Hagedissen eten in het algemeen insecten, hoewel een aantal planten eet. Een aantal hagedissen hebben een tong waarmee ze kevers kunnen vangen. Andere nemen gewoon iets in hun bek en wachten net zo lang totdat ze niet meer tegenspartelen en eten het op. De meeste hagedissen leggen eieren in simpele nesten.
De Antilliaanse leguaan leeft voornamelijk in struiken en hoog in bomen, en wordt niet vaak op de grond aangetroffen. De leguanen voelen zich namelijk veiliger hoog in de boom. Ze eten voornamelijk 's ochtends jong blad, maar ook fruit in het natte seizoen.
Vooral insecten staan op het menu: sprinkhanen, oorwormen, wantsen, cicaden, bladluizen, dagvlinders, nachtvlinders, vliegen, muggen, mieren, wespen, bijen en kevers maar ook rupsen en andere insectenlarven, slakken, regenwormen, pissebedden, duizendpoten, hooiwagens, spinnen en mijten.
Op Curaçao komt de Curaçaose slang (Liophis triscalis) of Kolebra di Kòrsou voor. Veel mensen zijn bang voor slangen. Terwijl de slangen die wij tegen kunnen komen volstrekt ongevaarlijk zijn en dat weten mensen meestal zelf ook. Toch kunnen ze hun angst niet bedwingen wanneer ze dit reptiel zien.
Voeding. Van nature eten groene leguanen vooral bladgroente, en daarnaast bloemen en fruit. Ook insecten en aas worden in de natuur gegeten. Een goed dieet in gevangenschap bestaat uit een variatie aan groenten, aangevuld met een kleine hoeveelheid fruit.
De aankoopprijs van een juveniele parelhagedis bedraagt 50 tot 100 euro. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
De levensverwachting van hagedissen hangt sterk af van de groep. Zo worden veel kameleons niet ouder dan een jaar of vijf, grotere soorten zoals varanen kunnen een leeftijd van meer dan 20 jaar bereiken.
WILLEMSTAD – Op Curaçao krioelt het van de problematische dieren en virussen. De lionfish, de Cubaanse boomkikker, de red palm weevil, de agave weevil en chikungunya. Het zijn acute voorbeelden van dier- en virussoorten die de afgelopen jaren Curaçao hebben bereikt en zich hier hebben verspreid.
Op Curaçao komen tien soorten inheemse zoogdiersoorten voor: vleermuizen (8 soorten), het Curaçaos witstaarthert en het Curaçaos konijn. Daarnaast zijn er de afgelopen eeuwen grote groepen zoogdieren op het eiland gebracht die uiteindelijk verwilderden. Geiten en katten zijn daar voorbeelden van.
Met name deze laatste vind je veel op Curaçao. Sinds enkele jaren zijn er ook asiels op het eiland; dit zorgt voor minder overlast en bovenal voor meer aandacht voor deze honden. De dieren waar we het wél over hebben, zijn o.a. schildpadden, flamingo's, leguanen en roofvogels.
Hagedissen hebben niet zoals wij elke dag voedsel nodig en sommige soorten kunnen zelfs maanden zonder voedsel overleven. Als hagedissen zich voortplanten, eten ze vaak ook langere tijd niet of heel weinig. Ze leggen in de meeste gevallen eieren, net als vogels.
Huisvesting van een hagedis
zorg ervoor dat je een stevig en betrouwbaar terrarium koopt, om te voorkomen dat je huisdier kan ontsnappen. Sommige hagedissen zijn erg goed in ontsnappen, dus je kunt het beste een professionele kooi kiezen die speciaal is ontworpen voor het type huisdier dat je wilt houden.
Vergiftig NOOIT een hagedis – weinig soorten zijn gevaarlijk. Ze zijn je vrienden, niet je vijanden. Grijze muurhagedissen zijn erg goed voor je tuin. Ze eten kleine kakkerlakken en andere insecten die schadelijk zijn voor je planten.
Flamingo's spotten op Curaçao
Je kunt op twee plekken flamingo's zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo's helaas erg ver weg.
Vrouwtjes versieren
In de paartijd krijgen de mannetjes een oranje kleur. Ze veroveren een eigen territorium en vechten met andere mannetjes om de beste plek. Om de vrouwtjes te verleiden schudden de mannetjes met hun hoofd op en neer.
NIET… een leguaan oppakken die niet gewend is om opgepakt te worden. Hij kan dan slaan met zijn staart, krabben met zijn scherpe nagels en bijten. WEL… Zorg dat er ruim voor de eileg een geschikte legplaats voor de eieren aanwezig is. Als een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan ze heel ziek worden.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
De grootste kans om wilde dolfijnen te zien maakt u tijdens een boottocht naar Klein Curacao. Tevens vanaf de kust; de kustlijn bij Westpunt tot helemaal tot aan de kust van Pietermaai en Jan Thiel.
Waar vind je schildpadden op Curaçao? Schildpad-spot-zekerheid heb je in theorie op Klein Curaçao en in praktijk op Playa Grandi. Ook heb je een redelijke kans bij Playa Lagun en Porto Marie. Je kunt ze zelfs zomaar tegenkomen bij een ander strand, maar wil je ze per se zien, dan raad ik je echt Playa Grandi aan.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
Met snorkelen moet je vooral opletten voor zee-egels. Op sommige stranden is veel dood koraal aangespoeld hier vinden veel mensen het prettig om met waterschoenen het water in te gaan om wondjes te voorkomen.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
Levendbarende hagedissen overwinteren in grote gras- en zeggepollen, oude zoogdierholen, onder boomstronken e.d., boven het grond- waterniveau. De overwinteringplaatsen worden gebruikt van half september tot en met half april.
Levendbarende hagedissen kunnen goed zwemmen en schrikken er niet voor terug om het water in te vluchten. Als het nodig is duiken ze zelfs onder water en kunnen hier minutenlang wachten tot het gevaar is geweken.
Hagedissen en salamanders lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Hagedissen zijn reptielen en salamanders zijn amfibieën. Salamanders leven op het land en in het water, een hagedis alleen op het land.