Deze verzegelde honing kunnen ze de hele winter bewaren en er van eten als er geen bloemen zijn om nectar uit te halen. Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, verzamelen bijen ook uit bloemen. Het bevat eiwitten en vitaminen die een bij nodig heeft.
In de winter vind je veel stevige groenten. Denk aan aardperen, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Boerenkool, groene kool, rode kool, witte kool en zuurkool.
De lekkerste januari groenten zijn: aardappelen, aardpeer, boerenkool, knolselderij, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, winterpostelein, witlof, wittekool en wortelen.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Meer eten is niet nodig maar voldoende drinken – ongeveer 1,5 liter per dag - is ook in de winter belangrijk, zeker voor wie buiten in de kou sport of zware fysieke arbeid verricht. Tijdens de wintermaanden verkiezen we meer warme dranken. We nippen ervan en drinken minder door.
Je stofwisseling is lager in de winter.
In de herfst en winter is je stofwisseling nog lager dan in de zomer. Onderzoek laat zien dat het verschil in gewicht tussen zomer en wintermaanden bij vrouwen meestal groter is dan 5%. Dit komt vaak omdat je minder buiten komt dan in de zomer vanwege de temperaturen.
Vooral appel en peer. Aan te vullen met ingelegd fruit of fruit uit de diepvries (bijvoorbeeld rode vruchten). Vruchten die in zuidelijke landen worden geteeld kun je ter afwisseling eten, bij voorkeur in deze wintermaanden. Denk dan aan banaan, citroen, kiwi, mandarijn, mango, pompelmoes en sinaasappel.
Wintergroenten: vol van smaak
Wintergroenten, zoals pastinaak, knolselderij en boerenkool groeien het beste bij lage temperaturen. Sterker nog, boerenkool is voller van smaak als het heeft gevroren. Als de temperatuur daalt slaan ze meer suikers op en dat beïnvloedt de smaak.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Geniet van fruit in januari. Appel, banaan, bloedappelsien, mandarijn, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel zijn in januari in het seizoen en overheerlijk!
In een jaar zijn er vier seizoenen: lente, herfst, zomer en winter. In de winter is het meestal vrij koud. Zo kan het vriezen in de winter, wat betekent dat de temperatuur onder de 0 graden Celsius zakt. Ook kan het sneeuwen, hagelen en ijzelen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Het lekkerste fruit van de maand
In februari smul je van appel, banaan, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel. Ontdek hieronder welke lekkere gerechten je ermee kan maken.
Populaire seizoensgroenten
Bleekselderij: augustus, september, oktober. Bloemkool: mei, juni, juli, augustus. Boerenkool: december, januari, februari. Broccoli: maart, april, mei, juni.
Aankomen zonder reden
Dan is er mogelijk iets anders aan de hand, bijvoorbeeld dat je onbewust meer bent gaan eten. Ook is het mogelijk dat je aankomt als je meer bent gaan sporten. Je lichaam bouwt dan meer spierweefsel op, dat zwaarder is dan vet.
Geen eetlust
Bij zo'n 25-30 graden Celsius zorgt je lichaam ervoor dat je interne warmte niet te veel zal oplopen. De ruststofwisseling wordt dus aangepast. Ook je eetlust neemt af. Dit komt doordat je lichaam minder van het hormoon serotonine aanmaakt.
Door het warme weer kan je meer vocht vasthouden. Hoe werkt dat in je lichaam? Door warmte gaan je bloedvaten in je lichaam meer openstaan. Hierdoor kan vocht zich ophopen.