De roodborst eet vooral insecten, larven, spinnen, slakken en wormen. In de winter vult ze het insectendieet aan met zaden, vruchten en voedselrestjes.
Insecten, spinnetjes en andere kleine diertjes, aangevuld met bessen en zaden. In de winter ook een vaak geziene gast op voedertafels. Roodborsten zoeken vaak op een bijzondere manier naar voedsel, anders dan veel tuinvogels. Ze zitten dan stil, laag boven de grond en duiken dan naar hun prooi.
Na twee weken broeden komen de jongen uit en beide ouders verzorgen hen. Ze blijven twee weken op het nest en na het uitvliegen verzorgen de ouders hun jongen nog enkele weken; dan moeten ze zichzelf redden. De jonge roodborstjes hebben nog geen rode borst, ze zijn bruin gespikkeld en daardoor veel minder opvallend.
Jonge vogels voeren
De oudervogels maak je blij met een zaadmengsel, al eten ze dat alleen zelf en voeren ze het niet aan de jongen. Hun instinct is wat dat betreft feilloos: ze geven de jongen insecten, rupsen, wormen en andere eiwitrijke kriebelbeestjes, maar nog niets anders zolang ze daar niet aan toe zijn.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Fruit: geef geen kleine stukjes, daar kunnen vogels zich in verslikken. Laat vogels zelf pikken van een halve peer, banaan, appel of druif.
De roodborst verblijft maar zelden in een vogelhuisje of nestkast. Het liefst verblijven de zangvogels in (stekelige) struikgewassen of een goede laag kruiden. Op die manier kan het kleine bruine vogeltje zich goed verschuilen. Ze maken hun nest namelijk op de grond of net erboven.
De jonge Roodborst heeft een gevlekt/gespikkeld verenkleed, waarbij nog niets te zien is van de roodoranje borst die de volwassen Roodborsten hebben. Het is maar goed ook dat ze die oranje borst nog niet hebben want Roodborsten zijn uitermate territoriaal ingesteld en hun rode borst speelt daarbij een grote rol.
Roodborsten zijn uitermate nieuwsgierig. Met wat afval van tafel, wat meelwormen of universeelvoer uit de dierenwinkel is het vogeltje heel tam te maken. Pas wel op met de meelwormen.
Ze besluipen hun prooi en pakken hem met een verrassingsaanval.Daarom kunnen ze geen andere vogels om zich heen hebben, want dan mislukt hun aanvalstaktiek." In het afbakenen van hun territorium zijn roodborstjes behoorlijk fanatiek. Ze gaan elkaar daarbij te lijf en soms vallen er zelfs doden.
Als vogels te veel brood eten, zitten ze vol en hebben ze geen honger meer. Hierdoor eten ze geen voedingsrijk voedsel meer en kunnen ze uiteindelijk ondervoed raken. Vogels die ondervoed zijn, zijn vatbaarder voor ziekten en hebben een kortere levensverwachting. Dit is niet goed voor de vogelstand.
Naast aas eten kraaien onder andere wormen, insecten, fruit, zaden, menselijk afval, eieren en jonge vogels.
Jonge kanarie's beginnen uit te vliegen wanneer hun veren zich ontvouwen, meestal rond de drie weken. De ouders blijven ze meestal nog enkele weken voeden. Houd geweekt zaad beschikbaar samen met wat eivoer en verse groenten totdat de jongen normaal zaad eten.
Het voeren van pindakaas aan tuinvogels is een ware trend geworden en natuurlijk een prachtig schouwspel om te zien. Vogelpindakaas is een vetproduct en heeft een hoog eiwit- en caloriegehalte. Bied nooit normale 'mensenpindakaas' aan.Vaak zit daar zout in en dat is erg slecht voor vogels!
Heemstede/Bloemendaal – Het fraaie roodborstje (Erithacus rubecula) met de onmiskenbare rode borst, is een bekende verschijning in onze tuinen. Toch is het roodborstje eigenlijk een bosbewoner. Uiterlijk is er geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje.
Die afschuw van rood is ook meteen de reden dat de jonge roodborsten bruin zijn. Op die manier worden ze tenminste niet aangevallen door hun ouders. Die ouders hebben het in het broedseizoen al moeilijk genoeg met zichzelf.
Kleine, ronde vogel met oranje rode borst, keel en voorhoofd.Grote kop met grote, donkere ogen.Het verenkleed is olijfbruin boven, wit op buik en onderstaart. Jonge vogels zijn bruin boven, beige onder en licht gespikkeld.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam.
– Ze zijn dol op gedroogde meelwormen. Let wel op dat ook andere vogels als eksters dit een lekker maal vinden. – Plant heesters met bessen die ze lekker vinden, zoals kardinaalsmuts of hulst. – Als je op vaste tijden voedsel geeft, dan is de kans groot dat je de roodborst vaker te zien krijgt.
De kleine vliegenvanger wordt nog wel eens verward met een roodborst, maar deze laatste heeft geen witte staartzijden en is bovendien iets groter.
Dit mogen vogels wel eten:
Ongebrande en ongezouten noten. Zaden. Insecten. Broodkruimels en havermout (met mate).
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.