Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep).Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair.
Lunchgerechten
De hoofdmaaltijd van de dag is das Mittagessen, of lunch. De traditie is om tijdens de lunch een warme maaltijd te nuttigen. Sauerbraten, snitzels, Frikadellen (Duitse gehaktballen), aardappelen (zoals Kartoffelsalat), sperziebonen, soepen en stoofschotels worden vaak geserveerd voor de lunch.
De meeste restaurants openen rond lunchtijd, soms gaan ze nog even dicht tussen 15.00 en 18.00. De meer exclusieve restaurants openen vaak pas voor het diner. De meeste Duitsers dineren om ongeveer 20.00.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Een typisch Duitse lunch wordt vaak begonnen met een soepje als voorgerecht, bijvoorbeeld kartoffelsuppe (aardappelsoep). Daarna volgt een hoofdgerecht met meestal vlees, groente en aardappels. Daarbij kun je denken aan bekende Duitse vleessoorten als schnitzel of braadworst, maar ook kip is populair.
Ontdek lekkere Duitse hapjes
Maak bijvoorbeeld een Duitse borrelplank met pretzls, aardappelsalade, knakworstjes, gebakken uitjes en mosterd. Ook typisch Duits: zuur, zoals augurken en zilveruitjes. Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken.
De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. Broodje worst De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt. Je kan het eten met aardappels of op een broodje, meestal in een bar of op straat.
Een typisch Duits brood is de Oberländer. Het is een stevig brood met roggemeel en een zuurtje door het gebruik van karnemelk óf desem.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Eten in Duitsland is erg goedkoop. Je kunt buiten de deur eten voor ongeveer 2-4 EUR (grote worsten en braadworst). Maaltijden bij veel van de bierhallen in het hele land kosten slechts 9-15 EUR.
De samenstelling van een lunch is vergelijkbaar met die van het ontbijt. Deze maaltijd geeft doorgaans wel meer gelegenheid om er ook groenten bij te eten in de vorm van een groentesoep, wat extra beleg of een slaatje. Een goede lunch levert ongeveer 30 % van de totale energiebehoefte per dag.
Belgische maaltijdgewoontes
Het ontbijt is meestal een broodmaaltijd met zoet en hartig beleg, melkproducten zoals kaas en ontbijtgranen. Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep.
Supermarktbezoek in populairste vakantielanden
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent.
Duitsers daar hebben vaak een voorliefde voor de Italiaanse-, Spaanse-en ook de Griekse- of Turkse keuken. Daar zal dus ook meer het brood of de Duitse witte harde broodjes, belegd worden met Mortadella, Chorizo, salami, of Sucuk, een gedroogde worst waar vooral de vele Turken die in Duitsland wonen gek op zijn.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen.Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.
Munitiebrood ook wel commiesbrood of kuch is het brood dat volgens de voorschriften door het leger als voedsel aan de manschappen wordt verstrekt, omdat brood een onmisbaar onderdeel van de voedselvoorziening en daarmee van de slagkracht van het leger is.
Rauw vlees met brood werd vaak genoemd in de 'Anderen' categorie. Sommigen noemde zelfs bier als een aannemelijke optie voor een typisch Duits ontbijt. WERKELIJKHEID! Doordeweeks ontbijten onze oosterburen doorgaans met koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes.
We komen oorspronkelijk uit het noorden en wonen in het zuiden van Duitsland. We eten meestal tussen 17:00 en 19:00 uur, maar voor zover ik heb begrepen, eten mensen hier aanzienlijk later.
Bekende en unieke merken. Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd. Dit snoep dat Duits is, heeft het merk ontzettend groot gemaakt.
"Duitsers zijn gek op Nederlandse producten. Denk aan warme stroopwafels, drop, lekkere kaas, kibbeling en Nederlandse koffie. Ook kun je hier op veel markten echt even gaan zitten om iets te eten en dat kennen ze niet op die manier in Duitsland."