Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel).
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Op de dagen dat de Turken uitgebreid de tijd nemen, eten ze Turks brood, witte en gele kaas, olijven, komkommer, tomaat, groene pepers en allerlei soorten zoetigheid waaronder jam en honing. Een traditioneel roerei met paprika en tomaat heet "menemen". Ze drinken er koffie of, nog liever, thee bij.
Het bestaat vaak uit thee (çay), wit brood, honing, olijven, tomaten en kaas. Ook de lunch is niet zo uitgebreid. Meestal wordt er in de middag Ayran (yoghurt, aangelengd met water en zout) gedronken, en eet men als snacks klaargemaakte voorgerechten (meze).
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
Op nummer 1 staat de lahmacun, ook wel de Turkse pizza genomed. De combinatie ayran en lahmacun die een feest is voor je tong heeft ook wel een typisch pikante smaak. Het is gemaakt van deeg dat is belegd met pikant gekruid gehakt, ui, tomaten, paprika en peterselie.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Gewoonten spelen een belangrijke rol in de Turkse keuken. Zoals koek bij een kop koffie. Het is gebruikelijk om te koken met vlees, uien, tomatenpuree en/of tomaten. Het is gebruikelijk om kruiden zoals specerijen, peterselie, dille en pepermunt in maaltijden te gebruiken.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Een typisch Turks ontbijt bestaat uit: Turks stokbrood, ringvormige broodjes met sesamzaadjes (simit) of andere broodjes, witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, hardgekookte eieren, tomaat en komkommer, groene pepers, honing, jams, thee en soms Nescafé.
Iedereen die in Turkije is geweest, heeft het vast wel eens gezien, het traditionele Turkse ontbijt oftewel 'serpme kahvaltı'. Maar weten jullie ook dat dit heel simpel thuis te maken is? In een mum van tijd staat dit kleurrijke ontbijt ook bij jou op tafel.
Gemiddeld verdienen Turken zo'n 800 euro per maand. Het inkomen varieert echter sterk per streek. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen gemiddeld zo'n 5100 euro per jaar tot hun beschikking. In het economisch sterke Istanbul is dit cijfer ongeveer twee keer zo hoog.
De kosten van medicijnen zijn 30-40% lager dan in de meeste Europese landen en effectiever. Vitaminen en supplementen worden meegenomen uit Turkije. In apotheken vindt u veel goedkopere en vaak effectievere Turkse tegenhangers van veel bekende merken, maar onder een andere naam.
Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.
In Nederland wordt de Lahmacun doordrenkt met knoflooksaus en andere sauzen. In Turkije wordt er nooit knoflooksaus over gedeaan, steker nog, Turken doen helemaal geen saus over de Lahmacun. Wat ze er wel over doen is wat peterselie, tomaten en sla.
Yildriz turkse knoflooksaus, romig zoet met volle knoflooksmaak.
Het overgrote deel van de bevolking is Turks en de Koerden zijn de belangrijkste minderheid. Maar liefst 98% van de Turkse bevolking is moslim. Er zijn ook enkele religieuze minderheidsgroepen, zoals aanhangers van de Byzantijnse en Latijnse kerk, joden en protestanten.