Met «wettelijk voorschrift» worden niet alleen formele wetten bedoeld, maar ook regels gesteld door organen die aan Grondwet of wet regelgevende bevoegdheid kunnen ontlenen. In dergelijke gevallen zal derhalve ook bij gemeentelijke of provinciale verordening van de hoofdregel van de Awb kunnen worden afgeweken.
*Heel hoofdstuk 8 van de Awb is een vorm van dwingend recht.
Bestuursorganen moeten namelijk handelen volgens de door hen vastgestelde beleidsregel. Ze kunnen daar alleen van afwijken als dat voor 1 of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen.
Intrekking van een besluit of intrekking van een vergunning door de overheid is mogelijk. Maar er dient wel een goede grond voor intrekking van een vergunning te zijn. Ook kan de een bestuursorgaan een besluit gedeeltelijk intrekken. Het intrekken van een besluit of vergunning komt niet veel voor.
De Awb bevat algemene regels over de verhouding tussen bestuursorganen en belanghebbenden bij het voorbereiden, nemen en toepassen van besluiten. De Awb is daarom ook voor de toepassing van de Archiefwet 1995 van belang.
Ingevolge artikel 1:1, eerste lid, aanhef en onder b, van de Awb is een orgaan van een privaatrechtelijke rechtspersoon een bestuursorgaan als dat orgaan met openbaar gezag is bekleed.
Bestuursorganen als belanghebbende
Artikel 1:2 lid 2 Awb bepaalt dat bestuursorganen ook een belanghebbende kunnen zijn als er wordt gekeken naar hun toevertrouwde belangen.
Hoewel een algemene bevoegdheidsgrondslag voor het intrekken van besluiten nog niet in de Awb is neergelegd, kan desondanks worden aangenomen dat het bestuur in beginsel de be- voegdheid bezit onjuiste besluiten in te trekken indien het ook de bevoegdheid had om het oorspronkelijke besluit te nemen.
Eerst moet u bepalen of er sprake is van een besluit waartegen bezwaar gemaakt kan worden. Niet tegen ieder besluit van een bestuursorgaan kan namelijk bezwaar gemaakt worden. Dit kan alleen tegen beschikkingen: besluiten in een concreet, individueel geval. Er kan geen bezwaar gemaakt worden tegen een wet.
U kunt in de volgende situaties bezwaar maken: U bent het niet eens met de beslissing op uw eigen aanvraag. Bijvoorbeeld als u een vergunning heeft aangevraagd en de gemeente uw aanvraag heeft afgewezen. U bent het niet eens met een beslissing op een aanvraag van iemand anders.
Met de definitie van beleidsregels in artikel 1:3, vierde lid, Awb wordt in wezen een onderscheid aangelegd tussen drie verschillende soorten beleidsregels, te weten, beleidsregels betreffende:. de afweging van belangen,. de vaststelling van feiten of,. de uitleg van wettelijke voorschriften.
Met andere woorden: Een besluit beschrijft precies hoe een BG een nieuwe regeling vaststelt, wijzigingen op een regeling doorvoert of de inwerkingtreding van een regeling of regelingversie bepaalt.
Beleidsregels zijn geen algemeen verbindende voorschriften. In een beleidsregel kun je geen rechtstreekse verplichtingen aan burgers of bedrijven opleggen. Beleidsregels zijn wel bindend voor het bestuursorgaan dat de beleidsregel heeft opgesteld ( art. 4:84 Awb).
Op grond van artikel 1:2, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht kunnen alleen belanghebbenden bezwaar maken tegen een besluit. Een belanghebbende is iemand die direct belang heeft bij de beslissing, bijvoorbeeld de gebruiker (de rechtspersoon).
Een beleidsregel wordt in artikel 1:3 lid 4 Awb gedefinieerd als een 'bij besluit vastgestelde algemene regel, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij het gebruik van een bevoegdheid van een bestuursorgaan ...
De Awb beoogt voor die onderwerpen die op veel terreinen van bestuursrechtelijke wetgeving een rol spelen, een algemene regeling te treffen. Er komt dan een geheel van algemene regels tot stand die steeds van toepassing zijn, zodat de bijzondere wetgever niet meer in de daar geregelde onderwerpen behoeft te voorzien.
Het bestuursorgaan neemt het besluit uiterlijk zes maanden na ontvangst van de aanvraag. (Zie artikel 3:18, lid 1, Awb.) Het bestuursorgaan kan deze termijn verlengen.
Als de overheid iets beslist waar jij het niet mee eens bent, kun je vaak in bezwaar gaan tegen deze beslissing. Bijvoorbeeld als je een boete krijgt, of als je geen vergunning krijgt van de gemeente. Maar er zijn ook gevallen waarin bezwaar helaas niet mogelijk is.
Als er een beslissing is genomen op een bezwaarschrift, kunt u niet nog een keer bezwaar maken tegen hetzelfde besluit. U kunt wel in beroep gaan bij de rechtbank.
Besluiten. Een “besluit” is bindend voor degene tot wie het gericht is (een EU-land of bedrijf) en is rechtstreeks toepasselijk. Zo heeft de Raad op 1 januari 2023 een besluit genomen om Kroatië toe te staan de euro in te voeren.
De overheid moet in ieder geval binnen 8 weken een besluit nemen of een nieuwe beslistermijn bekendmaken.
Wanneer is er sprake van nietigheid? (b). het besluit is genomen ondanks het ontbreken van een door de wet of statuten voorgeschreven voorafgaande handeling van of mededeling aan een ander dan het orgaan dat het besluit heeft genomen.
315 (wetsvoorstel 21 221) 1. Onder belanghebbende wordt verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken.
De wet. Artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht (afgekort: Awb) geeft aan dat een belanghebbende degene is 'wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken'. Even voor de duidelijkheid, als u geen belanghebbende bent, zal uw bezwaar en/of beroep niet-ontvankelijk worden verklaard.
1 Onder belanghebbende wordt verstaan: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. 2 Ten aanzien van bestuursorganen worden de hun toevertrouwde belangen als hun belangen beschouwd.