Prik de haakpunt in de mond van de zeepier en schuif hem, zonder door de zijkant te prikken, in zijn geheel op de haak. De haakpunt komt er bij de staart weer uit. Als je bij de staart begint, is dit uiteraard andersom. Wanneer de pier langer is dan de haak, schuif je hem verder op de haaklijn.
“Steek een geultje van zo'n 1,5 tot 2 meter breed af, waarbij je het afgestoken slik aan weerszijden van de geul deponeert. Dit om te voorkomen dat de pieren en/ of zagers zich snel weer te- rugtrekken in het zand. Gooi het slik gerust ook wat harder neer, zodat de 'kluit' uit elkaar valt.
Zeeaas zoals pieren en zagers bewaar je het beste in kranten en een koelbox. Gul is niet vies van een stevige hap zeepieren. Zagers hebben flinke kaken waar- mee ze venijnig kunnen bijten.
uit de teen van de zeeweringen; rondom hoofden, dammen of andere buitendijks gelegen waterstaatswerken; van schelpdierpercelen en oesterproefopstellingen. Het spitten mag niet geschieden op plaatsen waar vaste bodemlagen als veen, schelpdierbanken e.d. aan de oppervlakte komen.
Voor het bevestigen van zeepieren en zagers op de haak is een aasnaald gemakkelijk. Rijg de zeepier en/of zager voorzichtig op de naald, prik de haakpunt in de holle kant van de naald en schuift het aas over de haak tot voorbij de weerhaak. Behalve met natuurlijk aas, kun je vooral in de zomer ook met kunstaas vissen.
Per hengel met 3 haken gebruikt u gemiddeld 15 zeepieren in het uur. Zo kunt u makkelijk uitrekenen hoeveel u nodig heeft voor het aantal uur dat u gaat vissen. U kunt namelijk na 15 minuten uw lijnen binnen draaien omdat het aas dan meestal is opgegeten door garnalen, krabben, etc.
Het zijn echte roofwormen met heel veel pootjes. Verder bezitten ze flinke kaken, waar ze ook flink mee kunnen bijten! De zagers kunt u met laag water zelf steken. Uiteraard moet u in het bezit zijn van een (zee)vispas en mag dit alleen in de toegestane gebieden.
Zeepieren leven in zandbodems van fijn tot middelfijn zand met 1-15% slib. De hoogste dichtheden van 20-70 dieren per m2 worden gevonden in het getijdegebied met de zand- en slikplaten, zoals deze in de Waddenzee en Ooster- en Westerschelde voorkomen.
- De riek of schep hard heen en weer bewegen! - Altijd vragen aan je ouders of juf of meester of het wel mag! PAS OP: voordat je de regenworm oppakt, wacht dan eerst totdat hij helemaal uit de bodem is gekomen.
Wormen leven en werken het liefst in het duister. Tot aan het grondwater is hun werkterrein. Gangen tot een diepte van wel twee meter zijn geen uitzondering. Het meeste voedsel is in de bovenlaag van de bodem te vinden, dus daar houden ze zich ook het meeste op.
Daarna konden ze de kliko in, het was enkel snot was er overbleef. De zagers bestelde ik in een zogenaamde transportverpakking, dan zitten ze per 500 gram in een plastic zak met water en zuurstof en gekoeld zijn ze zo tot 48 uur in prima conditie te houden.
vogels , krabben en vissen en zagers. De zeepier leeft van algen, afval en kleine wormpjes wat het tegenkomt.
Stampen en trillen
Door te stampen veroorzaak je trillingen in de grond. Regenwormen zijn daar erg gevoelig voor. Zodra ze de trillingen voelen, kruipen ze omhoog.
Hou de grond vochtig (maar niet nat) door te sproeien. Wormen moeten regelmatig gevoed worden. Per maand geeft men een kwart kilo per 30 cm³ kweekruimte. Eén of twee keer per week voedsel geven is voldoende want voedsel dat niet opgegeten wordt zal de grond verontreinigen.
Ingezouten pieren, ingezouten zagers, ja al het ingezouten aas is een uitstekend zeeaas dus voor de schar en de wijting, maar ook andere vissen vang je er mee. Nog een tip: ook in de zomer kan je er mee vissen. Gebruik ze dan als aasstoppertje op je haak!
De kelder is een veelgebruikte plek om de wormen te bewaren. Wat mij betreft een prima plek. Door de constante temperatuur die rond de 15-17 graden ligt worden de wormen niet blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Dit is een ideale temperatuur om wormen in te kweken.
Je vindt ze in compost- of mesthopen. Je kunt ze ook kopen via internet. De makkelijkste manier is natuurlijk om wat wormen op te halen bij een collega-composteerder. Je hebt dan genoeg wormen om te starten én je krijgt er wat van hun oude omgeving bij – dat maakt de verhuizing naar jouw wormenbak makkelijker.
Niet alleen karper is dol op wormen, maar ook alle witvis, paling en baars. Het is dus een relatief gevoelig aas wat betreft bijvangsten. De ene visser vindt dit leuk, de andere helemaal niet. Het is in ieder geval wel iets om in het achterhoofd te houden.
LEVEND ZEEAAS EN SPECIAL BEWERKT LANG HOUDBAAR ZEEAAS
Verse zeepieren : Wanneer U grote of kleine zeepieren wilt bestellen kunt u dit aangeven bij vraag op het einde van U bestelling als U niets invult leveren wij de normale maat zeepieren ongeveer 250 per kilo.
Om te kunnen overleven moet de wadpier heel veel zand eten, per jaar eet hij 3,5 liter zand.
Het maakt de mesheft een bijzon- der multifunctioneel aas voor onder meer schar, wijting, bot en zeebaars.” “De sardine wordt veel gebruikt bij het vissen met dood aas op snoek, maar is in de zeevisserij een onbekende en onderschatte aassoort.
Steekzagers kosten bij ons € 40,- per kilo, de minimale afname is per ons. Slikzagers kosten bij ons € 70,- per kilo, de minimale afname is per ons.
zijkanten. Aan de kop heeft hij (zeker de grotere kunnen bijten) een paar kaken ziten. Verpakt per ons. Afhankelijk van de gemiddelde lengte zullen dit er +/- 25 zijn.
De Franse tap zet je het beste met een beetje bindelastiek vast op de haak. Ook als je verse Franse tappen wilt invriezen voor later gebruik, dan moet je ze eerst leeg strijken. Het hele taaie vel dat je zo krijgt, geeft ook na verloop van tijd nog een goed geurspoor af.