Fruit, gekookte groente en rauwkost om de dag. Gefrituurd eten, vleeswaren en toetjes met veel suiker niet vaker dan vier keer per twintig dagen. Meestal wordt het Franse menu dagelijks in de schoolkeuken bereid met lokale producten. Een maaltijd bestaat uit soep, salade, hoofdgerecht, kaas en een dessert.
Er bestaat in Frankrijk een vijfdaagse schoolweek voor het enseignement primaire (l'école maternelle en l'école primaire), maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag school van 09.00 - 16.15 uur en woensdag van 09.00 - 12.00 uur. De lunchpauze is van 12.00 - 13:30 uur. De meeste kinderen blijven over en eten in de kantine.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd.Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet.Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
Verplichte vreemde talen in onderbouw havo en vwo
In de onderbouw van de havo en het vwo moet je naast Engels nog 2 moderne vreemde talen volgen. De school is verplicht om je Frans én Duits aan te bieden.
Mede dankzij Brigitte Macron, de vrouw van de Franse president, staat het verplichte schooluniform deze dagen weer volop in de schijnwerpers.
Koffie en wijn voor 65+
Mannen drinken vaker wijn (87%) dan vrouwen (78%). Gemiddeld geven 9 van de 10 Fransen tijdens een avondje uit ongeveer €10 euro aan drank uit; jongeren hebben het ruimste drankbudget.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Een standaard werkweek in Frankrijk bedraagt 35 uur.
De Fransen gaan daarom lang op vakantie in de zomer en nemen na een feestdag vaak nog een extra dag vrij. In Nederland kennen we korte lunchpauzes. Meestal een halfuur van 12:30 tot 13:00 en dan ook nog eens met zelf meegebrachte broodjes.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Frankrijk: vragen kost niks
Le carafe d'eau kost niks en als de bediening vergeet om hem op tafel te zetten kun je er met een gerust hart om vragen want het verschijnt echt niet op de rekening. Maar let wel even op als je in een van de toeristische hotspots gaat zitten.
In Frankrijk zijn sappen vaak aan de dure kant. Voor een biologische appelsap ben je al snel €6 kwijt, het dubbele van een gemiddelde sirop à l'eau.
Houd in Europa 5 tot 10 procent aan
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden.