Zorg allereerst voor een goede basisvoeding. Zorg bij een wandeling die langer dan 1 uur duurt voor extra vochtinname vanaf 150 ml/kwartier. Zorg bij een dagtocht voor een regelmatige inname van koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals brood, pasta, rijst, fruit, etc.
Voor de tocht:
Eet twee dagen voor de tocht en de dag van de dodentocht hoofdzakelijk koolhydraatrijke voeding. Eet je laatste koolhydraatrijke maaltijd ongeveer drie uur voor de start. Kies in de eerste plaats voor volkorenproducten.
“En bij lange afstanden ook vaak een energiereep. Vaak krijg je bij een georganiseerde tocht onderweg een pastamaaltijd of pannenkoek, dat gaat er altijd in.” Het drinken tijdens lange tochten bestaat voor beiden vooral uit water, koffie en thee en af en toe een blikje frisdrank, soep of yoghurt.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Geschikte producten om te nemen tijdens een hongerklop zijn: energierepen, energiegels, wit brood met jam of stroop, dextrose, sportdrank, winegums. Zorg als je een langere tocht gaat maken dat je altijd een suikerrijk product bij je hebt voor noodgevallen.
Je start bijvoorbeeld 10 minuten rustig aan 4 km/u, daarna stap je 10 minuten aan 5 km/u, dan 5 minuten aan 6 km/u om daarna terug 10 minuten aan 5 km/u en 10 minuten aan 4 km/u te stappen. Stap aan een rustig tempo (4 km/u) om te recupereren tussen de andere tempo's.
De laatste twee weken voorafgaand aan een lange wandeltocht is rust veel belangrijker dan trainen. Wandel kortere afstanden en minder vaak. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam goed uitgerust is en je met volle motivatie aan de start staat.
Wij adviseren en gebruiken 1,5 liter water per persoon voor een wandeling van 5 uur. Dat klinkt nog steeds als heel veel water (en dat is het ook voor degene wie het draagt) maar dat heb je wel echt nodig. Wanneer je halverwege een berghut treft, dan kan je de watervoorraad halveren.
Hoelang doe je over 25 kilometer wandelen? Als je gemiddeld 6,25 km per uur kunt lopen, dat wil zeggen ongeveer één km in 10 minuten, kun je 25 km in 4 uur lopen.
Om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren is het goed om gelijk na een maaltijd te bewegen. 15 of 20 minuten wandelen is al voldoende om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Het rode kruis raadt aan om een dunne sok te dragen onder dikke sokken, dat vermindert de wrijving. De voorkeur gaat uit naar sokken van polyester. Droge sokken en schoenen zijn belangrijk om blaren te voorkomen. Aangezien je om 21 uur vertrekt, loop je het grootste deel van de Dodentocht 's nachts uit.
Meerdere dagen wandelen zonder zware rugzak
Ga dan voor een A/B-schoen. A/B-schoenen zijn hoger dan A-schoenen en geven hierdoor wat meer steun en stabiliteit dan A-schoenen. De zool is flexibel, maar heel geschikt voor heuvelachtig terrein. Op A/B-schoenen kun je ook prima lichte bepakking meedragen.
Volgens verschillende apps, stappentellers en lifestylecoaches zouden we 10.000 stappen per dag moeten zetten om fit en gezond te blijven. Dat komt neer op zo'n 7,5 kilometer.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
Iemand die goed getraind is en al wat ervaring heeft loopt namelijk al snel 5 tot 6 kilometer per uur. Dit betekent dat je tussen de 3 en 4 uur over een wandeling van 20 kilometer zal doen.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Om het glycogeen weer aan te vullen moet de voeding voldoende koolhydraten en eiwitten bevatten. Maar ook blijkt het inlassen van trainingen met lage spierglycogeen concentraties heel effectief te kunnen zijn.
Je trainingen kan je het beste zoveel mogelijk verspreiden over de week, zodat er regelmatig twee of meer rustdagen tussen zitten. Bij week 10 (twee wandelingen van 30 km) en week 14 (twee wandelingen van 40 km) is het de bedoeling dat je de wandeltochten in twee aaneengesloten dagen wandelt.
De gemiddelde snelheid van een wandelaar? Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen wandelaar is 4 tot 5 kilometer per uur. Getrainde wandelaars lopen vaak wat harder. Zij halen de snelheid van 6 of zelfs 7 kilometer per uur met gemak, ook op langere afstanden.