Als je de oranje windzak ziet, staat de wind richting zee (aflandige wind). De windzak betekent dat je wel mag baden en zwemmen, maar dat het gebruik van drijfmiddelen (zoals rubberbootjes, luchtbedjes, zwembanden) niet is toegestaan. Het gevaar bestaat dat je te ver van de kust afdrijft en niet meer terug kan zwemmen.
Een aflandige wind is een windstroming die vanuit het land komt en zeewaarts gericht is. Het gevaar van een aflandige wind is dat deze wind de bovenlaag van het zeewater vanaf het strand de zee in blaast. Deze bovenlaag noemt men de bovenstroom. De kracht van de bovenstroom hangt af van de kracht van de wind.
Aflandige wind is de wind die vanaf de kust richting de zee waait.Aanlandige wind komt vaak van zee en neemt dus ook lucht van boven de zee mee.
Aflandige wind is wind die vanaf het land richting de zee waait. Deze wind zorgt niet alleen voor mooi weer, maar ook voor de komst van kwallen. 'Lekker' afkoelen in zee is er dan niet bij.
Als dat water terugstroomt naar zee, kan een sterke onderstroom ontstaan die zwemmers de zee in trekt. Bij een sterke aanlandige wind en een stevige branding kan deze onderstroom heel gevaarlijk zijn. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar, bijvoorbeeld als ze door een golf omver worden geworpen.
"De Noordzee is een zeer gevaarlijke zee", zegt duiker Johan Rycx. "De temperatuur van het water is nu amper 13°C en heel vaak is het koude water de hoofdoorzaak de problemen. Daarbij komen ook nog andere gevaarlijke factoren, zoals de sterke stroming, de wind en ook de verraderlijke stand van de zee, eb of vloed.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Zuidwestenwind. Zuidwestenwinden zijn warmer dan westenwinden en de lucht wordt aangevoerd vanaf zee. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak talrijker en steviger zijn. De weerspreuk: “zuidwest regennest” benadrukt het natte weertype bij een zuidwestenwind.
In België komt de wind overwegend uit het ZW. De gemiddelde windsnelheid van 6 à 7 m/s aan de kust neemt af tot 2 à 4 m/s in de valleien van Hoog-België en in Belgisch Lotharingen.
Als de zon ondergaat, vallen de opwaartse luchtbewegingen stil, het begin van een rustige en kalme nacht met sterrengeflonker.
Bij een aanlandige wind word het in de zomer minder warm (verkoeling) en in de winter minder koud (dooi) Bij een aflandige wind word het in de zomer warmer(een hittegolf) en in de winter kouder (dooi) B 29 – zeestromen en temperatuur. Zeestromen ontstaan doordat wind boven zeewater langdurig dezelfde richting uitwaait.
In het noordoosten van de VS zorgt een aflandige wind vanuit het noorden voor ijzige kou vanuit de poolstreken. In de zomer zijn de temperaturen juist hoog, omdat er dan een zuidelijke wind vanuit de tropen overheerst. Dit zorgt ervoor dat er in het noordoosten een landklimaat heerst met warme zomers en koude winters.
Aanlandige wind
Aflandige wind is vaak veel droger, omdat er op land veel minder water aanwezig is om te verdampen.
Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten. Windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur worden aangeduid als zeer zware windstoten.
1: Zwakke wind (2-3 km/uur) 2: Matige wind (4-6 km/uur) 3: Sterke wind (7-10 km/uur) 4: Zeer sterke wind (11-16 km/uur)
De wind is van grote invloed op het weer. Enerzijds voert hij van grote afstand bijvoorbeeld warme of koude lucht naar onze omgeving, wat direct doorwerkt in de hier gemeten temperatuur. Anderzijds drukt hij zijn stempel op de weersomstandigheden op lokale schaal.
Die winden waaien als ons weer wordt bepaald door een hogedrukgebied dat zich tussen twee Atlantische depressies ontwikkelt en zich via Groot-Brittannië verplaatst richting Centraal-Europa of Scandinavië. De andere windrichtingen komen niet zo vaak voor.
De wind komt uit een zuidelijke richting en wordt boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.
Aan zee meer dan twee keer zoveel wind
Als gevolg van allerlei objecten op het land en natuurlijk het land zelf, ondervindt de wind een zekere weerstand als gevolg van wrijving. Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait.
Altijd die stevige zuidwestenwind, het kan een fietstochtje door de polder tot een ware bikkeltocht maken. De zuidwestenwind is echt typisch voor het Nederlandse klimaat en voor vrijwel alle landen op onze breedtegraad. Tussen ongeveer 30 graden noorderbreedte en 60 graden noorderbreedte is de zuidwestenwind dominant.
Een noordoostenwind kenmerkt zich meestal door vrij koude, maar droge, lucht. In de winter zorgt dat voor een droog en guur gevoel. De meeste koudegolven komen voor bij wind uit het noordoosten. Als de wind weken lang uit deze richting waait, kan deze extreem koude lucht aanvoeren.
Bora Bora – Frans-Polynesië
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater.
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in de zeebodem in. Alleen zijn giftige stekels komen boven de bodem uit.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.