Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.
Kijk per week/twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik als volgt op als je geen irritatie ondervindt: – Begin met een keer in de drie dagen “s avonds aanbrengen. – Als dit goed gaat, gebruik dan om de dag 's avonds. – Uiteindelijk: elke avond.
Salicylzuur met sterkte 20-40% wordt gebruikt bij wratten, likdoorns, eeltknobbels en schimmelnagels. Na enkele dagen kunt u de bovenste laag afschuren of afvijlen. Na een paar weken kan de klachten verdwenen zijn. Soms duurt het een paar maanden.
De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 1 jaar. Na 2 jaar zijn bij twee derde van de mensen alle wratten verdwenen. Een enkele keer blijven ze veel langer zitten.
Salicylzuur heeft het vermogen om diep in de poriën te penetreren en de dode huidcellen die de poriën verstoppen op te lossen. Dit helpt puistjes en onzuiverheden te verminderen.
Het gebruik van salicylzuur, maar ook van andere soorten zuur, zorgt ervoor dat de huid dunner wordt en daardoor extra kwetsbaar is voor schadelijke gevolgen van UV-straling, zoals verbranding en pigmentverschuivingen. Smeer de huid daarom dagelijks goed in met een zonbescherming met factor 30 of hoger.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
De wrat is een glad, vlak en slechts enkele millimeters groot, huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Gewoonlijk zijn ze in groten getale aanwezig en komen ze voornamelijk op het gezicht, armen en benen voor. De verruca filiformis is een vingervormige uitstulping van de huid op een smalle steel.
Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar. Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien. Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Wil je niet wachten tot de wrat vanzelf weggaat, dan kun je bij de huisarts terecht voor een behandeling met stikstof. Na deze behandeling, waarbij de wratten bevriezen, ontstaat vaak een blaar waardoor de wrat verdwijnt.
Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Salicylzuur wordt vaak gecombineerd met andere huidmiddelen, omdat het andere medicijnen beter in de huid laat doordringen.
Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid door de druk op de voetzool. De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat en slechts enkele millimeters groot, met huidkleurig / roze of lichtbruin bobbeltje. Vaak zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor op het gezicht, onderarmen, handruggen en benen.
Wratten hebben geen 'wortel' waardoor ze weer zouden kunnen aangroeien. Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Salicylzuur lost overtollig talg in de poriën op en vermindert daardoor de kans op verstopte poriën en ontstekingen. Voor mildere acne helpt salicylzuur de poriën te ontstoppen om laesies op te lossen en te voorkomen.
Wratten zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten HPV. Sommige veroorzaken wratten op de huid of slijmvliezen, andere liggen mee aan de basis van baarmoederhalskanker.
Je kunt een wrat laten weghalen door hem te bevriezen, verbranden of uit te lepelen. Wegsnijden is ook mogelijk, maar dat wordt bijna niet meer gedaan.
Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de 'patiënt' zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Goed- en kwaadaardig
Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker. Goedaardige gezwellen, bijvoorbeeld wratten, groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wél kan zo'n tumor tegen omliggende weefsels of organen drukken.
ziet eruit als een glad, glazig bolletje dat zeer traag groeit; kan variëren van bruin, roze, huidkleurig tot donkerrood; kan licht doorlopen zijn met fijne bloedvaatjes.
Waarom? Omdat het Canadese huidverzorgingsmerk super doeltreffende producten aanbiedt die zéér betaalbaar zijn. 'Klinische producten met integriteit', staat er op de website te lezen. Voor hun efficiëntie en integriteit werden ze dan ook al meermaals beloond.
Het kan verleidelijk zijn om meerdere serums tegelijk toe te passen om verschillende soorten huidprobleempjes te behandelen. Het is echter niet aangeraden om deze sterk geconcentreerde producten te combineren vanwege een verhoogd risico op overgevoeligheid (tenzij dit door het merk wordt voorgeschreven).