De vissen eten wat ze vinden in hun omgeving, daar is niets kunstmatigs aan. Ze leven in gebieden met natuurlijke vijanden en moeten opzwemmen tegen sterke stromingen, wat maakt dat ze uitgroeien tot sterke, gezonde en in veel gevallen volvette exemplaren. Over smaak valt eenmaal niet te twisten.
Wat eten slootdieren
Ze leven voornamelijk van algen en ander plantaardig materiaal. Ook eten ze wel zoetwaterpissebedden, vlokreeften en wormpjes en slakken. Deze vissen zoeken op de bodem kleine waterdiertjes en planten.
Zeevissen: eten en gegeten worden
Fytoplankton vormt de basis van het grootste deel van het leven in zee. Het fytoplankton wordt gegeten door het zoöplankton, zoals roeipootkreeftjes, en larven van bodemdieren en vissen.
Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg. Ook eten deze knaagdieren insecten en larven en doen ze zich tegoed aan alle lekkernijen die ze in ons afval vinden. Met name vet en eiwitrijk voedsel, daar leeft een muisje goed op.
De eerste groep zijn de insecteneters, die voornamelijk leven van insecten zoals watervlooien, muggenlarven, kleine visjes, kikkervisjes, larven van waterkevers, libellen en waterjuffers. De tweede groep zijn de roofvissen, die zich voeden met kleine visjes, maar de snoek en snoekbaars eten ook grotere vissen.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Giebels eten alles: zowel planten als insecten, wat er maar voorbij komt. Daardoor kan de giebel ook overleven in wateren met weinig begroeiing. Typisch is dat de wilde goudvis zich ook in vervuild water handhaaft.
Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen. Een vis die in meren of rivieren leeft heeft nooit dorst, maar die plast juist heel veel! Een vis die in de zee leeft heeft eigenlijk altijd dorst en drinkt veel water via de kieuwen.
De meest gegeten vissoorten zijn zalm, tonijn en kabeljauw met een consumptie op 4,8%, 2,1% en 1,3% van de dagen.
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten.
Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen. Ze ratelen met hun botten en knarsen met hun tanden. Vissen hebben geen stembanden. Ze gebruiken allerlei andere delen van hun lichaam om geluid te produceren, zoals het laten trillen van spieren tegen de zwemblaas.
In brood zitten veel voedingsstoffen waar algen goed op gedijen en algen onttrekken zuurstof aan het water.Daardoor wordt de waterkwaliteit slechter en kunnen vissen overlijden.
Carnivoren, ook wel vleeseters genoemd hebben een erg eiwitrijk dieet. Waarbij de grootste bron van voedsel vlees is, of dit nu dood of levend is maakt de meeste vissen niet uit. De meest bekende voorbeelden van deze groep vissen zijn Piranha's, Cichlides, Arowana's, Betta's, Killi's en Zeenaalden.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
Goudvissen zijn kweekvarianten van de giebel, en de giebel leeft wel in het wild. Volgens senior-aquarist Werner Klotz kunnen goudvissen daarom ook prima overleven in het wild. "Als er genoeg voedsel is en er geen natuurlijke vijanden zijn tenminste, dan kan de vis het overleven."
Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.
Een kwikvergiftiging uit zich in onzekere bewegingen, gevoelloosheid in handen en voeten, spierzwakte en dus zelfs sterfte. Grootschalig literatuuronderzoek toont aan dat grote viseters sowieso een hoger risico hebben op kwikvergiftiging.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
Pas op met rauwe vis
Zo is het belangrijk om vis goed te verhitten. Rauwe of onvoldoende verhitte vis, schaal- of schelpdieren kunnen bacteriën of virussen bevatten waar je erg ziek van kunt worden. Deze gaan dood als je het door en door verhit, zodat het helemaal gaar is van binnen.
Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Zoals veel dieren, hebben ook vissen verschillende manieren om een boodschap aan elkaar over te brengen. Houding, kleur en beweging zijn hier duidelijke voorbeelden van, maar vissen gebruiken ook subtielere signalen om met elkaar te communiceren. Net als mensen hebben vissen zintuigen als zicht, tast, reuk en smaak.
Je vissen zullen een flinke dosis alcohol inderdaad niet overleven.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan.
In Nederlandse sloten en beken worden regelmatig goudvissen gevonden. Maar: een goudvis is een exoot en mag niet zomaar in een sloot worden losgelaten, "dan verstoren ze het natuurlijk evenwicht", zegt Frank Spikmans in Vroege Vogels.