Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Het eten van veel suiker is niet gezond. Het vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. En mensen met deze ziektes lopen meer kans om de ziekte van Alzheimer of een andere soort dementie te krijgen. Dus op die manier is er wel een invloed op dementie.
Volgens de onderzoekers verhoogde het risico op dementie in de groep die veel gesuikerde frisdrank dronk (minstens 20% van hun calorieopname per dag). In die groep steeg het risico op dementie met 80%.
Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden. Ook zijn zogenaamde vasculaire risicofactoren zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht van invloed op het beloop bij dementie en dienen daarom goed onder controle te zijn.
Het meest recente onderzoek is de promotie van Raoul Kloppenburg aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft ook aan dat extra vitamine B6, foliumzuur en B12 mogelijk dementie en kleine beroertes kan voorkomen.
Verschillende studies tonen aan dat een matige consumptie van koffie kan bijdragen aan een betere cognitieve functie en mogelijk het risico op het ontwikkelen van Alzheimer kan verminderen.
Vitaminetekort. Een tekort aan vitamine B12 of B1 (ook thiamine genoemd) kan een geheugenstoornis veroorzaken. Een vitamine B1-tekort komt vooral voor bij personen met een alcoholverslaving met zeer slechte eetgewoonten.
Naast de eetwissels is het voor je hersenen gezond om:
Genoeg water en thee zonder suiker te drinken. Een volwassene heeft elke dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Als het erg warm is of als je intensief beweegt, is dit nog wat meer. Drink je te weinig, dan kun je last krijgen van problemen met denken.
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Iemand met dementie kan uitgedroogd raken als hij/zij niet kan communiceren of niet kan herkennen dat hij/zij dorst heeft, of als hij/zij vergeet te drinken . Dit kan leiden tot hoofdpijn, toegenomen verwarring, urineweginfecties en constipatie. Deze kunnen de symptomen van dementie verergeren.
1. Kleurrijke groenten en fruit . Studies hebben aangetoond dat voedingsmiddelen met hogere niveaus van carotenoïden – de pigmenten die fruit en groenten hun oranje en rode kleur geven – geassocieerd worden met een betere gezondheid van de hersenen en een lager risico op dementie.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.
Gebruik calorierijke tussendoortjes zoals chocolade, kaas worst, vis en noten. Neem regelmatig melkproducten als tussendoortje. Kies voor volle melkproducten en volvette kaas. Beleg uw brood extra dik met kaas en/of vleeswaren.
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
Een verwarde "interne biologische klok." De persoon die met Alzheimer leeft, kan zich overdag moe voelen en 's nachts wakker. Weinig licht kan schaduwen vergroten, waardoor de persoon verward kan raken door wat hij ziet. Hij kan hallucinaties ervaren en meer geagiteerd raken.
In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees.
Onderzoek naar groene thee en andere moleculen onthult nieuwe therapeutische strategie voor Alzheimer. Onderzoekers hebben ontdekt hoe een molecuul in groene thee kluwens van het eiwit tau, een kenmerk van de ziekte van Alzheimer, uit elkaar haalt.
Yoghurt en zuurkool
Gefermenteerde voedingsmiddelen – dit zijn producten waar levende bacteriën in zitten – zijn vooral belangrijk voor gezonde darmen. Maar: als je darmen gezond zijn, is dit juist gunstig voor je hersenen. Daarom horen yoghurt, zuurkool, kefir en kimchi ook in dit rijtje thuis.
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren en kaas. Daarnaast komt het ook voor in melk- en zuivelvervangers, denk dan aan vleesvervangers en alternatieve dranken als soja- en havermelk. Je kunt geen vitamine B12 uit groenten, fruit en noten halen.
Mineralen voor het geheugen
Ook de mineralen magnesium, ijzer, jodium en zink dragen bij aan een normaal geheugen.
De resultaten toonden aan dat het dagelijkse eten van gemengde noten zoals walnoten, pistachenoten, cashewnoten en hazelnoten kan zorgen voor een verbeterde hersendoorbloeding. Daarnaast presteerden deelnemers die de noten aten beter op cognitieve taken.