In het ergste geval, als de wond niet goed wordt ontsmet, bestaat het risico op bloedvergiftiging of zelfs tetanus als het tetanusvaccin niet up-to-date is.
Door de wonde te ontsmetten kunnen de aanwezige micro-organismen gedood worden.Een besmette wonde veroorzaakt pijn, roodheid en kan etter afscheiden. Opgelet: Gebruik geen ontsmettingsmiddel op basis van alcohol, aangezien alcohol prikt.
Wanneer je ontsmet verander je daarmee de zuurgraad van de huid Dat kan heel goed zijn voor de buitenzijde van de huid. Die is namelijk wat vetter, terwijl veel ontsmettingsmiddelen wat zuurder zijn. Je herstelt het dus. In de huid (wat een schaafwond dus eigenlijk is) heeft het dat effect niet.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Gebruik geen zeep bij het reinigen van een open wond, dit kan alleen maar irriteren. Gebruik ook geen ontsmettingsmiddel zoals jodium, soda of biotex. Spoelen met water is even effectief om een infectie te voorkomen. Gebruik een ontsmettingsmiddel alleen als er geen water beschikbaar is.
De afvoerende lymfevaten zijn beschadigd en niet meer in staat dit vocht voldoende af te voeren. Hierdoor ontstaat een zwelling. Stoffen die zijn vrijgekomen bij het beschadigen van de cellen prikkelen de pijnzenuwen. Er ontstaan ontstekingsverschijnselen; roodheid, warmte, zwelling en pijn.
De symptomen van een ontstoken wond zijn als volgt: De wond is pijnlijk. De wond is rood. De huid rondom de wond is gezwollen.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Wat moet ik doen als er te veel vocht uit mijn wond komt? Maak een afspraak met uw huisarts. Of met het ziekenhuis als u daar behandeld bent voor uw wond. Bij de huisarts of in het ziekenhuis krijgt u verband.
Rode wond. Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie:als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Een wond geneest in drie fasen: Fase 1: Er ontstaat een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op. Fase 2: Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich. Fase 3: Het wondoppervlak verkleint, waarna eventueel een litteken wordt gevormd.
Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige open wonden maar niet willen genezen. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Met een open wond kunt u gewoon douchen, graag zelfs. Het gebruik van zeep of shampoo is geen probleem, zolang u dit afspoelt met water. Tijdens het douchen kunt u de wond goed uitspoelen. Als dit gevoelig is, dan kunt u de waterstraal ook boven de wond laten komen en het water erlangs laten lopen.
Hou de wonde zuiver en droog gedurende de eerste 5 dagen.Een verband op de wonde is niet nodig.Gebruik geen zalf of Steristrips® op de wondlijm.Ga niet zwemmen of baden (douchen mag wel).