Hondenvlees wordt over het algemeen gedroogd gegeten en, aldus prins Henri de Laborde de Monpezat van Denemarken, smaakt als konijn, gedroogde babygeit, of misschien als het vlees van een kalf, maar dan droger.
Het slachten van honden en katten is in Nederland verboden. Maar het eten is officieel niet verboden. Als je wil, kun je je eigen hond opeten.
Leguanen smaken naar kip
Leeft in het wild op de Antillen. Op Curaçao maken de inwoners soep van deze dieren. Ze schijnen naar kip te smaken.
Eeuwenlange traditie
"Maar het aantal Chinezen dat dit vlees eet, is relatief klein", weet RTL Nieuws-correspondent Sjoerd den Daas. "Vooral op het platteland in het zuiden en noord-oosten van China staat hond op het menu.
Het consumeren van honden en katten is een oude traditie in Vietnam. Vroeger was dat uit armoede, tegenwoordig vooral omdat de bijgelovige Vietnamezen denken dat het eten van deze dieren hun levensgeluk bevordert. De Vietnamese overheid zit dat allemaal niet lekker en probeert de consumptie aan banden te leggen.
Rijst is het basisingrediënt van zowat elke Vietnamese maaltijd. En als er geen rijst geserveerd wordt, dan zijn het noedels. En dat begint al bij het ontbijt. Je kunt pho eten (spreek uit als 'fuh'), een noedelsoep die vaak als ontbijt wordt gegeten.
Het vlees van dit kleine knaagdier is een echte delicatesse. Het schijnt veel proteïne te bevatten en weinig vet. Cuy, zoals cavia hier wordt genoemd, staat niet alleen in Ecuador op het menu. Ook in andere Andes-landen, zoals Peru en Bolivia, is het beestje populair.
"Ze ging zelfs koken bij de rijke mensen tijdens de oorlog. Bij ons thuis heeft ze nog kat klaargemaakt", zegt hij. "Erg zoet van smaak. Heel speciaal."
PEKING - China wil het opeten van honden en katten verbieden. Dat blijkt uit een lijst die is gepubliceerd waarop staat welke dieren mogen worden gefokt voor consumptie. Honden en katten staan daar niet meer op, vossen en struisvogels bijvoorbeeld nog wel.
Vossen, buizerds, kraaien, raven van de Veluwe, meeuwen en eventueel een overwinterende zeearend, maar vooral bacteriën en insecten laten van een groot kadaver in weinig tijd alleen de botten, de hoeven en hoorns en flarden huid over.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Toch is het de laatste jaren normaal geworden om olifant te eten in Afrika. Doordat het dier in de meeste gevallen wordt gedood door de mens, doorgaans stropers, blijft het vlees over. Dit wordt uitgedeeld aan de bevolking uit een dorp in de buurt. Maar ook bij premiers is olifantenvlees dus populair.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Er zijn nog genoeg plekken op de wereld waar mensen kat eten, maar dat is niet per se een goed idee. We eten maar al te graag allerlei dieren zoals koeien, schapen, geiten, herten en zelfs schattige lammetjes, maar de westerse wereld is nog niet erg enthousiast over het eten van honden en katten.
Het voeren van rauw vlees aan honden en katten kan echter risico's met zich meebrengen zoals voedingsfouten door overmaat of tekorten van nutriënten. Daarnaast kan de aanwezigheid van bacteriën op en parasieten in het vlees leiden tot infecties bij dier en mens.
Het eten van kat en hond vind je als Nederlander misschien verschrikkelijk en ook veel Vietnamezen zijn er op tegen, maar het gebeurd nog wel. Met name in noord Vietnam wordt dit nog wel gezien als delicatesse, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je het overal op straat ziet.
Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.
Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees.
Hoewel wij ons misschien niet zoveel voor kunnen stellen bij een cavia in de pan, is het in andere delen van de wereld heel normaal. Zo eten mensen in Zuid-Amerika (met name in Peru) regelmatig cavia's. De smaak is te vergelijken met varkensvlees, donker kippenvlees en konijn.
Cuy (cavia)
In Peru worden cavia's niet gezien als huisdier, maar ze worden gefokt om te eten. Het wordt gezien als een ware delicatesse. In de meeste gevallen wordt het dier in z'n geheel gebakken of gefrituurd en direct uit de pan op het bord gelegd en geserveerd.
Peru staat niet bekend om haar vegetarische gerechten, er wordt vooral veel vis en vlees gegeten. Vanzelfsprekend vind je aan de westkust van Peru veel verse vis, vanwege de Stille Oceaan. In de binnenlanden worden veel voorkomende dieren gegeten, zoals lama, alpaca en cavia.