De zoete puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. De zoete puntpaprika doet z'n naam eer aan. De zoete puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Nog een kenmerk van de zoete puntpaprika: deze groente heeft een wat dunnere huid in vergelijking met een gewone paprika.
Een rode paprika is de meest rijpe vorm van de paprika en is dus het zoetst van het hele stel. Juist de groene paprika is het meest 'pittig', hoewel je de smaak natuurlijk niet kan vergelijken met bijvoorbeeld een rode peper.
Het zit zo: de vrouwelijke variant is zoeter dan de mannelijke. Daarom smaakt de vrouwelijke paprika lekker rauw omdat-ie zo zoet is. De mannelijke variant is minder zoet maar een klein beetje bitter, en dus geschikter om mee te koken in hartige gerechten.
De smaak van de groene paprika is bitter, de gele is iets minder bitter, de oranje haast zoet en de rode paprika kan heel zoet smaken. Dit heeft met de soort te maken, net zoals dat bij appels is, bijvoorbeeld.
Gele paprika is een van de meest gezonde groenten die er bestaan. Met slechts 100 gram gele paprika kom je al ruimschoots aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit draagt onder andere bij aan de vorming van bindweefsel, opname van ijzer en een sterk immuunsysteem.
Zoete puntpaprika heeft een brix-waarde van 9 tot 10. Vergeleken met gewonen paprika heeft puntpaprika een dunnere schil waardoor hij makkelijker te verteren is. Ze zijn bijzonder geschikt als snack en een van de populairste barbecuegroentes. Door het grillen komt de karakteristieke zoete smaak nog meer naar boven.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
De zoete puntpaprika kun je als gezonde snack uit de losse hand eten. Je kunt er ook je salade de perfecte frisheid, meer bite en een heerlijke zoete sappige smaak mee geven. Omdat de zoete puntpaprika lekker zoet is, vinden kids 'm ook erg lekker om tussendoor als snackje te eten.
Rode paprika kun je uiteraard overal in verwerken. Maar wil je echt profiteren van vooral de vitamine C, eet ze dan alleen rauw. Verhitting vermindert de vitamine C aanzienlijk en dat is echt zonde. Ook grillen en stomen vermindert dus de hoeveelheden vitamine C aanzienlijk.
De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Wat is de mildste paprika? Een groene paprika is nog niet rijp en bevat minder vitamine C en E dan de rode. Wel bevat een groene paprika juist meer vezelfs en vitamine K dan de rode. De rode paprika bevat het meeste vitamine C en E van het rijtje maar weer wat minder vezels.
Een ander voordeel van de puntpaprika's is dat ze haast geen zaadlijsten bevatten en als het ware 'hapklaar' zijn. Dat maakt deze paprika handig voor gebruik: versnijden in ringen en het zomerse slaatje staat weer pittig.
Paprika's rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak.
Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De vezels in rode paprika helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlagen de bloeddruk en verbeteren de cholesterolwaardes. En omdat rode paprika weinig calorieën en vet bevat, is het ook een geschikt ingrediënt om obesitas te voorkomen.
Puntpaprika smaak
De puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Ter vergelijking, het meest zoete exemplaar van 'gewone' blokpaprika's heeft een brix-waarde (meetwaarde voor natuurlijk suikergehalte) van 7. De zoete puntpaprika een brix-waarde van 9 tot 10.
Paprika bevat veel vezels. Dit is goed voor de darmen. Er zitten heel veel antioxidanten in paprika.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Hoewel nachtschades veel voedingsstoffen bevatten, zijn er ook mensen die geen nachtschades eten. Dit komt doordat nachtschades ongezond voor je zouden zijn. Dat nachtschades ongezond zouden zijn, zou komen door een stofje dat in de plantenfamilie te vinden is. Dat stofje heet alkaloïde.
De groene smaakt dan ook bitterder dan de rode. Deze is zoeter. De zaadjes binnenin de vrucht zijn echter bij beide soorten bitter en maken het hele gerecht bitterder en dit is niet lekker! Vandaar dus dat we deze pitjes verwijderen.
Waarom kun je door paprika's afvallen? Paprika's zijn dus zoals je hebt kunnen lezen caloriearm, vetarm en zitten vol met vezels. Maar wist je dat ze ook vol zitten met antioxidanten en vitamines? Daarnaast is een paprika ook vochtafdrijvend wat ervoor zorgt dat je extra lichaamsvet verliest.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Kapje eraf
Om de zaadjes uit de paprika te halen snijd je eerst het 'kapje' eraf. Ga verder met het schoonmaken van de paprika door rondom met het mes de witte zaadlijsten los te maken. Het is wat wrikken om alles los te maken, maar daarna schud je de paprika in een keer leeg.