Omdat de stoom milder aanvoelt, adviseren wij om eerst de stoomcabine te bezoeken alvorens u de daadwerkelijke sauna in gaat.
Na het afkoelen warm je weer eventjes op in het voetenbad, zodat je lichaam weer op een behagelijke temperatuur komt. Daarna kun je heerlijk uitrusten in één van de vele rustruimtes of bij mooi weer op de ligweide. Neem minimaal 20 minuten rust. Het opwarmen en afkoelen kost je lichaam namelijk erg veel energie.
Ga niet te lang in een sauna zitten. In de saunacabines hangt een zandloper, welke standaard staat ingesteld op vijftien minuten. Echter blijft het belangrijkste; luister naar jouw eigen lichaam. Heb je het gevoel dat je toe bent aan verkoeling; doe dit dan ook.
Veel mensen weten niet waarom het gebruikelijk is om naakt de sauna in te gaan. Naakt zijn in de sauna heeft verschillende redenen. We doen het niet zomaar. Ten eerste is het beter voor je lijf en ten tweede is het hygiënischer dan het dragen van badkleding.
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Na het bezoeken van de hete saunacabine, moet je goed afkoelen. Dit kun je doen door in het dompelbad te stappen, maar ook door gewoon een koude douche te nemen. Veel mensen koelen alleen hun lichaam, maar het is ook erg belangrijk om je hoofd te koelen.
De sauna bevordert spierherstel
Het gebruik van een sauna is in feite warmtetherapie. Het gebruik van een sauna als warmtetherapie voor het hele lichaam is een efficiënte manier om spieren te ontspannen en spiercontractie te verminderen. Hierdoor krijg je minder spierpijn na een zware inspanning.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
Het is altijd beter om ziekte te voorkomen, maar bij een beginnende verkoudheid is het zeker aan te raden om af en toe een bezoekje te brengen aan de sauna. Door de warmte en de stoom wordt de ademhaling en doorbloeding gestimuleerd. Voel verlichting bij het ademhalen doordat u dieper (en dus beter) in kunt ademen.
Heeft u vaak moeite met warme vochtige omgevingen? Dan is een sauna juist beter voor u. Dit geldt ook voor mensen met reuma of acute infecties. Uw hart moet in een stoombad veel harder werken dan in een sauna, daarom is een sauna beter voor personen met hart- en vaatziekten.
Blijf 5-20 minuten in het stoombad.
Als je er na 5 minuten al genoeg van hebt en uit het stoombad wilt gaan, dan kun je dat gewoon doen. Maar blijf niet langer dan 20 minuten achter elkaar in het stoombad, want dan loop je het risico dat je lichaam oververhit raakt.
Het stimuleert je bloedsomloop
Als die temperatuur stijgt door de aangename warmte van het stoombad, zal je lichaam de reflex hebben om af te koelen door meer zweet te produceren. Hierdoor versnelt je hartslag, waardoor je bloed sneller door je lichaam circuleert.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
De muts beschermt je tegen oververhitting. Omdat je in de sauna met hoge temperaturen te maken krijgt, kan je lichaam oververhit raken. Dit kan benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, jeuk of onwel worden als gevolg hebben.
Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna naast spierpijn bijvoorbeeld ook rugpijn kan verminderen. De lampen in een infraroodcabine verwarmen je lichaam, waarbij de stralen diep doordringen in je huid.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Een sauna zorgt voor een sterker immuunsysteem
De blootstelling aan hoge temperaturen in een sauna zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd en versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een productie van witte bloedcellen en antilichamen waardoor u beter bestand bent tegen ziektes en temperatuursschommelingen.
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
Voor een ideaal dagje wellness raden wij aan om het volgende mee te nemen: 1 badlaken, groot genoeg waar je helemaal op kan liggen. 1 of 2 extra handdoeken, een badjas en slippers. Badkleding (alleen als je op badkledingdag komt)
Ook tijdens de badkledingdagen hanteren sauna's overigens vaak een dresscode. In de meeste wellnesscentra mogen zowel dames als heren er namelijk enkel nauwsluitende badkleding dragen. Een strakke zwembroek, badpak of bikini heeft dus de voorkeur.