Hoelang de visfilet in de magnetron moet, is afhankelijk van de dikte. Zwaardere filets zoals zalm of kabeljauw moeten ongeveer 4-5 minuten in een magnetron van 1000 watt, terwijl dunnere filets zoals tilapia ongeveer 3 minuten de tijd nodig hebben.
Verwarm dit nooit in de magnetron, dit is niet lekker. Dan wordt het helemaal slap ! The magnetron zal de water moleculen in de vis verwarmen, maar daarbij ook de binding van enige vetten en olieen in de structuur van het vis filet zwakker maken.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Hoe: Leg de vis in een ondiepe microgolf-geschikte schaal en voeg enkel een beetje vloeistof toe aan de vis, bijvoorbeeld citroensap, visbouillon of witte wijn. Zet de schaal afgedekt in de microgolf. Tip: In de microgolf kan je vis ook pocheren, stomen of stoven!
Hoelang de visfilet in de magnetron moet, is afhankelijk van de dikte. Zwaardere filets zoals zalm of kabeljauw moeten ongeveer 4-5 minuten in een magnetron van 1000 watt, terwijl dunnere filets zoals tilapia ongeveer 3 minuten de tijd nodig hebben.
Als je de vis te snel op een hoge watt zet, verliest de vis vocht, droogt deze uit en gaan vitamines en mineralen verloren. Het op temperatuur laten komen van grote, dikke stukken vis kun je beter niet in de magnetron doen. Zo wordt de buitenkant van de vis al gaar en blijft de binnenkant bevroren.
U kunt overigens de Kibbeling ook goed warm maken in een droge koekenpan. De vis alleen maar even kort doorwarmen is voldoende. In de magnetron wordt vis vaak een beetje droog omdat het vocht in de vis snel verdampt. Als u de vis tóch in de magnetron wilt verwarmen, doe dit dan maar kort.
Ja hoor, als jij de volgende dag een restje van een ovenschotel wilt opwarmen, kan dat gerust, in de oven is de vis uiteindelijk goed doorgegaard. Maar ik zou het niet 3 dagen in de koelkast laten staan en dan opwarmen.
Het lekkerst zijn de viskoekjes als ze versgebakken en iets afgekoeld zijn. Maar van te voren maken en meenemen naar een brunch kan ook. Dan serveer je ze koud of even opgewarmd in de magnetron.
Glazen kan: Gebruik de kan altijd zonder deksel. Mag alleen gebruikt worden voor het lichtjes opwarmen. De meeste glazen kannen zijn niet hittebestendig en kunnen dus barsten. Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden.
groente, aardappelen, vis, kipfilet en gehakt. Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
Wist je dat er al na 2 minuten parasieten tevoorschijn komen, wanneer je een bakje filet américain in de magnetron doet?" Braak!
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Dit geldt zowel voor het materiaal waar je het eten in opwarmt als het eten zelf. Je kan – helaas – niet simpelweg alles opwarmen. Zo wordt kip heel taai (omdat er weinig vet in het product zit) en kunnen zeevruchten zoals garnalen een rubberige textuur krijgen na het opwarmen in de magnetron.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Gegrilde produkten zoals gegrilde borrelhapjes, karbonades, drumsticks, bouten, kippeling en hele kippen kunnen het beste opgewarmd worden in de airfryer of in de heteluchtoven. Zo worden ze goed warm en het velletje wordt lekker krokant. Zet de airfryer op 180 graden en verwarm de kip ongeveer 8 tot 10 minuten.
Wat viskruiden erop en ravigottesaus erbij en u heeft een waar feestmaal! Bereidingswijze: Opwarmen in de oven of magnetron of koud serveren. Niet opnieuw frituren.
Serveren van gestoomde makreel
Gestoomde makreel is heerlijk even opgewarmd in de oven of magnetron en geserveerd met gekookte aardappelen, crème fraîche en bieslook. Het vlees van gestoomde makreel is zacht en ook perfect om te verwerken in een vissalade.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.