Het meest bespeelde instrument ter wereld is de piano. De 'uitvinder' van de piano is Bartolomeo Cristofori. Hij begon aan de ontwikkeling van de piano in 1698. De snaren van de piano kunnen verticaal staan of horizontaal liggen.
Gitaar. De "winnaar" uit het lijstje is de gitaar. Dit instrument is het meest verkochte, meest populaire instrument.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù
Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer Guarneri Del Gesù. Instrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld. De viool genaamd “Vieuxtemps” is verkocht aan een anonieme koper voor maar liefst € 13,5 miljoen.
Officieel onderzoek naar het moeilijkste instrument om te bespelen is nooit gedaan. Je zou kunnen zeggen dat het spelen lastiger wordt naarmate je op meer dingen tegelijk moet letten. Daarom wordt de viool vaak het moeilijkste instrument genoemd.
Het mooiste instrument is de hoorn, niet alleen om te zien maar ook om te horen. Om met het eerste te beginnen: geen muziekinstrument is zo vaak op plaatjes, cartoons, logo's en foto's te zien als een hoorn. Natuurlijk gaat het in de eerste plaats om de klinkende muziek.
De meest geschikt muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld de piano, een (kleine) harp, gitaar of diverse blaasinstrumenten. Om mee te beginnen zijn instrumenten waar je al snel een leuk melodietje op kunt spelen het beste. Dit houdt je gemotiveerd. Op de piano kun je na de eerste les al een simpel liedje spelen.
Instrumenten die bij uitstek geschikt zijn om op latere leeftijd aan te beginnen, zijn muziekinstrumenten waarop je al snel de eerste melodieën kunt leren spelen. Denk bijvoorbeeld aan piano of (kleine) harp of de meeste blaasinstrumenten.
Iedereen kan muziek leren spelen, ook op een oudere leeftijd. Het enige dat je nodig hebt is motivatie en de mogelijkheid en bereidheid om tijd te willen investeren. Op latere leeftijd muziek leren spelen is niet alleen leuk, het biedt ook tal van voordelen in sociaal opzicht en op het gebied van welzijn.
Professionele cello's kosten duizenden euro's. Natuurlijk wil je zo'n bedrag niet uitgeven als beginner maar reken er op dat een goede beginners-cello begint bij 500 euro. Als je een iets serieuzer cello wilt reken dan wel op een bedrag vanaf zo'n 2000 euro.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
Kenners roemen de instrumenten van Stradivari om hun onovertroffen geluid. Wereldwijd bestaan er nog ongeveer 650 instrumenten van Stradivarius, waaronder 450 violen.
Duurste vleugel ooit
De duurste vleugel ter wereld was wel een heel bijzonder exemplaar. Dit instrument is volledig transparant, omdat het gemaakt is van hoogwaardig kristal glas. Hij werd verkocht voor 3.2 miljoen dollar. Dit 9 meter lange instrument is daarmee de duurste vleugel ter wereld.
Een gitaar. De meeste gitaren hebben zes snaren, andere maar vier of maar liefst achttien!
Er zijn blaasinstrumenten, strijkinstrumenten, tokkelinstrumenten, toetsinstrumenten, slagwerkinstrumenten, en elektronische instrumenten. Daarbinnen zijn er honderden soorten. Elk land heeft wel eigen instrumenten die andere landen niet kennen.
Tijdsbesteding: muziekinstrument (%)
10,0 procent van de Nederlandse bevolking besteedde in 2017 (regelmatig) tijd aan het bespelen van een muziekinstrument. Daarmee neemt het aandeel bespelers van muziekinstrumenten weer iets toe nadat het tussen 2008 en 2015 daalde van 11,5 naar 9,3 procent.
We beginnen met het, volgens verschillende muziekblogs, makkelijkste instrument om te leren: de ukelele. Waar zijn grotere broer de gitaar zes snaren heeft om mee te spelen, heeft de ukelele er slechts vier. Hierdoor is het een stuk makkelijker om akkoorden te spelen.
We gebruiken de eerste 7 letters van het alfabet om de muzieknoten een naam te geven: A, B, C, D, E, F en G. Als je die op een piano speelt, gebruik je de witte toetsen, en die noemen we de stamtonen. In het rijtje A B C D E F G klinkt A het laagst, en G het hoogst.
Als je zelf muziek wilt leren maken is een gitaar een goede keus. Het is een eenvoudiger instrument om mooie klanken uit te toveren dan bijvoorbeeld een viool. Gitaar spelen is, in het begin, iets moeilijker dan een piano, omdat je al snel beide handen moet laten samenwerken.
Doordat de ukelele minder snaren heeft dan de gitaar is het een eenvoudiger instrument om te leren spelen. Akkoorden heb je sneller te pakken, omdat de frets kleiner is en je dus over minder snaren druk hoeft te maken.
Kun je dus piano leren spelen zonder noten te lezen? Ja, dat kan! Met akkoorden! Akkoorden zijn grofweg in te delen in twee soorten, namelijk de mineur en de majeur akkoorden.
De trompet wordt gezien als een van de meest uitdagende instrumenten. Het is een relatief lastig instapinstrument omdat de klank die een trompet produceert volledig afhankelijk is van de klank die je maakt met je lippen.
Ga stap voor stap aan de slag en speel iedere dag een half uurtje, je zult zien dat je dan beetje bij beetje leert spelen. Vaak wordt gezegd dat je om écht goed gitaar te leren spelen, je er minimaal 10.000 uur, dus 416 dagen van 24 uur, dus 1250 dagen van 8 uur.. aaneengesloten moet spelen.
Heb je nog geen antwoord kunnen vinden op de vraag welk muziekinstrument bij je past, wees dan niet bang om te proberen. Stap gewoon eens een muziekwinkel binnen en vraag informatie of een demonstratie van de verschillende instrumenten. Dit zal je zeker helpen een goede keuze te maken.
Een muzikale hobby begint vaak al op vrij jonge leeftijd. Met sommige instrumenten kun je al vanaf vier of vijf jaar beginnen, maar de meeste instrumenten zijn geschikt voor kinderen vanaf zeven of acht jaar. [3] Dit betekent echter niet dat jouw kind dan meteen al met muzieklessen moet beginnen.