Het noorden van Nederland wordt in de lente van 1945
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Op 8/9 mei 1945 capituleerde Duitsland. In augustus 1945 vernietigden de Amerikanen Hiroshima en Nagasaki met een atoombom en verklaarde de Sovjet-Unie de oorlog aan Japan. Op 2 september capituleerde Japan.
In het zuiden van Polen heeft het Sovjetleger vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In dit vernietigingskamp werden mensen aan het werk gesteld en als ze niet meer konden werken, vermoord in gaskamers. De overlevenden zijn er slecht aan toe.
Volgens overlevering hebben de Duitse troepen in Nederland zich op 5 mei 1945 in hotel de Wereld in Wageningen aan de geallieerden overgegeven. Daarom vieren we nog elk jaar op 5 mei het bevrijdingsfeest. In feite was het geen echte capitulatie (overgave); dat was de dag daarvoor in Duitsland al gebeurd.
Op 30 april 1945 pleegde Hitler zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. De tijdlijn Kriegsende (einde van de oorlog) laat zien wat er verder gebeurde in Duitsland in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie.
Op 2 september 1945 in de Baai van Tokio werd op het Amerikaanse slagschip USS Missouri de Japanse overgave getekend enerzijds door de Japanners en anderzijds door de geallieerden. Voor Nederland werd getekend door Luitenant-admiraal Conrad E.L. Helfrich.
Op 15 april 1945 bevrijden Britse troepen het concentratiekamp Bergen-Belsen in Noord-Duitsland. Ze treffen een verschrikkelijke situatie aan. Het is een overbevolkt kamp met 60.000 uitgehongerde en verzwakte Joden en krijgsgevangenen uit heel Europa.
Adolf Hitler pleegt samen met zijn vrouw Eva Braun op 30 april 1945 zelfmoord.
7 mei 1945: 2 dagen na de capitulatie van de Duitse bezetter. Duizenden Amsterdammers kwamen naar de Dam om de bevrijding te vieren.Plotseling begonnen de Duitsers te schieten. Er vielen 32 doden en ruim 200 gewonden.
Op 10 maart 1945 staan de geallieerden uiteindelijk voor de Rijn.Het noorden van Nederland wordt in de lente van 1945 bevrijd. De Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken capituleerden op 4 mei op de Lűneburger Heide. Deze capitulatie trad in werking op 5 mei om 08:00 uur.
Nederland bezet en bevrijd. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Tijdens de bezetting worden ruim honderdduizend Nederlandse Joden vermoord in concentratiekampen. Sommige Nederlanders komen in verzet, maar de meeste zijn passief anti-Duits.
Telegraaf. De Telegraaf, het Algemeen Dagblad en De Volkskrant (tot 1941) mogen van de Duitsers verschijnen omdat ze gehoorzamen aan de Duitse censuur. Tot oktober 1944 houdt De Telegraaf zich vooral op de vlakte. Daarna onder SS-leiding niet meer.
Na de bevrijding van Frankrijk en België werd ook Nederland bevrijd, op 5 mei 1945. De ondergang van Duitsland was hierna in zicht. De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
Tweede Wereldoorlog: 1939-1945.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
Niet alleen in het Sovjet hoofdkwartier van Berlijn, maar over de hele wereld werd die nacht uitbundig feest gevierd. De overwinning op Duitsland en het eind van de Tweede Wereldoorlog was een feit. De feestdag van de overgave werd voor de Sovjet Unie, en het huidige Rusland, 9 mei.
V-dag (in het Engels Victory in Europe Day, afgekort VE-day) is de jaarlijkse viering van de overwinningsdag waarop nazi-Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde.
Op deze dag in 1945 kwam met de Japanse overgave (capitulatie) definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor Nederland. De nationale herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.
Op 2 oktober 1944 voerden de Duitse bezetters een razzia in Putten uit. In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschoot een verzetsgroep vanuit een hinderlaag een personenauto van de Duitse Weermacht. In de auto zaten twee officieren en twee korporaals. Er ontstond een vuurgevecht.
Op 17 september 1944 beginnen geallieerde troepen aan een groot opgezet en gewaagd offensief om de grote rivieren in Nederland over te steken: Operatie Market Garden. Over land rukken troepen via Eindhoven op in de richting van Nijmegen en Arnhem.
1 mei 1945
Wolff tekende een document van overgave dat inhield dat alle Duitse strijdkrachten in Italië zich onvoorwaardelijk moesten overgeven aan de geallieerden op 2 mei.
Op dinsdag 5 september 1944 zegt premier Gerbrandy in een radiotoespraak dat de geallieerden de Nederlandse grens hebben overschreden. Door dit later fout gebleken bericht komt Nederland in een bevrijdingsroes. Duitsers en collaborateurs raken in paniek. Zij vluchten massaal weg uit Nederland.
Het bombardement op Eindhoven was een aanval van de Luftwaffe op de Nederlandse stad Eindhoven op dinsdagavond 19 september 1944 vanaf 19:20 uur.