Bij plotseling stoppen, heeft u kans dat binnen enkele dagen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, spierkrampen, trillen en overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.
De dosis moet voldoende hoog zijn om moeilijke dagen door te kunnen komen. Als je lichaam na ongeveer twee weken gewend is aan de vaste dosis, kun je langzaam gaan minderen. Bijvoorbeeld door elke twee tot drie weken de dosis met een halve pil te verlagen net zolang totdat je niets meer neemt.
Stoppen met oxazepam
Je krijgt last krijgt van bijzonder heftige onthoudingsverschijnselen. Trillende vingers, schokkende benen, heftig zweten, nervositeit, depressiviteit en slaapproblemen. Het hoort allemaal bij het stoppen van langdurig gebruik van oxazepam.
Het incidentele gebruik van twee tot drie keer per maand van oxazepam is niet schadelijk en zal geen verslaving geven. Bij chronisch gebruik gedurende langere tijd (meer dan twee maanden dagelijks gebruik) bestaat er wel de kans op het optreden van afhankelijkheid en gewenning.
Sommige mensen hebben nergens last van, anderen hebben alle klachten uit het voorgenoemde rijtje. Meestal zijn de ontwenningsverschijnselen van oxazepam de eerste twee dagen het ergst en na uiterlijk een week weer over.
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Na enkele weken is er kans dat u afhankelijk bent geworden van het medicijn. U merkt dat aan ontwenningsverschijnselen als u niet meer slikt, zoals angst, hoofdpijn, spierpijn, slapeloosheid, rusteloosheid en geïrriteerdheid. Gebruik dit middel daarom niet langer dan enkele weken.
Oxazepam is een zogenaamde langzaamwerkende benzodiazepine en wordt daarom vooral gebruikt bij problemen met doorslapen en slapeloosheid. Oxazepam moet op een gecontroleerde manier gebruikt worden: bij verkeerd of langdurig gebruik kan lichamelijke en/of geestelijke gewenning, oftewel een verslaving, ontstaan.
Zelden voorkomende bijwerkingen van oxazepam
Normaal gesproken werkt het middel rustgevend. Zelden komt het voor dat het middel juist rusteloosheid, opwinding en prikkelbaarheid veroorzaakt. Depressieve gevoelens.
Is oxazepam verslavend? Jazeker, je kunt er lichamelijk én geestelijk afhankelijk van raken. Inmiddels zijn er vele mensen verslaafd aan oxazepam, waarvan ongeveer twee derde vrouw. Het is dus belangrijk om met deskundige hulp het gebruik snel af te bouwen.
Oxazepam brengt rust bij patiënten en ontspant de spieren. Daarnaast verbetert Oxazepam de overdracht van prikkels in de hersenen. Ook worden gevoelens van angst ermee onderdrukt. Door deze kalmerende werking zorgt Oxazepam ervoor dat de gebruikers ervan beter in slaap komen en ook beter door kunnen slapen.
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan. Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst.
Dat betekent dat de dosis van 60 mg oxazepam die je gebruikte overeenkomt met een dosis van 12 mg diazepam. Maar je gebruikt nu 4x 10 mg = 40 mg diazepam, dus meer dan 3x zoveel. Er spelen hierdoor bij jou twee dingen door elkaar.
De meest voorkomende effecten zijn slaperigheid en verwardheid. In ernstigere vormen zie je o.a. coördinatiestoornissen, vallen door onvoldoende spanning van de spieren, slaapzucht, bloeddrukdaling, ademhalingsproblemen en coma. Een inname van 110 tabletten oxazepam ineens kan dodelijk zijn.
Er zijn bepaalde kruiden die helpen om je rustiger te laten voelen. Een aantal hiervan zijn: lavendel, kamille, kava en citroenmelisse. Je kunt deze kruidengeneesmiddelen in vele vormen vinden, zoals etherische oliën, pillen of thee.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Bij een typische depressie kan het basisadvies worden aangevuld met vitamine B12 (1.000 – 2.000 mcg per dag) en foliumzuur in de actieve vorm (folaat, 400 tot 1000 mcg per dag). Wanneer er sprake is van een atypische depressie worden ontstekingremmende stoffen als curcumine ingezet.
Beweeg regelmatig: wandelen, sporten en bewegen lijkt misschien geen aantrekkelijk idee als je somber bent, maar het is bewezen dat sporten helpt wanneer je depressief bent. Blijf leuke dingen doen: leuke dingen blijven doen met vrienden of familie is erg belangrijk als je depressief bent.