Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping.
Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam.
De beste keuze is Heatfoil. Wat van belang is dat de betonvloer vloer vlak is. Heatfoil heeft niet de mogelijkheid om uitstekende delen op te vangen door de geringe dikte van 1.2 mm. Een extra vochtscherm is niet nodig omdat deze in de Heatfoil ondervloer is verwerkt.
De 'Blue Line Heat+' is de ideale geluiddempende ondervloer voor PVC, maar ook geschikt voor laminaat en parket. Deze ondervloer is TÜV gecertificeerd én goed te combineren met vloerverwarming. Een generieke ondervloer dus die veel gebruikt wordt.
Soms wordt er over een eis van 12 dB of 15 dB (van de VvE of in een huurcontract) gesproken, maar de norm volgens de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) is 10dB. Ook ontstaat er verwarring rond de vermeldde geluidsreductie per ondervloer. Sommige ondervloeren bieden 23 dB geluidsreductie en andere 10 dB.
Verplichte geluidsisolatie is er daar één van. Momenteel bestaat geen akoestische isolatieverplichting voor woningen tegen buitenlawaai. Volgens het plan geldt de NBN-norm als code van goede praktijk, maar wordt die niet algemeen toegepast.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Is vinyl geluiddempend? Vinyl heeft verende eigenschappen en daarom minder last van contactgeluid dan laminaat en houten vloeren. Vinyl dempt het geluid van voetstappen. Vinyl kun je het beste lijmen aan de ondervloer.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Bij vloerbedekking raden wij altijd een 7 millimeter dik ondertapijt aan. Dit biedt veel voordelen. Niet alleen ligt het tapijt strakker en egaler op de vloer, maar ook levert het extra geluids- en warmte-isolatie op. Ondertapijt verhoogt kortom het wooncomfort.
Vloeren van beton of chape hebben voldoende tijd nodig om te drogen voor je er een Quick-Step laminaatvloer op kunt plaatsen. Als vuistregel moet je een week wachten per cm chape (dikte), tot 4 cm. Wacht dubbel zo lang voor elke bijkomende cm (dikte) tot 6 m en wacht 4 weken extra voor elke bijkomende cm voorbij 6 cm.
Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie. Zonder ondervloer ontstaan er al snel beschadigingen, heb je last van hard contactgeluid en voelt de vloer hard aan wanneer je erop loopt.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Gemiddeld kunt u verwachten dat u tussen € 5 en € 25 per vierkante meter betaalt om de ondervloer in uw huis te vervangen. De prijs die u betaalt, hangt af van waar de ondervloer zich bevindt, de gebruikte materialen en of de vloerenlegger de vloer al dan niet rond muren installeert.
Of je ondertapijt nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal van de rug, oftewel de onderkant, van je tapijt. Zo heb je voor een foamrug geen ondertapijt nodig. Voor een latex of textiele rug heb je een elastisch ondertapijt nodig. Ook voor jute heb je een ondertapijt nodig.
Een PVC vloer maakt een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Waarom? PVC vloeren worden direct aan de ondervloer of grond bevestigd: laminaatvloeren worden vaak zwevend gelegd en maken daardoor meer geluid.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer. Wanneer je op zoek bent naar een vloer die ervoor zorgt dat het geluid naar onderen toe gedempt wordt, is tapijt de beste keuze. Ben je op zoek naar een vloer die de gehele ruimte dempt? Ook dan is tapijt de beste keuze.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren. Deuren aanpassen is niet nodig.
De ondervloer
Vlas is een natuurlijk materiaal dat hele mooie eigenschappen heeft. Hierdoor sluit het perfect aan op onze OSB vloeren.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
De ondervloer die onder het laminaat gelegd wordt, draagt in grote mate bij aan de geluiddempende eigenschap van de vloer. In de productspecificaties wordt dit altijd aangeven met decibel (db). Een laminaat dat 10db geluid weert is de standaard om aan te houden.
De juiste ondervloer in combinatie met de juiste PVC vloer zorgt ervoor dat er een geluidsreductie van 10dB of meer wordt gehaald op een betonnen ondervloer. Dit is de toegestane norm voor appartementen en daarom kunnen onderburen nooit gegronde klachten hebben over uw PVC vloer die te veel geluidsoverlast zou geven.