Op 2 februari is het Lichtmis en staan er traditioneel pannenkoeken op het menu. Maar waarom eigenlijk? Libelle Lekker zocht het voor je uit. Pannenkoeken eten op 2 februari is een oeroude traditie.
Een traditie die door veel mensen wel in ere wordt gehouden, is het eten van pannenkoeken op die dag. Vroeger kon de plattelandsbevolking maar op twee dagen van werk of hoeve kon veranderen, namelijk op 11 november (Sint-Maarten) en 2 februari (Maria Lichtmis).
Lichtmis wordt gevierd op 2 februari, 40 dagen na de geboorte van Jezus. Het is de herdenking van het zuiveringsoffer dat Maria moest brengen. Volgens de joodse wet moest een pasgeboren jongen namelijk 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het publiek te worden getoond.
Maria Lichtmis is de populaire naam voor het feest van de Opdracht van Christus in de Tempel. Het wordt op 2 februari gevierd, 39 dagen na Kerstmis.
Een feest van licht en hoop op het einde van de donkere wintermaanden. Lichtmis verwijst voor christenen naar het verhaal waarbij Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje naar de tempel gingen om het toe te vertrouwen aan Gods zorg en bescherming Het is de traditie dat op deze dag kleine kinderen gezegend worden.
Maria-Lichtmis heeft haar oorsprong in volkse en kerkelijke tradities. De feestdag wordt ook wel Purificatio Mariae of 'de ontmoeting van de Heer' genoemd. Al sinds de 6e eeuw vieren christenen Maria-Lichtmis om de presentatie van Jezus in de tempel te vieren.
Joodse gebruiken
Zijn moeder, Maria, bracht daarbij een zuiveringsoffer -alle jonge moeders waren dat verplicht- en ook dat herdenken we op deze dag. Bijzonder was, dat Jezus bij deze gebeurtenis door de oude Simeon en Hanna herkent wordt als de Christus.
Samen met de leerlingen sluiten we de kersttijd af door stil te staan bij Maria-Lichtmis, het feest dat door christenen veertig dagen na de geboorte van Jezus (2 februari) wordt gevierd, vaak met kaarsen en pannenkoeken. Lichtmis wordt in onze streken verbonden met het einde van de strenge winter.
Waar komt de naam Maria-Lichtmis vandaan? Jezus wordt door Simeon herkend als het Licht dat straalt voor alle volkeren. Dat verklaart al een deel van de naam. En -mis staat vanzelfsprekend voor de misviering.
Een flensje of crêpe is een dunne variant van de pannenkoek.
Vroeger mochten Arnhemmers die in het boerderijleven werkten niet zomaar van baan wisselen. Dat kon maar op twee momenten in het jaar: op 2 februari en op 11 november. De nieuwe personeelsleden vielen in een warm bad, want zij werden traditiegetrouw verwelkomd met – je raadt het al – pannenkoeken!
Op twee februari, veertig dagen na Kerstmis vieren christenen Maria-Lichtmis. Omdat Maria en Jozef veertig dagen na de geboorte van Jezus naar de tempel gingen om te danken voor hun kind, zoals dat de gewoonte is in joodse gezinnen.
Maar er is natuurlijk meer aan: op Allerheiligen worden de echt belangrijke doden herdacht, de heiligen en de martelaren, terwijl op Allerzielen letterlijk iederéén die ooit het loodje legde, gepast herinnerd mag worden. Door het bakken van pannenkoeken bijvoorbeeld, in mijn contreien.
Ter ere van het feest staan de tafels vol met eten. De dag zelf begint meestal met deegwaren en hapjes, nadien couscous en tajines met vlees. Verder zijn er ook zoetigheden aanwezig. Koekjes doen het in deze periode erg goed, zo staan er vaak meer dan 10 verschillende soorten op tafel.
Op 2 februari viert de Kerk in haar liturgie het Feest van de Opdracht van de Heer of Lichtmis: een kans om jonge ouders en kinderen uit te nodigen. De laatste jaren is op verschillende plaatsen de gewoonte gegroeid om bij deze gelegenheid een viering te houden waarin de kinderen worden gezegend.
In veel katholieke en *orthodoxe landen, waaronder België, *Cyprus, Frankrijk, *Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, *Roemenië, Slovenië, Spanje, gedeeltelijk in Duitsland (in Saarland en gedeeltes van Beieren) en in verschillende kantons van Zwitserland ...
Dat heeft twee redenen. Zo was 2 februari vroeger een van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen. Dat werd 's avonds dan gevierd met haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. Daarnaast zijn pannenkoeken ook een soort metafoor voor de zon.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Sinds de begintijd van het christendom wordt Hemelvaartsdag 40 dagen na Pasen gevierd. Dat is de donderdag van de zesde week na Pasen en tien dagen voor Pinksteren.
Het lijkt zo simpel maar er worden toch nog regelmatig fouten gemaakt bij het invullen van namen. Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Tweede en/of doopnamen laat je achterwege.
Maria Tenhemelopneming of Maria Assumptie wordt in de Katholieke Kerk jaarlijks gevierd op 15 augustus. In het Nederlands taalgebied wordt het feest in de volksmond ook wel Maria Hemelvaart genoemd. Herdacht wordt dat Maria, de moeder van Jezus, aan het einde van haar aardse leven door God in de hemel werd opgenomen.
Jan is een Nederlandse naam en betekent 'God is genadig'. De naam is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johannes. Die naam is bekend uit de Bijbel en was al vroeg een populaire naam, allereerst vanwege Johannes de Doper, maar ook door Johannes, de discipel van Jezus.
Helemaal in seizoen in november zijn kolen (zoals broccoli, witte kool, spruitjes en bloemkool), rode biet, wortelen, selder, knolselder, champignons, witloof, raapjes, uien, pastinaak, prei, aardappelen, pompoen, rucola, schorseneren, aardpeer, artisjok en veldsla. Ga aan de slag met deze recepten.
Nederlanders eten gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer. 81% van de Nederlanders eet hun pannenkoek het liefst met stroop. 68% met poedersuiker en 56% met spek.