Het avondeten heet 'sopar' in het Catalaans en 'cena' in het Spaans. Deze is vaak wel lichter dan de lunch (tenzij je uiteten gaat natuurlijk), met als hoofdgerecht vlees of vis, en nog wat groenten of een salade erbij.Andere opties zijn het eten van een omelet of een goed gevulde soep met stokbrood erbij.
Voor de meeste Spanjaarden is het pas 21.00 uur als de laatste maaltijd van de dag wordt geserveerd: la cena. Avondeten. Belangrijke eigenschap is dat cena meestal geen erg grote maaltijd is.
In Spanje eten ze 's avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
Ontbijt (desayuno)
Een croissant of zoete koek kunnen ook deel maken van een ontbijt. Je drinkt hierbij een kop koffie met melk (café con leche), verse sinaasappelsap (zumo de naranja) of gewoon melk (leche).
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie.
Slapen is niet gebruikelijk tijdens de siësta
Hoewel het niet echt grondig is onderzocht, ontdekte een Spaanse beddenfabrikant dat tegenwoordig nog maar één op de zes Spanjaarden dagelijks een middagdutje doet. Veruit de meerderheid blijft tussen de middag wakker.
's Avonds eten de Basken vaak pintxos; dit zijn de Baskische vorm van tapas. Het zijn meestal kunstachtig opgemaakte stukjes stokbrood, waarbij de ingrediënten bijeengehouden worden door een tandenstoker of sateprikker wordt gebruikt om de verschillende ingrediënten bij elkaar te houden.
De meeste Spanjaarden drinken een 'caña', een klein biertje van de tap, omdat het bier zo vanwege de hitte koeler blijft.Wat Spanjaarden ook regelmatig drinken is een 'clara', een combi van bier en Fanta.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
De Spanjaarden hebben tussen de middag veelal 1 tot 2 uur pauze om te lunchen. Doordat de Spanjaarden in de avond pas laat eten, eten ze in de middag veelal tussen 17:00 en 18:00 nog een extra snack zoals bijvoorbeeld een stukje taart, cake of wat hartigs. Het avondmaal wordt vaak pas na 21.00 uur gegeten.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur.
De siësta wordt over het algemeen tussen 14:00 en 17:00 gehouden. Dit verschilt echter per plaats. Afhankelijk van de regio wordt er dan ook tussen 09:00 en 14:00, en 18:00 en 21:00 gewerkt in Spanje.
Filterkoffie is nog steeds populair bij veel Spanjaarden of zij drinken instant koffie of koffie in zakjes. Wil je in een café een espresso, bestel dan een café solo.
Ontdek heerlijke Spaanse recepten boordevol smaak en passie. Van klassieke paella tot smaakvolle tapas, patatas bravas, knoflookgarnalen en albondigas… En vergeet ook het toetje niet! Zoals Spaanse churros balletjes of heerlijke romige crema catalana.