Zorg voor makkelijke gerechten, zodat je niet heel de dag in de keuken staat. Een gemakkelijk voorgerecht is altijd soep. Een pastasalade of een rucola-salade is ook makkelijk om in grote partijen te maken. Een gemakkelijk, maar toch heerlijk hoofdgerecht is een Spaghetti Bolognese of aardappelgratin.
Toastjes, warme hapjes, een schaal van je favoriete chips… Hapjes zijn lekker en horen zeker bij een feest, maar overdrijf er niet mee – het is tenslotte de bedoeling dat je gasten straks ook nog van je kookkunsten kunnen proeven. Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn.
Voorbeelden voor hartig zijn knakworstjes in bladerdeeg, mini worstenbroodjes, tostipuntjes, mini broodjes met smeerkaas of pate. Bij zoet denk ik aan mini tompouce, mini cupcakes en soesjes. Leuk is om het eten op een etagère of in verschillende bakjes te zetten. Maak het helemaal af met ranja in theekopjes.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Geen zin of tijd om zelf iets te bereiden? Snacks uit de oven of de frituur vallen goed in de smaak: denk aan bitterballen, kaasstengels of minipizza's. Ook stokbrood met dips kun je altijd op tafel zetten. Als je voor voldoende afwisseling zorgt, is er voor iedereen iets lekkers om te pakken.
Met wat onderzoek online zal je een vrij goede schatting kunnen maken, maar de juiste hoeveelheid verschilt per situatie. Gemiddeld rekenen mensen voor een maaltijd 450-500 gram per persoon. Welke hoeveelheid voor jou uiteindelijk precies goed is, hangt af van veel verschillende factoren.
De kosten per persoon kunnen flink uiteenlopen. Je hebt goedkope hapjes voor €10 per persoon, een uitgebreid assortiment voor €15 p.p en luxe variatie hapjesschalen voor €20 per gast. Een cateraar kan vaak alles maken wat je wilt, maar let op dat maatwerk catering vaak extra duur is.
Een lekker hapje bij het aperitief lust iedereen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de gasten geen pap meer kunnen zeggen voor ze aan tafel gaan. Overdrijf dus niet met de hapjes. 5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Een bedrijfsfeest kost gemiddeld 75 euro per persoon. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Bij een bedrijfsfeest voor 50 personen kost het entertainment/vermaak ongeveer 25 euro per persoon. Dan blijft er nog 25 euro over voor het buffet en 25 euro voor drank.
Wraps. Tegenwoordig maken steeds meer mensen wraps tijdens een feestje. Iedereen vindt het lekker en het is super easy om te maken. Dat is natuurlijk wat we willen! ...
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Klanten die boodschappen ophalen bij een Pick up Point of laten thuisbezorgen en van wie de geboortedatum bij Jumbo bekend is, krijgen uiterlijk één dag voor hun verjaardag een code toegestuurd t.b.v. 20% korting op vers Jumbo gebak (verpakt in een Jumbo- of La Place-gebaksdoos).