Het goede nieuws is: nee. De ervaring van veel dierenliefhebbers laat zien dat honden en katten goede metgezellen kunnen worden. Echter vereist dit een goede socialisatie van de dieren, alsmede een geduldige gewenningsperiode.
Praat met ze, aai ze en vergeet de traktaties niet. Ze moeten zich comfortabel bij elkaar voelen. Dus konden de kat en de hond elkaar in hetzelfde huis accepteren. Nu kunt u de dieren samen in dezelfde keuken voeren en ze samen laten lopen.
Laat kat en hond eerst goed aan elkaar wennen
Wanneer ze beide rustig zijn kun je ze één voor één eens los laten. Dit geeft ze de kans om dichterbij de ander te komen en om snuffelend kennis te maken. Wanneer het los met elkaar ook erg goed gaat blijf het wel belangrijk om altijd alert te blijven.
Richt een kamer in voor nieuwe kat waar zij rustig kan wennen, een eigen plek heeft, rustig naar de kattenbak kan en op haar gemak kan eten en drinken. Hou de hond weg uit die kamer. Laat de twee rustig aan elkaar wennen door eerst de slaapdekentjes eens bij de ander te leggen; zo kunnen ze vast aan elkaar ruiken.
Begin de introductie met een paar minuten en herhaal dit elke dag. Gaat het na een paar dagen goed? Dan kun je beide dieren loslaten en ze zelf verder kennis laten maken. Sommige honden en katten worden nooit vriendjes, anderen doen er nu eenmaal lang over (weken, soms maanden) om elkaar te verdragen.
Elke hond heeft weer net een ander karakter, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed met een kat om kunnen gaan. Een lief en rustig hondenras vergroot in ieder geval wel je kans. Daarnaast is het belangrijk om je hond al van puppy af aan goed te trainen om sociaal met andere dieren te zijn, inclusief katten.
Een hond heeft een jachtinstinct. Daarom wekt een kat die wegrent het jachtinstinct in de hond op. De hond rent de kat achterna. Maar weinig katten hebben het lef om stil te blijven staan en uit te halen naar de hond.
Neem de tijd om je kat aan een hond te laten wennen. Het kan soms wel een paar weken duren. Liever nu wat tijd investeren dan straks met twee gestresste dieren zitten!
Waarom is een kat agressief? 'Agressie kan te maken hebben met het verdedigen van territorium. Een kat heeft van nature de behoefte om 'een gebied' te hebben, dat 'ie wil verdedigen. Meestal vallen ze alleen andere katten aan die hun gebiedje betreden, maar honden - en zelfs mensen - kunnen ook aangevallen worden.
Honden en katten leren elkaar begrijpen
Honden en katten zijn twee totaal verschillende dieren, die via totaal verschillende lichaamstaal communiceren. Dus het duurt een tijdje voordat de dieren de lichaamstaal van elkaar kunnen beoordelen.
Katten zijn sociale dieren en kunnen echt genieten van zo'n gezamenlijk uitstapje. U heeft ze vast ook aandacht gegeven toen ze dit voor het eerst deden, dus daarnaast hebben ze ook geleerd dat dit gedrag is dat beloond wordt. Het zegt in ieder geval iets over de goede band die de kat met u en met de hond heeft!
Ga een flink eind wandelen, stoei lekker, laat hem of haar zwemmen of speel apport tot de hond erbij neervalt. Zo heeft de hond in ieder geval geen energie meer over om de kat doodsbang te maken met enthousiasme. Zet de dieren nog niet direct bij elkaar, maar geef ze eerst allebei een eigen ruimte.
Een verlegen, schichtige kat kan over het algemeen niet goed omgaan met andere huisdieren, laat staan een hond erbij. Hetzelfde gaat op voor een waakzame hond met geboren jachtinstinct. Over het algemeen stem je het karakter van het tweede huisdier af op het huisdier dat reeds in huis woont.
In sommige gevallen hebben honden die poep eten een tekort aan voedingsstoffen. In de meeste gevallen heeft de nieuwsgierige hond echter gewoon ontdekt dat kattenpoep lekker is. Nu is snacken uit de kattenbak een gewoonte geworden. Wanneer het eten van poep een gewoonte is voor honden, staat het bekend als coprofagie.
Het is belangrijk om de introductie van een pup rustig te laten verlopen. Laat de kat op een rustige, afgesloten plaats in huis en laat de pup rustig wennen en kennis maken met huis en gezin, behalve daar waar de kat zich bevindt. Zorg uiteraard dat de kat daar eten/drinken en kattenbak tot zijn beschikking heeft.
Inhoudsopgave. Om maar met het belangrijkste te beginnen: Wees niet bang, het houden van katten samen met knaagdieren als cavia's en hamsters, konijnen of zelfs vogels is niet per definitie onmogelijk. Veel dierenbezitters melden zelfs dat de verschillende dieren zelfs goede vrienden kunnen worden!
Labradors Retrievers gaan meestal goed samen met katten en andere huisdieren. Labradors zijn vriendelijk naar katten andere dieren, en zullen ze meestal met rust laten. Het is echter wel aan te raden de huisdieren voorzichtig aan elkaar te introduceren en de Labrador in het begin goed in de gaten te houden.
De kans zit er in dat de kat de pup negeert en misschien zelfs kwaad reageert. Dit is zijn of haar teken dat ze liever met rust gelaten wil worden. Laat de eerste weken de pup en kat niet alleen bij elkaar, maar houd altijd een oogje in het zeil. Mocht het dan toch misgaan, kun je altijd op tijd ingrijpen.
Als uw hond al katten kent en hen leuk vindt zal dit proces veel gemakkelijker verlopen maar een hond die op de juiste manier gesocialiseerd is accepteert een nieuwe kat meestal wel. Sommige oudere honden zijn misschien minder tolerant maar kunnen nog steeds leren leven met een kat.
Het blijft voor de nieuwkomer dan ook oppassen totdat uw hond hem gaat zien als een lid van zijn roedel. Andersom zal een nieuwe kat (kitten) die al eerder met honden samenwoonde sneller wennen, meer zelfvertrouwen hebben en minder angstig zijn dan wanneer hij onbekend is met honden. Veiligheid staat echter voorop.
En wat bleek? De kat is veruit de sterkste diersoort. Meer dan 2.000 fossielen van katten en honden uit de oudheid werden onderzocht, om te kijken hoeveel rassen (wilde) katten en honden er in de loop der jaren zijn uitgestorven.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Ze houden van gezelschap en voelen zich graag geliefd. Of je kat nou een echte schootkat is of liever naast je zit op de bank, aandacht vindt hij fijn. Als katten niet genoeg aandacht krijgen, kunnen ze hun ongenoegen uiten door bijvoorbeeld aan de bank te krabben of ergens te gaan plassen.