Pho is en blijft voor altijd Vietnam in een kommetje. In traditioneel Vietnam is Pho een ontbijtgerecht. Voordat boeren 's ochtends vroeg het land opgaan of vissers de zee optrekken, doen ze zich te goed aan de weldaden van een kom verse Pho. Uiteraard bestaan er verschillende varianten.
In de meeste Vietnamese hotels bestaat het ontbijt uit een westers ontbijtbuffet met fruit en eventueel lokale gerechten. Een broodje voor de lunch is in Vietnam niet gebruikelijk. De Vietnamese restaurants serveren meestal een combi van meerdere voorgerechten zoals loempiaatjes, salade en soep.
Pho . Dit geliefde noedelsoepje is misschien wel het meest herkenbare Vietnamese gerecht ter wereld en is een echte ontbijtfavoriet. Pho wordt aan de straat geserveerd en is een troostende kom rijstnoedels bedekt met een geurige bouillon en plakjes vlees, meestal rundvlees.
Voor kinderen is het prettig dat het eten doorgaans veel minder pittig is dan bijvoorbeeld in Thailand. Let op: op veel plekken zie je de Vietnamezen al zo rond 11.30-12.00 uur aan de lunch zitten. Vergeet niet dat men vaak bij zonsopgang al opstaat en er dus al een flink deel van de dag op heeft zitten.
Veiligheid water en voedsel
Leidingwater is niet drinkbaar (buiten hotels met internationale standaarden moet men ook opletten voor het drinken van fruitsappen). Het eten van rauwe of slecht gewassen voedingswaren en onvoldoende gebakken vlees wordt sterk afgeraden.
Rijst is het hoofdbestanddeel van het dieet, in een of andere vorm geconsumeerd in bijna elke maaltijd. Voor Vietnamese volwassenen kunnen alle drie de maaltijden van de dag bestaan uit gestoomde rijst met bijgerechten van groenten of vis of vlees.
Pho, Banh Cuon en Bun Rieu zijn typische ontbijtgerechten in het noorden. Centraal Vietnam staat bekend om het royale gebruik van kruiden. Met name in Hue zijn de gerechten beïnvloed door de traditionele koninklijke keuken van Vietnam. Bun Bo Hue en Mi Quang zijn kenmerkende ontbijtgerechten in de regio.
Budget eten in Vietnam
Voor een maaltijd in een lokaal restaurant of op straat betaal je meestal tussen de 1 en 3 euro. Voor een maaltijd in een westers restaurant of een luxe hotel betaal je meer, zo'n 5 tot 10 euro. Een biertje kost ongeveer 0,50 euro en een flesje water ongeveer 0,20 euro.
Vietnam is een van de belangrijkste leveranciers op de wereldfruitmarkt en exporteert een verscheidenheid aan tropisch fruit naar landen over de hele wereld. Populaire vruchten die Vietnam exporteert zijn: Durian, Passievrucht, Mango, Ananas, Kokosnoot en Seedless Lime.
Je eet niet met mes en vork maar met de welbekende stokjes uit een kommetje. Je neemt wat rijst in het kommetje en vult dat aan met kleine beetjes vlees, vis of groenten uit de schotels. Je kommetje in één keer vol scheppen wordt als zeer onbeleefd ervaren.
Streetfood. In Vietnam vind je overal straatverkopers. Er zijn zowel kleine straattentjes met krukjes waar je kunt neerploffen, als Vietnamezen met rijdende eettentjes. Vooral in de steden vind je elke paar meter wel iets.
Vietnamees eten is niet enkel lekker, het is ook erg gezond. Zo wordt er gewerkt met heerlijke producten die veel vitaminen en mineralen bevatten om je immuunsysteem te ondersteunen en je extra energie te geven. Daarbovenop kan een goede portie Vietnamees voedsel wel eens helpen om een kater te verwerken.
Op de meeste plekken is een glas bier tussen de 3000 en 10.000 dong, wat neerkomt tussen 10 en 30 eurocent. Een lokaal biertje uit een fles kost ergens tussen de 12.000 en ongeveer 25.000 dong, afhankelijk van waar je het bestelt, dus deze 3000-dong-biertjes zijn extreem goedkoop.
Het geven van fooi in Vietnam is natuurlijk niet verplicht, maar wordt zeer gewaardeerd. Vijf a tien procent van de rekening is gebruikelijk. Ook voor lokale gidsen en chauffeurs is een fooi erg welkom.
Je kunt ongeveer rekenen op 10-15 euro per dag gemiddeld aan maaltijden, drankjes en tussendoortjes tijdens de jongerenreis Vietnam met leeftijdsgenoten. Kies je voor budget maaltijden, dan kun je rekenen op 5-15 euro per dag en ga je voor echte luxe opties, dan ben je wel echt een stuk meer kwijt.
Over het algemeen is koffie vrij goedkoop in Vietnam. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, kun je een glas ijskoffie krijgen voor ergens tussen de 30.000 en 100.000 Vietnamese dong (ongeveer US$ 1,18 tot US$ 3,93) . De hoogste prijs die we vonden was op het vliegveld, maar dat is te verwachten, want vliegvelden staan bekend om hun krankzinnige prijzen.
Een typische Vietnamese maaltijd bestaat uit rijst, een vlees- of visgerecht, een groentegerecht, soep en vissaus om in te dippen . In goede Vietnamese restaurants is de kans groot dat elke tafelsetting een saladebord met een rijstkom erbovenop bevat.
De beste reistijd Vietnam is van maart t/m mei. In april en mei kan het wel aardig heet worden in Zuid-Vietnam. Oktober en november zijn ook goede maanden voor een rondreis Vietnam, maar in Centraal Vietnam is er dan wel kans op tropische stormen met onweer en regen.
Qua vlees zult u in Vietnam over het algemeen vaker varkensvlees tegenkomen dan u in Nederland gewend bent. Maar ook rundvlees en kippenvlees worden natuurlijk veel gegeten in Vietnam. Ook wordt er veel verse vis van goede kwaliteit gegeten in Vietnam.
Groenten en fruit zijn de beste keuzes voor een gezond dieet. Eet dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid groenten en fruit . Lees de informatie op de verpakking. Zorg dat u thuis groenten eet om te zorgen dat ze vers en van hoge kwaliteit zijn en om pesticiden te vermijden.
Het dieet van de Vietnamese bevolking is caloriearm . Bijna geen enkel voedsel bevat veel vet of chilisaus. In plaats daarvan worden veel gerechten gegeten met vissaus - de populairste dipsaus in de Vietnamese keuken. Vietnamese maaltijden bevatten veel groenten en zeevruchten.