Dode en zwaargewonde na ontploffing gasfles in vrachtwagen in Deerlijk. Op die manier gaat het gas zich mengen met de lucht. Een vonk, statische elektriciteit of het openen van de ruimte, kan een ontsteking van zo'n gaswolk betekenen. Met alle gevolgen van dien.
En onder welke omstandigheden kan die ontploffen? “In principe kan er niets gebeuren zolang er geen probleem is met een gasfles”, zegt luitenant Luk Vancauwenberghe van de hulpverleningszone Fluvia in Kortrijk. Een gasfles houden is dan ook voor iedereen toegestaan.
Tip 2: zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen
De druk in de fles zal snel oplopen en dat is niet wenselijk. Er zullen dan namelijk gaatjes ontstaan in de fles. De gasfles zal echter nooit ontploffen, omdat er door de gaatjes gecontroleerd gas vrij komt.
Een fles campinggas kan ook ontploffen als het met vuur in aanraking komt. Vandaar het advies om het nooit bij open vuur te gebruiken. Ontstaat er toch brand in de buurt van een fles campinggas? Draai de gaskraan dan zo snel mogelijk dicht.
Een gasfles explodeert niet vanzelf. Zelfs als de kraan openstaat en het gas uit de fles stroomt, explodeert de fles niet als u er onverhoopt een vuurtje bij houdt. Het uitstromende gas vliegt natuurlijk in brand, maar de overdruk in de gasfles of gastank verhindert dat de vlam in de fles zal slaan.
Op een constante stand van 3 KW kan een gasfles van 10,5 kg ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk, hoe minder gas er in je fles is, hoe lager het debiet van gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 KW zal kunnen geven.
Gezondheid. Butaangas zoals dat voorkomt gemengd met propaangas in onder andere aanstekers, kan als dat wordt geïnhaleerd ernstige hartritmestoornissen veroorzaken. Iemand kan daaraan zelfs overlijden. Dit wordt aangeduid met het ”sudden sniffing death syndrome”.
Nee: kunststof gasflessen zijn niet gevaarlijker dan andere soorten. Kunststof gasflessen worden tijdens het vullen gecontroleerd, net als andere gasflessen. Als een gasfles ontoelaatbare beschadigingen blijkt te hebben, wordt deze uit de handel genomen.
Butaangas mag niet naar buiten in de winter
Gasflessen gevuld met butaangas zijn niet meer bruikbaar in een ruimte van -0.5 graden of lager. Propaangas daarentegen gebruik je tot een temperatuur van -40 graden.
Gas drijft bovenop in een gasfles. Wilt u nu op koken met behulp van een gasfles, zorg er dan voor dat de fles rechtop staat. Mocht een fles omgevallen zijn of op de zijkant liggen bestaat er een kans op lekken. Dit is gevaarlijk, aangezien het kan gaan lekken en er een steekvlam kan ontstaan.
Ja, gasflessen mogen zeker opgeslagen worden in de open lucht of onder een eenvoudig afdak. Lees de instructies op het etiket. Zorg voor een vlakke, niet–brandbare ondergrond en let op dat je ze buiten bereik van kinderen bewaard.
Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : - Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.
Bij extreem lage buitentemperaturen of een zeer groot gasgebruik kan een gasfles bevriezen. Dat is een volkomen normaal fenomeen. Het is niet het gas in de gasfles wat bevriest, maar condens op de buitenkant van de fles tot waar de vloeistof in de fles zit. Vloeibaar gas heeft warmte nodig om gasvormig te worden.
Een gasfles kan niet zomaar ontploffen. Dat gebeurt alleen wanneer ze blootgesteld wordt aan hoge temperaturen, denk maar aan een brand. Meer voorkomend is een lek waardoor gas uit de fles ontsnapt. Bijvoorbeeld omdat de gaskraan niet goed is dichtgedraaid of omdat er een scheurtje zit in de gasslang.
Bewaar een gasfles altijd rechtop en op een goed geventileerde, koele plaats in de open lucht, zoals de tuin of op het balkon. Nooit op een plek waar de zon er direct op schijnt. Een goed geventileerde schuur is ook een optie, maar niet direct naast een warmtebron zoals een kachel.
Propaan is vloeibaar gemaakt petroleumgas, in de volksmond ook wel koolwaterstof genoemd. Het is een brandbaar gas, maar niet giftig. Het kookpunt van propaan, het punt waarop het vloeibaar wordt, is ongeveer -42°C.
Tip 1: zet gasflessen rechtop
Vervoer gasflessen rechtop, dit voorkomt dat flessen kunnen gaan rollen. Rollende flessen kunnen beschadigen, waardoor er in het ergste geval gas vrij kan komen.
Nooit in de kofferbak
Het grootste risico bij het vervoeren van gasflessen in de auto is dat ze omvallen wanneer je bijvoorbeeld een keer hard moet remmen. De gasfles kan dan niet alleen je auto beschadigen, maar ook de fles zelf kan beschadigd raken. Bijvoorbeeld de gaskraan.
Indien u een gasfles gebruikt om te koken voor 4 personen, dan kan men zeggen dat u ongeveer 70gr gas per uur gebruikt. Zo kan een butaangasfles van 12,5kg ongeveer een half jaar meegaan. Gebruikt u de fles enkel om te barbecuen? Dan kan deze fles wel tot 4 jaar meegaan.
Het geluid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het "fladderen" van de membraan. Dat kan weer verschillende redenen hebben. Als de membraan een scheurtje heeft regelt hij niet goed meer en is de druk achter de regelaar ook te hoog. Dan is het zaak om de regelaar snel te vervangen.
De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.
Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
Prijs per gasfles gevuld met 5 kg. propaan € 55,00 inclusief 21% b.t.w.
Propaangas wordt opgeslagen en verkocht in gasflessen of gastankers. Dit gas kan als brandstof gebruikt worden, maar ook om mee te barbecueën, of warm water te verkrijgen.