Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid bijna 200 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
De boetes voor het op straat gooien van afval gaat stapsgewijs omhoog. Op de eerste overtreding staat een boete van 140 euro, op de tweede 280 euro of drie dagen werkstraf, op de derde 420 euro of vijf dagen werkstraf plus een boete van 140 euro.
Afval tast het milieu ook indirect aan. Wat niet rechtstreeks uit afval wordt gerecycled of teruggewonnen, is een verlies aan grondstoffen en andere input die in de keten wordt gebruikt, dus bij productie, transport en consumptie van het product.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Eén sigaret kan 1000 liter water vervuilen
Eén sigarettenpeuk kan 1000 liter water vervuilen. Onderzoek toont dat bij een concentratie van één sigarettenpeuk per liter water de helft van de vissen dreigt te overlijden. Peuken hebben ook een effect op planten.
Veel satellieten en oude raketonderdelen die in een baan rond de aarde cirkelen, vallen in de loop van de tijd vanzelf terug richting aarde. Het meeste van dit ruimteafval verbrandt voordat het de aarde bereikt. Vanaf een hoogte van honderd kilometer spreekt men al van ruimte.
De toename van ruimteafval dat rond de aarde zweeft zou wel eens tot een politieke rel of zelfs een gewapend conflict kunnen leiden. Wetenschappers waarschuwen dat zelfs kleine stukjes puin genoeg vaart hebben om militaire satellieten te beschadigen of zelfs vernietigen.
Je kan alle afvalsoorten naar het recyclagepark brengen. Alleen huisvuil en gft mag je niet naar het recyclagepark brengen. breng je naar de glasbol. In sommige gemeenten wordt het glas aan huis opgehaald en staan er geen glasbollen.
Boete bedragen
Het illegaal bijplaatsen, afval naast een container zetten en er niet in gooien, wordt beboet met 95 euro plus eventuele opruimkosten. Het verkeerd sorteren van afval, bijvoorbeeld restafval in een textielcontainer of PMD-container gooien, kost de overtreder 95 euro.
De politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren beboeten burgers die blikjes, flesjes of ander afval op straat gooien. De boete bedraagt 140 euro, behalve indien de verdachte jonger dan 16 jaar oud is, dan wordt de boete gehalveerd.
Metalen blikje: 1,5 - 50 jaar. Plastic frisdrankflesje: 5 -10 jaar. Plastic zak: 10 - 20 jaar. Kauwgom: 20 - 25 jaar.
Zwerfafval is bijzonder slecht voor mens, dier en milieu. Zwerfafval heeft als kenmerk dat het niet uit zichzelf afbreekt en hierdoor tientallen jaren in het milieu aanwezig blijft. Vogels, vissen en andere dieren zien vaak het afval aan als voedsel en dit heeft allerlei gevaarlijke gevolgen van dien.
Minder afval is nog beter voor het milieu dan afval recyclen. Het bespaart grondstoffen, energie en dus het klimaat. Milieu Centraal geeft je tips om je afvalberg te verkleinen. Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval recyclen.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
Hele wereld toegang tot internet
"Musk wil uiteindelijk een netwerk van 12.000 satellieten", vertelt Langbroek. Sinds 2019 zijn er meer dan 3.100 Starlink-satellieten gelanceerd. Daar zijn er nu ongeveer 2700 van in de ruimte.
Op de eerste plaats is er het natuurlijk ruimtepuin, beter bekent als meteorieten en kometen. Deze objecten kunnen een groot gevaar opleveren voor de aarde. Zo zijn de dinosaurussen ongeveer 65 miljoen jaar geleden waarschijnlijk uitgestorven door een enorme meteoriet. Op de tweede plaats is er het interstellair stof.
Eenmaal deze satellieten niet meer operationeel zijn, kan ze men ze ofwel laten opbranden in de atmosfeer van de Aarde of naar een speciale baan om de Aarde brengen. Beide opties worden algemeen aanzien als een 'kerkhof' voor satellieten.
In de afgelopen 65 jaar heeft de mens in totaal ruim 200.000 kilogram aan afval achtergelaten op de maan. De komende jaren komt daar nog veel meer bij. Wordt de maan de vuilnisbelt van de ruimtevaart? Het moet een geweldige klap zijn geweest, op 4 maart 2022.
Meer satellieten betekent meer ruimteafval
Naar schatting zweven in totaal 128.000.000 brokstukken, variërend in grootte, in de ruimte. Veruit de meeste brokstukken zijn kleiner dan 1 cm, maar bewegen zich met gigantische snelheden in een baan rond de aarde.
Om hoeveel satellieten gaat het dan wel, en wie lanceert ze? Momenteel zweven er naar schatting al zowat 6.000 satellieten rond de aarde.
Conclusie. Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.