Een goede combinatie is bijvoorbeeld Conference en Gieser Wildeman. Deze perenbomen zijn goede bestuivers voor elkaar: de Conference is een smakelijke handpeer, en de Gieser WIldeman een geweldige stoofpeer.
De Doyenne du Comice wordt de koninginnepeer genoemd vanwege zijn uitzonderlijke smaak en kwaliteit. De naam 'Doyenné' betekent in het Frans 'deken' of 'hoogste'. 'Comice' verwijst naar een speciale competitie of tentoonstelling. Deze peer heeft sappig vruchtvlees, een zoete smaak en een onregelmatige vorm.
Welke soorten stoofpeertjes zijn er? De allerbekendste peer die geschikt is om te stoven is de Gieser Wildeman. Dit is een kleine, harde peer die je dus perfect kunt stoven. Van oorsprong is de Gieser Wildeman Nederlands.
Als je de peer vastpakt bij het steeltje en kijkt naar de 'nek' dan kun je zien of de peer goed is. Bij een strakke nek en een gladde schil is de peer goed hard en stevig. Als het steeltje een beetje meegeeft en de schil ook dan is de peer een stuk rijper en zachter.
Bartlett (of Williams) Pear : Dit is de perfecte keuze als je een echt, echt sappige peer wilt. Zowel rode als groene Bartletts behoren tot de zoetste peren die je kunt vinden. Bosc Pear: Deze peren zijn heerlijk knapperig, met een delicate zoete smaak die perfect lijkt op de stereotiepe perensmaak.
De meeste bekende handperen die je in de supermarkt vindt, zoals Conference en Doyenne du Comice, zijn daarom niet geschikt om als stoofpeer te gebruiken. Deze vallen te snel uit elkaar.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Comice. De Comice-variëteit biedt enkele van de zoetste peren die u zult vinden. Deze peren zijn kort en rond vergeleken met veel andere, maar ze hebben een delicate schil met een zacht, sappig binnenste.
Welke peren voor stoofperen? Stoofperen zijn harde, droge peren die – in tegenstelling tot handperen – niet rauw gegeten kunnen worden. De meest geteelde stoofpeer is de Gieser Wildeman: een klein peertje met een bruine schil die qua smaak vrij zoet en korrelig is. De peer kookt binnen enkele uren mooi rood.
De peren van Pyrus communis 'Doyenne du Comice'
Het vruchtvlees is helderwit van kleur, uiterst sappig en heerlijk zacht. De Doyenne du Comice is zeer geschikt als handpeer maar is ook als stoofpeer te gebruiken.
Bosc-peer
Knapperig als ze rauw zijn, zijn Bosc-peren het beste voorbeeld van de zachte, knapperige textuur waar peren doorgaans mee geassocieerd worden. Zowel Bartlett- als Bosc-peren zijn gekweekte variëteiten van Pyrus communis. De bruinachtige roestkleurige schil van de Bosc-peer is gemakkelijk te herkennen, net als de unieke perengeur.
De gewone handperen, om lekker zo te eten, zijn niet geschikt voor het maken van stoofperen. Deze vruchten zijn namelijk al zacht. Wanneer ze verwarmd worden, zullen ze uit elkaar vallen. Gebruik voor het maken van stoofperen daarom de bekende Gieser Wildeman of de Saint Rémy.
Doyenné du Comice peer
De Doyenné du Comice is uiterst sappig en lekker zacht. De smaak is friszoet met een zalig aroma. Ook deze peer kun je prima uit de hand eten, maar is makkelijker om thuis met een schoteltje en servetje te eten.
Waarom doet mijn oma altijd een scheutje azijn en een tomaat bij haar draadjesvlees als ze het gaat stoven? Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.
Doe de peren in de snelkookpan en voeg water, suiker, kaneel en kruidnagels toe. Sluit de pan en breng deze onder druk. Draai de warmtebron op zacht en kook zo ca.50 minuten.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
De beste stoofperen
De bekendste stoofpeer is de Gieser Wildeman; een perensoort die je in het najaar bijna overal kunt kopen. Gieser Wildeman peren koken prachtig rood en smaken van nature zoet.
De Doyenne du Commice is een perenboom die ontzettend veel gekweekt wordt in Nederland en in België. Na de Perenboom Pyrus communis Conference (favoriet) is dit namelijk de meest populaire perenboom. De volledige naam van deze perenboom is de Pyrus Communis Doyenne du Commice.
Wanneer je de peren te kort kookt worden ze niet mooi rood. Vaak zijn stoofperen na een uur al gaar, maar duurt het ongeveer twee tot vier uur voordat ze ook mooi rood zijn. Laat stoofperen dus zo lang mogelijk op een laag vuur koken totdat ze zacht zijn en een rode kleur hebben.
Peren. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Conference en de Doyenné du Comice zijn het meest populair. Minder populair, maar minstens zo lekker zijn de Concorde, Légipont en stoofpeer Saint Remy.
Welke peren gebruik je voor stoofperen? Om stoofperen te maken heb je natúúrlijk (stoof)peren nodig. Hiervoor kun je het beste de klassieke Gieser Wildeman stoofperen gebruiken.