De kabel heeft vier aders. De twee aders voor de transmissie van de data (aderkleuren wit en groen) worden als een paar in elkaar gedraaid ('twisted pair'), zodat de aders die gebruikt worden voor de voedingsspanning (aderkleuren rood en zwart) de data zo min mogelijk beïnvloeden.
Varianten. Via de USB-kabel kan het aangesloten apparaat van voedingsstroom worden voorzien. USB 2.0 levert maximaal 500 mA (bij 5 V) en dat is genoeg voor eenvoudige apparaten, zoals een muis. USB 3.0 en 3.1 leveren respectievelijk maximaal 900 en 2000 mA.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
Je hoeft alleen je usb kabel in de usb poort te doen en de andere kant van de kabel in een elektronisch apparaat en het werkt. Je kunt met een enkel usb stopcontact zelfs twee apparaten tegelijkertijd opladen en ondertussen de normale stekker ook nog gebruiken. De populariteit van de usb stopcontacten neemt enorm toe.
De USB A connector is een platte connector die in het USB contact van de PC (of een HUB - later meer hierover) gestoken kan worden. Veel apparaten gebruiken een USB-B connector om aangesloten te worden. Deze stekker gaat dus in de aansluiting van deze randapparatuur.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
USB type C, ofwel USB-C, is de upcoming standaard voor aansluitingen en opladen van Laptops, Computers, Tablets en Smartphones. Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht.
Al een stuk beter is een USB 2.0-kabel met een overdrachtssnelheid van 480 Mbit per seconde. Nieuwer en een stuk sneller is de USB 3.0-kabel met een snelheid van 4,8 Gigabit per seconde. USB 3.1 ten slotte is in staat om 10Gbit per seconde over te dragen. Steeds meer in opmars is USB 3.1 type C.
Usb-c-apparaten kun je opladen met meer dan de standaard 500mA bij 5 volt. Dat gebeurt met behulp van het usb power delivery-protocol. Zoals geldt voor alles wat over usb-c gaat, moet alles in de ketting het protocol ondersteunen.
Terwijl standaard USB-bekabeling een afstandslimiet heeft van ca. vijf meter, kunt u actieve hardware gebruiken voor langere afstanden. Actieve verlengkabels, extenders, converters en hubs kunnen helpen bij het verlengen van de afstand van een USB-kabel.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
Voorbeeld van ouderwetse USB 3 / USB 3.0 poorten, USB (2.0 & 3.0) is herkenbaar aan hun rechthoekige vorm en versie 3.0 is te herkennen aan de blauwe binnenkant.
Usb 4 is gebaseerd op Thunderbolt 3 en biedt een totale doorvoersnelheid van 40Gbit/s.
HOE ZIET EEN USB-C- OF TYPE-C-KABEL ERUIT? Het uiteinde van een USB-C-kabel is kleiner en lijkt een beetje op een Micro-USB-connector. Dit is de USB-connector die u uiteindelijk voor uw apparaten zult gebruiken in plaats van uw huidige USB-A-, Micro-B-, USB-Mini-kabel.
Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden. Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen.
USB (Universal Serial Bus, oftewel Universele Seriele Bus) is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op een computer (meestal een PC). Het vervangt de langzame parallelle en seriele poorten, voornamelijk omdat de snelheid van dataoverdracht van USB vele malen groter is.
Bij een standaard USB C kabel zien we dat er verschillende versies zijn met verschillende oplaadsnelheden. Datzelfde geldt voor de USB C autolader. Het is daarom goed om hiernaar te kijken. De snelheid van opladen ligt namelijk niet altijd op de 3 ampère, maar lager.
USB 4 is de nieuwste versie van USB, de bekende poort waarmee we randapparatuur op onze computers en laptops kunnen aansluiten. USB 4, officieel “USB4”, is de opvolger van Thunderbolt 3, en maakt dus ook gebruik van de Type-C poort vorm met ronde afwerkingen in plaats van hoekig.
Bij het aansluiten van een kabel heb je te maken met een zogenaamd male en female gedeelte. Met male wordt de aansluiting bedoeld met de uitstekende pinnetjes. De female aansluiting heeft de inkepingen die passen bij de bijbehorende male aansluiting.
Vaak ligt het probleem bij de USB-aansluiting die wat beschadigd is of niet correct in de pc is aangesloten. Dit kan ook niet het geval zijn, maar een probleem bij het stuurprogramma dat de USB-sticks moet herkennen en openen. Bijvoorbeeld doordat deze niet meer up-to-date is.
USB 3.0 is met een data overdracht snelheid van 5 Gbps maar liefst 20x sneller dan USB 2.0 (480Mbps). USB 3.1 is de allernieuwste ontwikkeling op USB gebied. Met een maximale data overdracht snelheid van 10Gbps is deze nog eens 2x zo snel dan USB 3.0.
Dan is de kans groot dat je usb poort defect is. Wij raden je in dat geval aan deze te laten repareren. Wanneer je computer nog binnen de garantieperiode valt, is het verstandig om contact op te nemen met de winkel waar je de computer hebt gekocht. Vaak vallen defecte usb poorten namelijk onder de fabrieksgarantie.