De mogelijkheden aan verschillende type lattenbodems winnen het in comfort vaak van die van de boxspring. Een lattenbodem gaat doorgaans langer mee dan de gestoffeerde boxspring die sneller slijt.
Slijtage van matras en topper
Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
Een goed bed kan technisch zo'n 20 tot 25 jaar mee, waardoor je daar zeer lang mee kunt doen. Toch gaat het ene bed beduidend langer mee dan het andere, omdat de levensduur ook afhangt van het onderhoud en de reiniging.
De technische levensduur van een boxspring ligt vaak tussen de 15 en 20 jaar. Wat de werkelijke levensduur van een boxspring is, is afhankelijk van veel factoren. De kwaliteit van je boxspring. Het aantal pocketveren, de hardheid van de vering, de topper enz.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Neem zeker contact op met de kringloopwinkel voor producten in goede staat. Overleg met uw Dorsoo Adviseur voor de meename en recyclage van uw oude lattenbodem, bedkader of boxspring bedbodem.
Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak en comfort. Bij een ledikant of normaal bed is het van belang een geschikt matras te vinden. In vergelijking met een normaal bed neemt een boxspring over het algemeen een stuk minder ruimte in.
Voordelen van de boxspring
Door de open constructie van veren ventileert een boxspring goed. Een boxspring is in de regel hoger dan een 'gewoon' bed. Zonder hoofd- en voetbord is een boxspring niet groter dan een matrasmaat. Een boxspring is geschikt voor alle soorten matrassen.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Een medium matras kan gerust een zachte toplaag hebben zodat ze toch heel comfortabel aanvoelt, maar in de basis genoeg ondersteuning biedt voor een volslanker iemand. Een stevige matras is vaak niet nodig of zelfs niet wenselijk voor een correcte ondersteuning, maar toch perfect voor liefhebbers van het hard slapen.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Langere levensduur van je matras: een goede lattenbodem in je bed verhoogt de levensduur van je matras. Dit zorgt namelijk voor extra stevigheid. Daarnaast ademt het matras beter door de ruimte tussen de latten. Dit vermindert de kans op schimmelvorming.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Binnenveringsmatras: 6 - 8 jaar. Latex matras: 7 - 9 jaar. Talalay-latex matras: 8 - 10 jaar. Pocketveringmatras: 8 - 10 jaar.
Nadelen Tempur Matras:
Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding. Volledig synthetisch. Temperatuurgevoelig. Minder goede vocht- en warmteregulatie.