Koi's eten eigenlijk bijna alles. Denk aan kleine beestjes, insecten, maar ook algen en planten die zich op de bodem van de vijver bevinden. Ze eten zelfs mensenvoedsel. Van groente en fruit tot granen en garnalen.
Brood bevat weinig voedingsstoffen en vezels, maar wel veel zetmeel, suiker en zout, waardoor het niet gezond is voor koi.
Tussen 1 week en 2 weken op vakantie. Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen.
Het visvoer in de winter is zinkend voer. Dit komt omdat in de koude maanden de vissen zich op de bodem bevinden. Daar is het namelijk warmer dan aan de oppervlakte.
Koivoer en de temperatuur
Tijdens de koude wintermaanden rusten de vissen op de reserves die ze opgebouwd hebben. Wanneer u in de winter voert met een hoge kwaliteit zomervoer, zullen de vissen deze niet volledig verteren waardoor er ammoniapieken kunnen ontstaan. Dit kan vissterfte veroorzaken.
Oftewel 7 gram per liter. *Voeg deze hoeveelheid zout steeds opgelost in water met kleine beetjes toe. Dit zodat de koi kan wennen aan het steeds hoger wordende zout gehalte. DOSIS: Van een kort bad bedraagt, 15 gram per liter water, gedurende 10 minuten.
Maar hoeveel moet u uw koi eigenlijk voeren? En hoe vaak moet u uw koi voeren? Bij een watertemperatuur van boven de 18 graden kunt u uw koi ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht aan voer geven. Hierbij is het belangrijk dat u dit niet in één keer geeft, maar dat u kiest voor zo veel mogelijk voedermomenten per dag.
Zout (jodiumvrij) Zout bij Koi wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Zowel keukenzout, landbouwzout, zeezout of commerciële producten kunnen worden gebruikt. Zout lost gemakkelijk op in water, maar gooi het liever niet onopgelost in de vijver of quarantainebak!
Voer 2 tot 4 keer per dag of meer. Afhankelijk van de grootte van de vis, watertemperatuur en waterkwaliteit.
In kleine vijvers wordt een koi meestal niet groter dan 50 centimeter. Als ze genoeg ruimte hebben kunnen ze echter groter worden. Koi kunnen heel oud worden, hun gemiddelde levensverwachting ligt tussen 18 en 40 jaar.
Kois hebben een grote vijver nodig: een vuistregel is één koi per 1000 liter water. Een vijver van ongeveer 5000 liter is voldoende om vijf kois van gemiddeld 40 cm te houden. Deze vissen worden uiteindelijk wel 50 tot 80 cm lang, en daarom wordt een vijver met een minimaal volume van 10.000 liter aangeraden.
Kois hebben een grote vijver nodig: een vuistregel is één koi per 1000 liter water. Een vijver van ongeveer 5000 liter is voldoende om vijf kois van gemiddeld 40 cm te houden. Deze vissen worden uiteindelijk wel 50 tot 80 cm lang, en daarom wordt een vijver met een minimaal volume van 10.000 liter aangeraden.
In sommige landen waaronder het voormalig oostblok eten ze, met name rond de kerst, karper als delicatesse, maar het vangen van een Koi uit een siervijver is ronduit onbeschoft en misdadig, ongeacht afkomst of cultuur.
Bij een temperatuur van 23 tot 24 graden is de voedselopname bij volwassen Koi optimaal. Voor baby Koi en Tosai mag dit zelfs nog best een graad of twee hoger zijn. In warmer water wordt het metabolisme verhoogt, de activiteit verhoogt, en er ontstaat meer voedingsbehoefte. Dit resulteert in snellere groei bij Koi.
De duurste koi ter wereld is een kohaku van de kweker Sakai.
Hoe ouder en groter de vis hoe duurder de vis. En dan zijn er nog de tekeningen van de Koi die mede bepalend kunnen worden in de prijs. Maar net als met 150 jaar oude Bonsai boompjes moet je ook een zeer groot deel van jouw tijd en geduld opofferen als je Koi wilt houden en ze ook zo oud wilt zien worden.
De prijs van onze koi's lopen uiteen van €40,- voor een kleine koi tot wel €10.000 voor de meest kostbare koi.
Parasieten groeien in sterk vervuilende filters, vijvers met te veel vis, vijvers waar het verversen van het vijverwater te weinig plaatsvindt of door nieuwe Koi.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil. Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Veel beluchten van je vijver
Hoe meer beluchting, hoe groter de beweging van het vijverwater. De eiwitten die in het vijverwater zitten gaan dus schuimen, waardoor er bellen in de vijver ontstaan. De beluchting uitzetten is niet aan te raden maar het kan wel helpen tegen minder schuimvorming.
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
In een vijver met weinig vissen hoef je de vissen nauwelijks te voeren. Kleine vissen zijn zeer goed in staat hun eigen voedsel bij elkaar te zoeken. Ze eten insecten en larven die van nature in de vijver leven. Vissen voeren is alleen noodzakelijk wanneer je veel vissen of groter vissen in je vijver hebt.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast.