Luchtreinigers absorberen lucht, voeren de lucht door een reeks filters (inclusief het HEPA-filter) en laten schone lucht de kamer in. Het filter is samengesteld uit een netwerk van willekeurig geplaatste vezels, wat normaal gesproken bestaat uit lagen van cellulose, synthetische vezels of glasvezel.
Wat doet een luchtreiniger? Het betekent dat het apparaat de binnenlucht reinigt door deze aan te zuigen en verschillende kleine, onzichtbare deeltjes in het filter op te vangen, zoals virussen, allergenen en verontreinigende stoffen.
Goede luchtreinigers halen meer dan 85 procent van de schadelijke stofjes uit de lucht die door de filters gaat, volgens Blocken. Dan gaat het bijvoorbeeld om fijnstof, stikstofdioxiden en formaldehyde, maar ook om pollen, bacteriën en virussen.
Een luchtreiniger heeft tijd nodig om jouw kamer te zuiveren van vieze lucht. Dat doe je door het apparaat tenminste een etmaal (24 uur) aan te zetten. Houd in de tussentijd alle ramen en deuren gesloten, want anders komt er weer vieze lucht binnen. Maar overdrijf hier niet mee.
Mechanische filters kunnen stofdeeltjes tot 0,3 micrometer tegenhouden, zoals bijvoorbeeld huisstof, pollen, huisstofmijt, sommige schimmelsporen en huidschilfers van dieren. Elektronische luchtzuiveringstoestellen gebruiken een elektrisch veld om geladen deeltjes te vangen.
Een luchtreiniger plaatst men het beste centraal in de ruimte waar de lucht goed aangezogen kan worden. Wil men kleine stofdeeltjes en rook verwijderen dan plaatst men de luchtreiniger hoog, op een kast of een tafel. Wil men juist grote stofdeeltjes zoals pollen verwijderen dan plaatst men de luchtreiniger laag.
Oplossing. Je luchtreiniger moet in de kamer worden geplaatst waar je veel aanwezig bent, bijvoorbeeld de huiskamer of slaapkamer. Je kan de luchtreiniger ook verplaatsen naar de kamer waar u zich bevindt. Het mag echter niet worden gebruikt in een vochtige omgeving, zoals een badkamer.
Een luchtreiniger voor in de slaapkamer heeft een ionisator
Voor het beste effect, kies je voor een luchtreiniger die niet alleen over een HEPA-filter beschikt, maar ook over een ionisator.
U kunt stof uit de lucht halen door het gebruik van een goede luchtreiniger. Deze zorgt voor een schone en gezonde lucht. Luchtreinigers filteren door geavanceerde filtertechnieken het stof uit de lucht, waardoor u weer rustig kunt ademhalen. Onze luchtreinigers zijn uitgerust met een ionisator en HEPA filter.
Met een luchtreiniger filtert u schimmelsporen uit de lucht. Een HEPA luchtreiniger van ProAirTech haalt zelfs een groot gedeelte van de aanwezige schimmelsporen uit de lucht van huis en kantoor. En daarmee worden een groot aantal van de ongezonde effecten van schimmels en schimmelsporen in huis ongedaan gemaakt.
Over het algemeen, bij 24 uur per dag en 7 dagen per week in gebruik, verbruikt deze luchtreiniger maar 0,2kWh per dag, ofwel zo'n € 0,04. Het energieverbruik is bovendien te volgen met de BRISE-app.
Een luchtreiniger gebruik je om de lucht in de ruimte vrij te maken van onzuiverheden als stof, pollen en bacteriën. En een luchtbevochtiger gebruik je om de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Hoe werkt een luchtreiniger? In de basis werkt elke luchtreiniger hetzelfde: ze zuigen lucht aan, halen die 'vieze' lucht door een filter en blazen de schone lucht weer uit. In de filters blijven vieze stofjes inhangen. Dit kunnen ze ook echt allemaal.
AL310 de beste luchtreiniger tegen fijnstof en virussen
Mede dankzij ionisatie vóór het AIH-filter is hij zeer effectief tegen fijnstof, pollen, rook, bacteriën, virussen (zoals het coronavirus) en dus ook op het gebied van energiebesparing.
Ionisatoren produceren een stroom van geladen deeltjes (ionenstroom) in de lucht die (fijn)stofdeeltjes in de omgeving doen neerslaan. In theorie heeft dit een gunstige invloed op de luchtkwaliteit, en daardoor mogelijk op gezondheidsklachten die met de luchtkwaliteit samenhangen, met name astma.
Als je astma hebt prikkelen huisstofmijt, fijnstof en rook mogelijk de longen. Dit zorgt voor klachten als niezen en jeukende ogen. Om deze klachten te verlichten, moet een luchtreiniger de lucht in de ruimte minimaal 5 keer per uur volledig verversen. Daarnaast heeft hij een HEPA- en een koolstoffilter nodig.
Vooral luchtzuiveraars met een ionisator en HEPA filter zijn erg goed in het reinigen van met pollen verontreinigde lucht. Een ionisator zorgt voor een elektrische lading op de kleinste verontreinigingen in de lucht waardoor deze onschadelijk worden gemaakt en neervallen.
Plaats de luchtreiniger op een strategisch functionele plek.
De luchtreiniger moet in ieder geval 10 tot 20 cm van een muur of meubelstuk af staan en hierdoor kan de lucht in de hele kamer grondig en efficiënt gereinigd worden. Daarbij komt dat een luchtreiniger vrijwel alleen werkt in de ruimte waar die in staat.
Stof komt sneller tot ontwikkeling bij (te) droge lucht. Verminder stof van buiten. Bijvoorbeeld met borstels onder de deur en een goede droogloopmat, voorkomt u veel stof in huis. Borstel huisdieren regelmatig en probeer ze zo min mogelijk zand en vuil mee naar binnen te laten nemen.
Oorzaak veel stof in huis
Een van de grootste bronnen van stof ben jezelf, aangezien je de hele dag haren en huidschilfertjes verliest. Daarnaast zorgt onze kleding ook voor stof. Ook huisdieren, etensresten en dode insecten kunnen een bron van stof zijn.