Zo eten sommige vissen voornamelijk dierlijk voer (carnivoor) , andere vissen plantaardig voer (herbivoor) en er zijn ook vissen die zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten (omnivoor).
In het wild eten deze carnivoren vooral: levende vissen, insecten, larven en schaaldieren. Hun verkorte darmen en grote magen zorgen ervoor dat ze hun prooi makkelijk kunnen wegwerken en meteen kunnen omzetten naar energie voor de volgende jacht. Net als alle vissen hebben ook carnivoren eiwitten nodig.
De meest voorkomende vijvervissen zijn omnivoor en eten een behoorlijk – misschien wel onverwacht – scala aan voedsel, indien ze worden verstrekt. Koi en goudvissen eten bijvoorbeeld graag erwten, citrusvruchten, pompoen, spinazie, tarwekiemen, plankton, bloedwormen, garnalen en zelfs algen!
Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer. Zo hebben ze de ganse dag iets te verteren en zullen ze sneller groeien & reserves opbouwen.
Hele goede groentesoorten die je aan vissen kun voeren zijn erwten, sla, komkommer en spinazie. Je kunt hier zelf prima mee experimenteren wat de vissen willen aannemen. Voorbeelden van vegetarische vissen zijn: Otocinclus sp.
Vissen voeren in de winter
Begin pas weer met dagelijks voeren van de vissen bij een watertemperatuur van 10 °C of meer. Bij deze lagere temperaturen is de stofwisseling van de (koudbloedige) vissen zo laag, dat ze bijna geen voedsel nodig hebben. Beperk in deze periode de hoeveelheid voer.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
Slecht voor de vissen én het water
In brood zitten veel voedingsstoffen waar algen goed op gedijen en algen onttrekken zuurstof aan het water. Daardoor wordt de waterkwaliteit slechter en kunnen vissen overlijden.
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
Er zijn drie soorten windes die je vaak tegenkomt in de vijver, namelijk de Goudwinde, de Zilverwinde en de Blauwwinde. Windes eten o.a. muggen, muggenlarven en wormen in en rond het water. Ze eten ook eigen eitjes en kleine visjes.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen vissen in principe niet onder. Echter kan vis wel gegeten worden en is het ook een dierlijk product. In dit opzicht kan vis dus gezien worden als het vlees van een vis.
Ze bevatten mineralen als jodium, fosfor en seleen. Kreeft bijvoorbeeld scoort daarnaast ook nog eens hoog op de vitamine B1-index, terwijl vette vis weer heel rijk is aan vitamine D, B2 en vitamine A. Daarnaast bevat vis van nature eiwitten en gezonde vetten, stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam.
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
In een aquarium heb je voldoende ruimte om decoratie te plaatsen. Vaak zorgt decoratie ook voor schuilplaatsen voor de vissen. Denk hierbij aan leuke beeldjes, planten een mooie achterwand, of driftwood en wortel voor een natuurlijke uitstraling.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Verse groenten en fruit
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast. Sommige mensen denken dat vissen altijd honger hebben omdat ze om voedsel smeken.
Dat de vissen niet of slecht komen eten, gaat in principe niets met een PH van 8.2 te maken hebben, dus je zal de oorzaak ergens anders moeten zoeken. De GH en de KH zijn ok, hier moet je het dus ook niet zoeken. Een nitraatwaarde van 0 kan er mee te maken hebben dat de stikstofcyclus nog niet op gang is.
Voeding. U kunt allerlei soorten voer gebruiken voor de guppy's, zoals droogvoer, diepvriesvoer zoals Artemia (pekelkreeftjes, geschikt voor jonge guppen) en levend voer zoals watervlooien, Tubifex of muggenlarven.