Je middenoor is normaal met lucht gevuld en de druk is gelijk aan de buitenomgeving. Als het oor dicht zit dan kun je de druk weer op peil brengen door je neus dicht te knijpen en de mond te sluiten. Blaas dan hard alsof je de neus wilt snuiten. Als je een plopje of knakje voelt dan zit je goed.
Ook kunt u met een tissue het vocht verwijderen of u kunt gebruik maken van een föhn. Door de warme lucht verdampt het vocht. Bij een ingetrokken trommelvlies en drukverschil kan het helpen om te klaren. Als het oor verstopt is door oorsmeer, kunt u het oor laten reinigen door een huisarts of KNO-arts.
Als er sprake is van druk op de oren, komt dat vaak door een onderdruk in het middenoor, waardoor het trommelvlies wat ingetrokken is. Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten.
Wat is de Valsalva manouevre? Het klaren van de oren wordt ook wel de Valsalva manoeuvre genoemd. Bij deze manoeuvre houdt u uw mond en neus dicht en verhoogt u de druk in de neus-keelholte door uit te ademen. Zo opent de buis van Eustachius zich even, waardoor lucht in de trommelholte stroomt.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn.Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen. Toch kan de behandeling van dichte oren dingen erger maken.
Als uw oor pijn doet en verstopt zit, kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Deze bespreekt met u of uw oor uitgespoten moet worden of dat er een andere oplossing is, zoals het gebruiken van een ballonpompje. Bij het uitspuiten van uw oor spuit de doktersassistente lauw water in uw oor.
Druk een neusgat dicht, blaas heel hard door het andere gat in een ballon en de buis van Eustachius opent zich, waardoor de druk in het oor toeneemt en bovendien het vocht kan worden afgevoerd.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken. Is je buis van Eustachius verstopt door een andere oorzaak, dan kan het zijn dat die eerst moet worden aangepakt voordat de verstopping weggaat.
Over het algemeen gaat middenoorontsteking vanzelf weer over. Het merendeel van de patiënten voelt zich na een week weer beter. Bij kinderen verdwijnt het vocht bij 50% na 3 maanden vanzelf.Slechts bij 10% blijft het vocht meer dan een jaar aanwezig.
Op de markt zijn er geneesmiddelen die het klaren kunnen vergemakkelijken. Echter een neusspray in je oren spuiten, daar heb ik nog nooit van gehoord. Wel kun je neusspray gebruiken om je opening van de buis van Eustachius in de keel/neusholte meer te openen zodat het klaren van je middenoor makkelijker gaat.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Verstopte oren bij verkoudheid of griep
Dat komt omdat de oren in verbinding staan met de neusholtes en de keel. Verstopte oren na een verkoudheid gaan meestal vanzelf weer over. Wat gelijk oplucht is een stoombadje nemen.
Veel voorkomende symptomen zijn: een drukkend gevoel in het oor;oorpijn;slechthorendheid.
Mensen met een smalle gehoorgang of veel haargroei in de gehoorgang, krijgen hier sneller last van. Een verstopt oor kan ook komen doordat mensen hun oorsmeer terug het oor in duwen, bijvoorbeeld met wattenstaafjes, of doordat mensen hun gehoorgang afsluiten met bijvoorbeeld een gehoorapparaat of oordop.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Neusspray met xylometazoline zorgt ervoor dat de zwelling van je neusslijmvliezen vermindert, waardoor je gemakkelijker door je neus kunt ademhalen en er minder druk op je oren komt te staan. Het werkt binnen vijf minuten en de werking houdt ongeveer twaalf uur aan.
Als er vocht achter het trommelvlies zit, wordt het gehoor aan dat oor een stuk minder. Behandeling bestaat in eerste instantie uit een afslinkende of ontstekingsremmende neusspray. Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen.
Het uitspuiten van een gehoorgang mag niet pijnlijk zijn. Pijn betekent beschadiging en verdient dan speciale aandacht. Na afloop van het uitspuiten moet de gehoorgang goed worden uitgedroogd (zie verder). Als telkens een gehoorgangontsteking ontstaat na uitspuiten, is het raadzaam hier verder vanaf te zien.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Druk in de oren, oorsuizen, doofheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn van een oorprop*. Oorproppen worden veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer onderin de gehoorgang, waarvan de oorzaken uiteenlopend zijn.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.