Zo maak je het Houd het eekhoorntjesbrood heel, veeg de hoeden schoon met een vochtige doek, schil de stelen en snijd de onderkantjes eraf. Snijd ze overlangs in dunne plakken. Meng de olijfolie en het citroensap met wat zeezout en zwarte peper.
Eekhoorntjesbrood is nootachtig en mild van smaak. Het is een veelzijdige paddenstoel die rauw in dunne plakjes erg goed smaakt in een salade met bijvoorbeeld eikenbladsla en walnoten. Maar je kunt hem ook bakken en serveren bij biefstuk of varkenshaas. Of verwerk de paddenstoel eens in risotto of pasta.
Porcini-paddenstoelen zijn geurig met een umami-rijk aroma en smaak die prachtig samensmelt met knoflook en kruiden, zoals rozemarijn en tijm , en zijn een uitstekende aanvulling op rood vlees, zoals rundvlees- en lamsstoofschotels. Paddenstoelen en puree zijn een onverwachte hit van een foodmatch.
Waarom is eekhoorntjesbrood goed voor je gezondheid:
Ook folaat (vitamine B11) is goed vertegenwoordigd in deze smakelijke paddenstoel. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode bloedcellen, én helpt je weerstand goed te houden.
Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn. De bittere boleet, Boletus felleus, lijkt wel wat op eekhoorntjesbrood, maar mist de kenmerkende buikige steel van de laatste.
Een andere manier om te zien of de paddenstoelen slijmerig zijn , is als ze bederven. Dat betekent dat ze in het proces zijn om te bederven. Als je porcini-paddenstoelen zacht of gekneusd zijn, betekent dit dat ze in de eerste stadia van bederven zijn en dat je ze waarschijnlijk moet weggooien.
Geschubde inktzwam
Je herkent hem aan zijn hoge hoed met rafeltjes. De geschubde inktzwam is in eerste instantie langgerekt en wit, maar kleurt later zwart en vervloeit uiteindelijk. De inktdruppels bevatten sporen waaruit nieuwe paddenstoelen kunnen ontstaan. Zolang deze inktzwam nog helemaal wit is, is hij eetbaar.
Er kan een laag groene, blauwe schimmel op de Eekhoorntjesbrood worst zitten. Deze schimmel kan geen kwaad en kan gewoon worden opgegeten. De schimmel zorgt voor de houdbaarheid van het product.
Bolete-paddenstoelen behoren tot drie geslachten of groepen: Boletus, Leccinum en Suillus. Ze omvatten eetbare en giftige paddenstoelen. Een van de populairste eetbare bolete-paddenstoelen is Boletus edulis, ook wel porcini-paddenstoelen, koningsboleet of penny bun genoemd.
De bekendste uit het rijtje: de champignon. Deze paddestoel bevat weinig tot geen calorieën, zouten en vetten. Wel bevatten ze een hoog gehalte aan eiwitten, vezels en water. Hierdoor hebben deze zwammen een slankmakend effect.
Borstel zand en vuil eraf met een borsteltje of keukenpapiertje. Wassen is niet nodig.
Eekhoorntjesbrood kopen en bewaren
Wil je ze toch even bewaren leg ze dan in de koelkast, doe dat dan niet in een plastic zak maar verpak ze in papier of doe ze in een schaal die afgedekt wordt met een schone doek. Bewaar ze niet langer dan 3 dagen. De smaak van gedroogd eekhoorntjesbrood is aromatische en intenser.
Eekhoorntjesbrood is ook wel bekend als cèpes of porcini. Het is een eetbare paddenstoel uit de boletenfamilie. Het is een echte delicatesse.
Porcini Mushrooms hebben een nootachtige, aardse en krachtige smaak. Vers of gedroogd worden ze zeer gewaardeerd door de Italiaanse en Franse keuken. Ze zijn een geweldige toevoeging aan risotto's, pasta, stoofschotels en bouillons .
Eekhoorntjesbrood heeft een licht tot donkerbruine kleur en kan tot wel dertig centimeter groot worden. Het groeit het beste op voedingsarme zandgrond in het oosten van Nederland, bijvoorbeeld onder eiken of beuken. In Drenthe of Overijssel ben je voor het vinden van eekhoorntjesbrood dus aan het juiste adres.
Zo kennen we de Boletus edulis als Eekhoorntjesbrood. Deze naam is niet alleen ontstaan doordat de diertjes de paddenstoel zo lekker vinden, maar ook doordat de soort veel voor komt in de buurt van beuken- en eikenbomen waar de eekhoorntjes veel te vinden zijn.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als porcini of cep, is een wilde paddenstoel met een nootachtige smaak. Deze smaakmaker is geliefd in gerechten zoals risotto of pasta, maar ook gewoon gebakken op toast. Je kunt het vers, gedroogd of ingevroren kopen.
Er bestaan meer dan 100 soorten boleten, waarvan niet alle soorten eetbaar zijn . De porcino (enkelvoud) of boletus edulis is veruit de bekendste en meest gewilde soort van dit geslacht in Noord-Amerika en een groot deel van Europa.
Voor het koken of drogen slaan de meeste mensen het sponsachtige sporenproducerende deel van de dop over vanwege de papperige textuur en de neiging om kleine insecten te verbergen . Dit deel kan echter worden gebruikt om bouillon op smaak te brengen als je het zeeft.
Er is geen 'one way' om porcini-paddenstoelen te eten, omdat ze bij veel gerechten geserveerd kunnen worden. Je kunt hun hoedjes en steeltjes veilig eten , maar eet ze in principe nooit rauw, omdat ze maagklachten kunnen veroorzaken.
Omdat eekhoorntjesbrood een belangrijke rol speelt in de verfijnde keuken, het seizoen kort is en het moeilijk is om ze te kweken , kunnen ze prijzig zijn.
Het gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een algemeen voorkomende eetbare paddenstoel die behoort tot de familie Boletaceae. Meestal wordt met de Nederlandse naam de ondersoort Boletus edulis subsp. edulis bedoeld.
Een jonge geschubde inktzwam smaakt uitstekend, maar moet wel direct na het plukken verwerkt worden.
Kastanjeboleet
Deze paddenstoel heeft een opvallende dikke, bruine hoed. Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen.
De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) is eetbaar vandaar de Engelse naam “chicken of the woods”. De smaak en de textuur van deze paddenstoel komen overeen met kippenvlees. Een prachtig oranjegeel gekleurde eetbare paddenstoel die aan het eind van het voorjaar tevoorschijn komt.