Enkele voorbeelden van hartige hapjes: bladerdeeghapjes, toastjes, verrines of lepelhapjes. Kies voor feestelijke ingrediënten zoals zalm, foie gras, garnalen en wissel af met eenvoudig zoals kaas, gehakt of groenten. Als je voor koude hapjes kiest, kan je er de hele avond extra maken.
Het fruit is bedoeld voor eigen gebruik en om cadeau te geven. Appelen en kersen zijn veruit favoriet. Het geven van appelen is een oude nieuwjaarstraditie en heeft een belangrijke betekenis binnen de Chinese cultuur. Vanwege zijn ronde vorm symboliseert de appel het geluk van een complete en verenigde familie.
Rood is de kleur bij uitstek op Chinees nieuwjaar.
De rode kleur zou de slechte Nian moeten verdrijven. Dat is volgens de legende een mensetend dier dat op oud en nieuw huizen probeert binnen te dringen.
In heel China zullen families dit op hun eigen traditionele manier vieren. Velen zullen met de hele familie samen Chinese knoedels (jiăozi – 饺子) maken en rode enveloppen (hóngbāo – 紅包) met geld cadeau geven aan hun dierbaren. Er zijn echter veel meer tradities dan alleen maar het geven van geld en eten van knoedels.
Drinken in China: De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Kung Pao Kip
Het is niet alleen populair onder de Chinezen, maar dit bijzondere gerecht is ook in het buitenland erg populair. Het gerecht bestaat uit blokjes gesneden kip met roergebakken pinda's, gedroogde chili, lente uitjes, gember, Shaoxing kookwijn en natuurlijk Szechuanese pepers om het gerecht echt af te maken.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
Vanaf 18.00 uur 's avonds begint het diner. Formele diners kunnen lang duren, maar informele diners kunnen binnen een uur voorbij zijn. Wel zijn er veel verschillende soorten restaurants die een grote verscheidenheid aan gerechten bieden.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Qipao is de meest populaire kledingsoort in China, het wordt ook wel Cheongsam (cantonees) genoemd. Deze is ontstaan in de Qing Dynasty (1644-1912) en komt oorspronkelijk uit de Manchu-bevolking. Tijdens de Qing Dynasty, werd de Manchu bevolking door de Han Chinezen ook wel 'Qi' genoemd.
In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi. Maar als je iemand xin nian kuai le(新年快乐) wenst, wat letterlijk 'Gelukkig Nieuwjaar' betekent, is dat ook prima.
Het Chinees Nieuwjaar begint elk jaar tussen 21 januari en 20 februari, op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. In 2022 begint het Chinese jaar 4720, het Jaar van de Tijger.
Hoewel Kerstmis geen officiële feestdag is in China, vieren Chinezen Kerstmis toch met even enthousiasme als de rest van de wereld. Vooral in grotere steden zoals Hongkong, Macau, Shanghai en Beijing; Kerstmis wordt gevierd door het kopen van en het geven van cadeaus, en door te genieten van luxe kerstdiners.
Tipan is vrij vertaald: stalen plaat. Maar wij gebruiken natuurlijk geen stalen, maar speciale gietijzeren platen. Op elke Tipan hoort eerst een laag uien; dit om te voorkomen dat het gerecht aanbrandt aan de vuurhete plaat.
Fang = rijst. Dus rijste vermicelli. Hele dunne witte mie.