten word je niet automatisch ziek. Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het gewoon opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Goed voor je huid. Door de hoeveelheid antioxidanten zijn aardbeien goed voor je huid. Bovendien bevorderen ze het herstel van cellen die beschadigd zijn voor de zon. Veel aardbeien eten dus tijdens het zonnebaden, maar vergeet natuurlijk vooral ook niet je huid heel goed in te smeren!
Bij acne ontstaan er puistjes in het gezicht, op de rug, op de borst of op de schouders. Kenmerkend voor acne zijn de mee-eters (comedonen). Er komt een wit bultje op de talgklier. Dit is een ophoping van talg.
Appels. Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten.
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze zijn ook goed voor onze maag. Dit blijkt uit Italiaans, Servisch en Spaans onderzoek. Aardbeien zijn goed voor je maag vanwege de antioxidanten in het fruit. Maar het rode fruit doet meer: ze activeren de antioxidanten en enzymen in je lichaam.
De grootste voedselvergiftiging ooit in Duitsland is te wijten aan aardbeien uit de diepvries. Dit heeft de Federale Voedsel- en Warenautoriteit bevestigd. Sinds eind september hadden 11.000 kinderen diarree gekregen.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast.
Beschimmelde aardbeien zijn meestal een gevolg van het feit dat ze te lang in de koelkast zitten of op het aanrecht blijven staan. Als u niet van plan bent om ze binnen enkele dagen op te eten, bewaar de aardbeien in de vriezer waar ze veel langer kunnen worden gehouden.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.