Het is altijd belangrijk dat de apparaten stevig op elkaar staan, zodat je niet het risico loopt dat het ene apparaat van het andere valt. Plaats je de wasmachine en droger op de juiste manier op elkaar, dan kunnen ze gewoon tegelijk aan en zullen de apparaten niet worden belast.
Let er wel op dat de totale aansluitwaarde van al deze apparaten niet hoger is dan 3500 Watt, want dan riskeer je overbelasting. En zet nooit je wasmachine en droger op dezelfde groep. Omdat wasmachines erg veel energie verbruiken, moet de wasmachine altijd op een aparte groep aangesloten worden.
Over het algemeen kun je zeggen dat je een wasmachine en droger op dezelfde groep kunt aansluiten, maar dat ze zeker niet tegelijk aan moeten staan. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een maximum van 3600 watt om aan te sluiten op een groep, en de wasmachine alleen al vraagt ongeveer 3000 watt.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Je hoeft niet per se een hele kast of stapelkit aan te schaffen om je wasmachine en wasdroger te stapelen. Als de afmetingen van beide apparaten het toelaten, kun je de droger op de wasmachine plaatsen zonder tussenstuk.
Dit hangt af van het model en het energielabel. Vergelijk je een gemiddelde wasmachine met een gemiddelde droger? Dan verbruikt de droger meer. Volgens Milieu Centraal verbruikt deze 230 kWh per jaar en een wasmachine 140 kWh per jaar.
Warmtepompdroger op wasmachine plaatsen
Tenslotte kun je de warmtepompdroger ook stapelen met de wasmachine, wel zo efficiënt als je weinig ruimte hebt. De warmtepompdroger moet dan bovenop vanwege het gewicht van de droger. Het is wel handig om in dit geval een anti-trillingsmat aan te schaffen.
Een wasdroogcombinatie is een machine die het wasgoed kan wassen én drogen. Je kunt er een apart wasprogramma en droogprogramma mee draaien. Maar je kunt de programma's ook combineren in één wasdroogprogramma, vaak het non-stop programma genoemd. Je was komt dan gewassen én gedroogd uit de machine.
Apparaten welke meer dan 2,0 kW (2.000 Watt) gebruiken moeten op een afzonderlijke eigen elektragroep in de meterkast worden aangesloten. Bijna alle wasdrogers behoren tot deze categorie.
Met een tussenstuk plaats je je wasmachine en droger veilig op elkaar, ook als de afmetingen van elkaar verschillen. Een tussenstuk wordt ook wel een stapelkit genoemd. Je hebt een ruime keuze uit universele tussenstukken.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Wasmachine en droger aansluiten op één stopcontact
Het is niet aan te raden om een wasmachine en droger op één stopcontact aan te sluiten. De aansluitwaarden van deze apparaten zijn namelijk zo hoog, dat de stoppen zullen doorslaan als beide apparaten aan staan en op dezelfde groep zijn aangesloten.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Combiregelaar. Met een combiregelaar sluit je 2 grote apparaten aan op 1 elektriciteitsgroep. De regelaar ziet eruit als een stekkerdoos met 2 stopcontacten. De stroombron werkt hetzelfde als een dubbele trekschakelaar, maar herkent zelf welk apparaat stroom nodig heeft.
Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Een wasdroogcombinatie heeft een aantal nadelen, namelijk: Het is niet erg energiezuinig vergeleken met losse apparaten. Het vangt geen stof op en heeft vaak een kortere levensduur dan twee losse apparaten. Een was- en droogprogramma duurt ongeveer 1 á 2 uur langer dan bij losse apparaten.
De Samsung WD70TA049BE EcoBubble is de best geteste was- droogcombinatie van 2023. Deze was droogcombinatie scoort hoger dan zijn concurrenten op de belangrijkste onderdelen.
Een was-droogcombinatie verbruikt jaarlijks een stuk meer energie dan een wasmachine en wasdroger apart. Een was-droogcombinatie waarin je 8 kilo wast en 5 kilo droogt, verbruikt jaarlijks ongeveer 1070 kWh. Hiervoor betaal je €246,10 aan energiekosten.
In elk type droger kan brand ontstaan, ook in de nieuwere warmtepompdrogers. Daarbij is sprake van een andere techniek dan een condensdroger of een afvoerdroger.
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers. Ook is de luchtstroom vaak veel milder. Dit wordt nog eens ondersteund door een trommel met een speciale, beschermende structuur en gecontroleerde beweging.
Wat verbruikt het meest? In principe verbruikt alles wat constant aan staat, zoals een vijverpomp of diepvries, consistent het meest. Elektrische wagens, een jacuzzi, zwembad, sauna en alles wat verwarmt en/of verkoelt, behoren ook tot de grote verbruikers.