Italiaanse kaas geeft een heerlijke extra touch aan jouw favoriete gerecht. Of het nu geraspt over een pasta, op een pizza of door een salade is, de Italiaanse keuken is niet compleet zonder deze heerlijke delicatesse; formaggio!
Of het nu Parmigiano Reggiano is over pasta, verse mozzarella op een pizza of zachte mascarpone in een dessert , Italiaanse kazen staan bekend om hun smaak en veelzijdigheid. Charcuterieplanken zijn ook gebruikelijk in Italië, met een verscheidenheid aan gedroogd vlees en kazen, van gorgonzola tot pecorino.
Diner (cena)
Een typisch Italiaans diner thuis wordt meestal rond 8 uur 's avonds geserveerd en bestaat uit pasta, vlees en vis. Uit eten gaan in Italië is best wel een ding: meerdere gangen, wijn en veel kletsen en wachten maken allemaal deel uit van het geheel.
In het Italiaans noem je bijgerechten 'contorni'. Dit zijn vaak makkelijke gerechten die je naast een hoofdgerecht serveert. Goede voorbeelden zijn caponata, een salade caprese en geroosterde aardappelen. Ook lekker: zelf een tapenade of pesto maken!
Een Italiaans diner bestaat uit vier gangen; antipasti, primi, secondi en dolci. Bij antipasti kan je denken aan bruschetta, typisch Italiaanse vleeswaren of kaas en salades. De prima piatti is meestal een pasta of risotto gerecht. En de secondi is een hoofdgerecht wat meestal uit vlees of vis bestaat.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
Italiaanse kaas geeft een heerlijke extra touch aan jouw favoriete gerecht. Of het nu geraspt over een pasta, op een pizza of door een salade is, de Italiaanse keuken is niet compleet zonder deze heerlijke delicatesse; formaggio!
Een van de oudste en meest traditionele Italiaanse gerechten is de saffraanrisotto . Ook bekend als Risotto alla Milanese…
Een Italiaanse borrelplank doet het altijd goed. Een plank vol Italiaanse delicatessen, prosciutto, mozzarella, gegrilde groenten, olijven en focaccia. Het is de perfecte start van een Italiaans diner, maar ook een goed idee om te serveren bij de borrel.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
Een typisch Italiaans dieet bestaat uit drie maaltijden per dag . De meest voorkomende voedingsmiddelen in het Italiaanse dieet zijn pasta, kaas, groenten, olijfolie, vlees en wijn. Italianen hechten veel waarde aan verse ingrediënten. Ze gebruiken seizoensgebonden ingrediënten om maaltijden te bereiden.
De meeste diners bestaan uit een salade, de primo (pasta- of soepgerecht) en de secondo (vlees- of visgerecht) . De Italianen houden ook van gekookte groenten zoals artisjokken, aubergines, champignons, spinazie en courgette, die ze op de markt kopen of zelf in hun tuin kweken.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
"Het is ook heel erg traditioneel. Het is niet alleen iets moderns. In kooktradities, vooral in het zuiden van Italië, vind je veel kaas en vis ," zegt ze. Andere plekken in het Middellandse Zeegebied, zoals Kroatië en Griekenland, hebben ook verschillende klassieke gerechten die zeevruchten en kaas combineren.
Wanneer eet je kaas in Italië? Kaas vind je in Italië in alles terug, zelfs in zoetigheden. Het kan worden geserveerd als onderdeel van een antipasto, samen met vleeswaren en olijven, of als een pre-dessert bord met fruit en honing. Antipasto kazen zijn over het algemeen verser, en after-dinner kazen zijn meer gerijpt .
Wat is een typisch Italiaans diner? Typisch omvatten Italiaanse dinergerechten een verscheidenheid aan pasta, soepen, risotto's en zeevruchten . Met een Italiaans geïnspireerd dinermenu vindt u gerechten zoals pizza, spaghetti, ravioli en desserts zoals tiramisu.
Beroemde gerechten in Italië zijn lasagne, risotto alla Milanese, pasta carbonara, pizza margherita en osso buco .
Pizza, pasta en ijs
Natuurlijk kun je in Italië niet heen om de overheerlijke pasta's, pizza's en ijsjes. Meer typisch Italiaans dan dit wordt het niet. Vooral de pizza's vind ik altijd een feestje, zeker in Napels waar de pizza oorspronkelijk vandaan komt.
Italiaanse pasta regel #1:
Meestal is je saus al voldoende op smaak. Dit geldt met name voor pasta met zeevruchten. Bij gerechten als tagliatelle alla bolognese of carbonara is het echter gebruikelijk om er extra kaas overheen te strooien .
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Of het nu uit een doos komt of helemaal zelfgemaakt is, het is een absoluut geliefd gerecht. Hoewel het aanvoelt als een typisch Amerikaans recept, mag het geen verrassing zijn dat de oorsprong van een cheesy pasta casserole in het oude Italië ligt - en hier is de geschiedenis van macaroni en kaas!
Etymologie. In het Italiaans verwijst maccheroni naar langwerpige pasta, niet noodzakelijkerwijs in buisvorm . Deze algemene betekenis wordt nog steeds behouden buiten Rome en in verschillende talen die het woord hebben geleend.
Basisregels voor de pasta-eter
We hoeven waarschijnlijk niet meer uit te leggen dat de Italiaan hiervan gruwelt. Hij eet zijn pasta met enkel en alleen een vork. Of het nu penne, ravioli of spaghetti zijn: prik of draai ze op je vork en neem dan een hap.